roofmen 27.05.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Wybacz, ale nie masz racji. Rozstaw łat przy dachówce ma znaczenie. Każdy producent okien połaciowych w instrukcji montażu pisze wyraźnie, że montaż okna powinien być dokonany nad całym rzędem dachówek. Owszem jeśli okno montowane jest na łatach to ma swoją łatę. Ale jeśli na krokwiach to jest ona nie potrzebna. Nie można okna zamontować w połowie dachówki, bo traci się wtedy gwarancję na szczelność. Fachowiec potrafi wszystko jednak czasem warto spojrzeć do instrukcji montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 A to niby jaką gwarancję się traci i jakiej szczelności Ty piszesz? No chyba, że to jakaś bezczelność? . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofmen 27.05.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Ale to przecież proste. Producent daje gwarancję pod warunkiem poprawnego montażu zgodnie z instrukcją montażu. Jeśli robisz coś niezgodnie z instrukcją to tracisz gwarancję. Chyba, że jako wykonawca dajesz taki sam okres gwarancji jak producent. To jaki jest poprawny montaż okna? Okno montowane w połowie rzędu dachówki. Dachówka ścięta w połowie i podwieszana do okna, czy przykręcana do łaty? Jeśli tak radzisz montować okna to gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Widzę, że nie bardzo wiesz czego dotyczy gwarancja i co to jest poprawny montaż okna. Nie ma on nic wspólnego z pokryciem. Nie znalazłem u żadnego producenta zapisu zabraniającego takiego montażu. Jak ktoś tego nie potrafi to robi prościej. A jak masz np. 1/4 dachówki z boku to niby jak ją montujesz? Jedyny sposób to wieszać do łaty lub kleić do innej dachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofmen 27.05.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Czego dotyczy gwarancja to każdy producent pisze i dotyczy ona m.in szczelności okna, a więc też szczelności połączenia między oknem a pokryciem za pomocą kołnierza uszczelniającego. Może się nie rozumiemy. Ja nie piszę o bocznych dachówkach wzdłuż okna, bo tam faktycznie często trzeba je docinać. Piszę o dachówkach pod oknem. O poziomym rzędzie dachówek. Poprawny montaż okna to też poprawny montaż kołnierza uszczelniającego, a to ma przełożenie na rodzaj pokrycia dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Za szczelność pomiędzy opierzeniem okna a pokryciem odpowiada dekarz i nie ma to nic wspólnego z poprawnym montażem okna. Jak ktoś nie potrafi zamontować okna w połowie dachówki to nie potrafi i już więc montuje wyłącznie standardowo. Wypada jeszcze dodać, że szczelność powinna zaistnieć pomiędzy kryciem wstępnym a futryną okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofmen 28.05.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Dekarz odpowiada za poprawny montaż okna. Jak wiemy okno z kołnierzem stanowi komplet. Tak więc odpowiedzialność jest za poprawny montaż okna, za szczelne połączenie okna z folią dachową i za poprawny montaż kołnierza uszczelniającego. Mam prośbę, nie propagujmy na forum nieprawidłowego montażu! Okno ma być montowane nad całym rzędem dachówki i każdy producent pisze to w instrukcji. Jeśli ktoś to robi inaczej, to tylko na swoją odpowiedzialność. Producent sprzedając okna i kołnierze do nich - gwarantuje też szczelność między oknem, a kołnierzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Dekarz odpowiada za poprawny montaż okna. Jak wiemy okno z kołnierzem stanowi komplet. Tak więc odpowiedzialność jest za poprawny montaż okna, za szczelne połączenie okna z folią dachową i za poprawny montaż kołnierza uszczelniającego. Mam prośbę, nie propagujmy na forum nieprawidłowego montażu! Okno ma być montowane nad całym rzędem dachówki i każdy producent pisze to w instrukcji. Jeśli ktoś to robi inaczej, to tylko na swoją odpowiedzialność. Producent sprzedając okna i kołnierze do nich - gwarantuje też szczelność między oknem, a kołnierzem.[/quote] Bez przesady. A czy producent samochodu gwarantuje, że nie spowoduje on wypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roofmen 29.05.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi o szczelność między oknem, a kołnierzem. Nie o szczelność między kołnierzem, a pokryciem dachowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 29.05.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Chodzi mi o szczelność między oknem, a kołnierzem. Nie o szczelność między kołnierzem, a pokryciem dachowym. Dobrze zrozumiałem, ale kołnierz jest osobnym elementem od okna i z tego względu też może być wykonany źle montaż i wtedy raczej producent za to nie odpowie. Chyba, że sugerujesz błąd technologiczny polegający na takim zaprojektowaniu i wykonaniu okna lub kołnierza, że nie sposób ich bezbłędnie zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 ...Mam prośbę, nie propagujmy na forum nieprawidłowego montażu! Myślę, że nie wiesz o czym piszesz. Kolejny raz powtórzę prawidłowy montaż okna wraz z kołnierzem to jedno a połączenie kołnierza z pokryciem to drugie! Komin na dachu jest usytuowany w dowolnym miejscu a jego przejście przez pokrycie niczym nie różni się od okna! To co przesuniesz komin aby znalazł się nad łatą?! Jak nie potrafisz inaczej to montujesz tak jak łatwiej (tradycyjnie) ale nie wypisuj bzdur, że inny montaż jest nieprawidłowy! Dodam tylko, że nie ma konieczności stosowania oryginalnego kołnierza o ile ktoś potrafi własnoręcznie wykonać prawidłową obróbkę okna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betiizak 30.05.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 I ponownie, widzę że są dwie szkoły "otwocka i warszawska", a do tego jeszcze jak widać na forum, każdy z innej parafi i co innego pisze-efekt końcowy taki, że popędziłam Panów, którzy zdążyli na szczęście zamontować 1-o okno z 6 ww okien, łaty i kontrłaty mają babany na 4 cm a "łartuch"? który powinien moim zdaniem wychodzić na krokwiach a pod papą, zaczyna się na łatach i kończy między deską czołową a deskowaniem a do rynny to mu brakuje ze 4 cm !!!!!!. Pytanie za tysiąc złotych :::: "Jak woda z tego "fartucha" ma trafić do rynny ???????? Odpowiedż Dekarza: Jest dobrze, tak się robi, będzie Pani zadowolona !!!!! Pani nie blondynka i śmiga troszkę po dachu a tam, Pan równa łaty i kontrłaty wyciągając łapką gwóźdż na np. 3 cm i nie klinuje ::))) tylko po takim równaniu układa dachówkę.SZOK !!!!!!!! SZUKAM DEKARZA NORMALNEGO !!!!!!! OD ZARAZ I MAM, bo zostawiono mi to wszystko w połowie roboty a swoją drogą mam do sprzedania sprzęt do gięcia blachy, bo Pan nie zamierza mi oddać pięniędzy za tą fuszerę więc zakonfiskowałam sprzęt. Co NAS nie zabije to NAS wzmocni !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts