rogo 01.05.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Witam Was serdecznie - to pierwszy mój post na tym forum. Proszę Was o poradę w sprawie wykończenia posadzki balkonu znajdującego się nad wykuszem.Problem polega na tym, że na obecnym etapie mam Terivę zalaną wylewką czyli stan surowy, wstawione okna balkonowe i pozostało zaledwie ok. 7 cm miejsca do ramy drzwi balkonowych na ocieplenie, uszczelnienie i posadzki - co można z tym zrobić, jak to wszystko tam upchnąć - POMOCY !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.05.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 to się nazywa nie balkon tylko stropodach użytkowy - taras.... jak już sam/a zauważyłeś/aś w 7 cm to tego wszystkiego /o odpowiedniej jakości/ się nie da upchać i tyle.... PS. A co jest w projekcie - tak zrób.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 01.05.2009 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 "beton44"]to się nazywa nie balkon tylko stropodach użytkowy - taras.... jak już sam/a zauważyłeś/aś cenna uwaga - dzięki w 7 cm to tego wszystkiego /o odpowiedniej jakości/ się nie da upchać i tyle.... PS. A co jest w projekcie - tak zrób.... niestety nie da się tego już zrobić tak jak jest w projekcie (nie zadawałbym tu tego pytania) - wykonawca napsuł i trzeba teraz jakoś z tego wybrnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.05.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 no to kicha...- papa, najlepiej termozgrzewalna, lub inna izolacja (0,3 - 0,5 cm)- ocieplenie(???)- wylewka 3 cm- kolejna izolacja - folia w płynie (0,2 mm)- klej elastyczny (0,5 cm)- płytka (0,9 cm)- na samym końcu fuga elastczna - najlepiej epoksydowaczyli ile nam zostało?1,9 cm na właściwą izolację termicznąjak będzie dobrze to daj 2 cmmożesz też oszczędzać do 3 cmprzy tych grubościach to albo piana poliuretanowa z folią z obydwu stron, albo może forumowicze wiedzą - bo ja nie.tak czy siak 2-3 cm to nie za dużo.możesz jeszcze nad wykuszem ocieplić od środka - bo mostek będizesz miał na bank.ale pamiętaj żeby ewentualnej balustrady nie mocować do balkonu, tylko do elewacji, bo przebijesz kołkami izolację i ocieplenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 01.05.2009 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 "glowac" - czy płytka może być położona do czoła ramy ościeżnicy drzwi czy tylko koniecznie pod nią i czy ewentualnie wylewka pod płytkę może "wchodzić" na ramę (oczywiście bez zasłaniania otworów odpływowych) ?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.05.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 można wejść na ramę tylko bez przesady... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 01.05.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 ad1. może ad2. od biedy może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 01.05.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 ad1. może ad2. od biedy może ] a może jest jakaś metoda na "zebranie" jakiejś warstwy z obecnej wylewki (myślę o 1-2cm) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 03.05.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 możesz ją szlifować - a jaką ma grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.05.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Metoda jest jedna rozebrać ten fragment stropu i wykonać od nowa inaczej będą same kłopoty! Koszty tej operacji powinni wspólnie pokryć wykonawca i kierownik budowy! Możesz to jeszcze ratować montując izolację cieplną od wewnątrz (jest to złe rozwiązanie) nie unikniesz jednak przemarzania po ścianach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 03.05.2009 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Możesz i powinieneś ocieplić też od wewnątrz.Daj minimum 10cm czegoś superciepłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 03.05.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 możesz ją szlifować - a jaką ma grubość? myślałem o 1-2cm, czym to można zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 03.05.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 jakieś tarcze do betonu - tylko pytanie na jakij wysokości tej płyty masz zbrojenie.jeżlei pociągnięcie do odpowiedzialności kierbuda i wykonawcy nie wchodzi w grę to też powinieneś mieć ocieplenie od wewnątrz - może schowasz je w zabudowie kg.popytaj o te tarcze w sklepach - tylko to mi przychodzi do głowy, no chyba że mała pow, to możesz skuwać ręcznie - mniej nabrudzisz, bo taką tarczą to strasznie zasyfisz sobie elewację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryzipiórek 04.05.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Jeżeli to jest jedyny otwór na tej ścianie i tej kondygnacji, to podnieś do góry balkon razem z nadprożem. Chyba prościej niż skuwać wylewkę narażając strop. A tej różnicy kilku centymetrów nikt nie zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 05.05.2009 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jeżeli to jest jedyny otwór na tej ścianie i tej kondygnacji, to podnieś do góry balkon razem z nadprożem. Chyba prościej niż skuwać wylewkę narażając strop. A tej różnicy kilku centymetrów nikt nie zauważy. też o tym myślałem, tylko wydaje mi się, że to znacznie trudniejsze i bardziej rujnujące niż "podcięcie" wylewki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 24.05.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 w dalszym cięgu poszukuję miejsca na ocieplenie mojego balkonu na stropo-dachu - doszedłem do wniosku, że mogę zrezygnować z wykończenia płytkami zyskując kolejni 1-1,5 cm, jako wykończenie myślę dać jakąś posadzkę epoksydową czy coś w rodzaju Betonduru - sprawdzi się to na bnalkonie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 24.05.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 wyjścia masz 3 1 to co napisałem (średnio fajne z punktu widzenia izolacji cieplnej) + ewentualne ocieplenie od wewnątrz2 to co napisał Andrzej Wilhelmi (najlepsza opcja)3 zmniejszyć otwór okienny - kosztem uskoku jeżlei mozesz to walcz o opcję nr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 03.06.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 witam .u mnie ten sam problem ja zrobiłem tak podniosłem wysokość posadzki na piętrze(co za tym idzie na parterze też żeby schody pasowały) ociepliłem terive w środku pianką wykusz jest malutki wiec zrezygnowałem z warstwy spadkowej dałem 5cm styroduru. na to wylewka i płytkioczywiście izolacje przeciw wilgociowe miedzy warstwami. nie wiem czy tak dobrze ale wizja rozwalania tarasu gdy mam bardzo mało czasu nijak mnie nie przekonywała.chociaż musisz wiedziec ze tylko rozwalenie tego i wylanie monolitu ta prawidłowy efekt.a tych kierownikow co na to pozwalaja czyli na terive na całości niech szlak i te firmy co tak robią.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogo 03.06.2009 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 witam .u mnie ten sam problem ja zrobiłem tak podniosłem wysokość posadzki na piętrze(co za tym idzie na parterze też żeby schody pasowały) ociepliłem terive w środku pianką wykusz jest malutki wiec zrezygnowałem z warstwy spadkowej dałem 5cm styroduru. na to wylewka i płytki oczywiście izolacje przeciw wilgociowe miedzy warstwami. nie wiem czy tak dobrze ale wizja rozwalania tarasu gdy mam bardzo mało czasu nijak mnie nie przekonywała. chociaż musisz wiedziec ze tylko rozwalenie tego i wylanie monolitu ta prawidłowy efekt. a tych kierownikow co na to pozwalaja czyli na terive na całości niech szlak i te firmy co tak robią.pozdrawiam w jaki sposób ociepliłeś terivę ? U mnie od wewnątrz jest już tynk, a na teriva zalana betonem, ja rezygnuję z płytek na wykończenie balkonu (jakieś dodatkowe 1,5cm) - trzeba będzie pomalować jakimś specjałem do betonu, na ocieplenie znalazłem płyty Ecotherm (niestety nie do kupienia "od ręki", ale mają współczynnik λ = 0,023–0,024 W/(mK) i mam nadzieję, że 5cm tego materiału załatwi sprawę. Wykończenie tarasu planuję zrobić z drzewa egzotycznego - deska podłogowa ok. 20mm grubości na jakimś niskim stelażu, pewnie wyjdzie powyżej okna, ale będzie mały spadek i szpary między deskami to woda powinna odpływać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bemark 04.06.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 mam rowniez problemmoze pomozeciejestem przed wylewka miedzy oknem tarasowym a chudziakiem/tak to sie chyba fachowo nazywa/mam 22 cm wolnej przestrzeni musze to jakos uzupelnic przed wylewka i przemarzaniemjezli przymocowalabym gruby np 10 styropian pionowo do wylanego juz tarasu i zamurowala ytongiem czy to bedzie okpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts