eilian 01.05.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Wiem, że takich tematów na forum pewnie tysiące, ale naprawdę nie miałam siły aby przebrnąć przez wszystkie strony, które wyskakują w wyszukiwarce, tym bardziej, że w ogóle się na tym nie znam. A muszę podjąć decyzję. Moje kryteria są następujące:- piec głównie na ekogroszek (ew. inne paliwa, ale z tego co się zorientowałam piece tzw. uniwersalne są sporo droższe i nie wiem czy opłaca się płacić wyższą cenę za ten luksus), moc min. 17 kw - piec powinien trzymać ciepło kilka dni (zdarzają się nam wyjazdy a wtedy dobrze by było gdyby rury nie pozamarzały)- ma ogrzewać dom (mały, ok. 105 m2, częściowo z podłogówką, o ile to ma jakieś znaczenie) oraz wodę (w lecie rzecz jasna tylko wodę), czyli musi mieć możliwość przełączenia na ogrzewanie samej wody.- powinien być w przystępnej cenie:)Gdyby ktoś zechciał mi doradzić, albo chociaż naprowadzić na jakiś trop, firmę... będę ogromnie wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 02.05.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Ja poleciłbym kocioł Taurus Gaur 18 kW z podajnikiem tłokowym na ekogroszek ale również na miał węglowy. Atualna cena 5800 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 02.05.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Mnie spodobał się SAS MI, na ich stronie http://www.sas.busko.pl/pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=60 powinnas coś znaleźć, ja potrebuję mały piec 12 Kw i jego cena to ok. 3700, ale bez zasobnika i na wszystko. Ale jak wysłałam zapytanie to po dwóch czy trzech dniach ktoś od nich do mnie zadzwonił i przedstawił ofertę. Życze dobrego wyboru Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 02.05.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Polecam firme DEFRO.Pobuszuj na stronce internetowej, pooglądaj symulacje obsługi i spalania, fajna sprawa i wszystkiego się dowiesz, ja jeszcze pieca nie mam ale na 100 % będzie to DEFRO.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bermud 01.06.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Polecam firme DEFRO. Pobuszuj na stronce internetowej, pooglądaj symulacje obsługi i spalania, fajna sprawa i wszystkiego się dowiesz, ja jeszcze pieca nie mam ale na 100 % będzie to DEFRO. Pozdro !!! Witam, dołączam się do tematu ponieważ też stoję przed wyborem pieca. Mam na oku dwa: DEFRO http://www.allegro.pl/item642719325_defro_duo_15kw_najtaniej_7_vat.html lub: BERSKI http://www.allegro.pl/item640346000_piec_kociol_piece_kotly_dwukom_mial_grosz_25_kw.html dom jest ceglany z 1926 roku i póki co ocieplony będzie tylko dach (30 cm wełny) i wymieniona część okien więc nie wiem czy 15 kW mi starczy... Chcę piec z podajnikiem bo jak nie będę miał czasu będę palił peletem a jak będę miał czas to drewnem. Chciałbym uniknąć węgla ponieważ kotłownia będzie na parterze więc nie chcę syfu oraz możliwie tanio i ekologicznie. Jeżeli ktoś użytkuje takowe byłbym wdzięczny za opinię. A może ktoś poleca inny piec? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 01.06.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 - ma ogrzewać dom (mały, ok. 105 m2, częściowo z podłogówką, o ile to ma jakieś znaczenie) oraz wodę (w lecie rzecz jasna tylko wodę), przy tej powierzchni zrób sobie ogrzewanie na prąd (2 taryfa + bufor ponad 500l) (o ile nie masz gazu ziemnego) - dobrze Ci radzę szkoda Twoich metrów na kotłownię węglową... policz ile taka kotłowania kosztuje (samo wyposażenie kotłowni z 14 k pln) - przy tym metrażu to nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts