Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

który kocioł wybrać?

Recommended Posts

Wiem, że takich tematów na forum pewnie tysiące, ale naprawdę nie miałam siły aby przebrnąć przez wszystkie strony, które wyskakują w wyszukiwarce, tym bardziej, że w ogóle się na tym nie znam. A muszę podjąć decyzję. Moje kryteria są następujące:

- piec głównie na ekogroszek (ew. inne paliwa, ale z tego co się zorientowałam piece tzw. uniwersalne są sporo droższe i nie wiem czy opłaca się płacić wyższą cenę za ten luksus), moc min. 17 kw

- piec powinien trzymać ciepło kilka dni (zdarzają się nam wyjazdy a wtedy dobrze by było gdyby rury nie pozamarzały)

- ma ogrzewać dom (mały, ok. 105 m2, częściowo z podłogówką, o ile to ma jakieś znaczenie) oraz wodę (w lecie rzecz jasna tylko wodę), czyli musi mieć możliwość przełączenia na ogrzewanie samej wody.

- powinien być w przystępnej cenie:)

Gdyby ktoś zechciał mi doradzić, albo chociaż naprowadzić na jakiś trop, firmę... będę ogromnie wdzięczna.

Mnie spodobał się SAS MI, na ich stronie http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=60

powinnas coś znaleźć, ja potrebuję mały piec 12 Kw i jego cena to ok. 3700, ale bez zasobnika i na wszystko. Ale jak wysłałam zapytanie to po dwóch czy trzech dniach ktoś od nich do mnie zadzwonił i przedstawił ofertę. Życze dobrego wyboru :) Kaśka :wink:

• 5 weeks później...
Polecam firme DEFRO.

Pobuszuj na stronce internetowej, pooglądaj symulacje obsługi i spalania, fajna sprawa i wszystkiego się dowiesz, ja jeszcze pieca nie mam ale na 100 % będzie to DEFRO.

Pozdro !!!

Witam, dołączam się do tematu ponieważ też stoję przed wyborem pieca. Mam na oku dwa: DEFRO

http://www.allegro.pl/item642719325_defro_duo_15kw_najtaniej_7_vat.html

lub: BERSKI

http://www.allegro.pl/item640346000_piec_kociol_piece_kotly_dwukom_mial_grosz_25_kw.html

dom jest ceglany z 1926 roku i póki co ocieplony będzie tylko dach (30 cm wełny) i wymieniona część okien więc nie wiem czy 15 kW mi starczy...

Chcę piec z podajnikiem bo jak nie będę miał czasu będę palił peletem a jak będę miał czas to drewnem. Chciałbym uniknąć węgla ponieważ kotłownia będzie na parterze więc nie chcę syfu oraz możliwie tanio i ekologicznie.

Jeżeli ktoś użytkuje takowe byłbym wdzięczny za opinię. A może ktoś poleca inny piec? Pozdrawiam

- ma ogrzewać dom (mały, ok. 105 m2, częściowo z podłogówką, o ile to ma jakieś znaczenie) oraz wodę (w lecie rzecz jasna tylko wodę),

przy tej powierzchni zrób sobie ogrzewanie na prąd (2 taryfa + bufor ponad 500l) (o ile nie masz gazu ziemnego) - dobrze Ci radzę szkoda Twoich metrów na kotłownię węglową...

policz ile taka kotłowania kosztuje (samo wyposażenie kotłowni z 14 k pln) - przy tym metrażu to nie ma sensu