Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie placu budowy

Recommended Posts

Czy da się ubezpieczyć plac budowy od kradzieży mienia na nim się znajdującego? Typu betoniarka, kibel toy-toy, barakowóz i tym podobne?

Oczywiście pytam nie o ubezpieczenie za wszelką cenę, ale takie, żeby składka wyszła na akceptowalnym (w stosunku do wartości owego mienia) poziomie.

J.

Z tego, co wiem, to Hestia ma ubezpieczenie domu w budowie wraz z kradzieżą. Ale - nie wiem, jak udowodnisz, że betoniarka była na placu przed kradzieżą. A poza tym - betoniarka nie twoja, więc tym trudniej.

A jak ci z domu coś ukradną, to jak nie masz faktur - też może być problem.

Michał

Z tego, co wiem, to Hestia ma ubezpieczenie domu w budowie wraz z kradzieżą. Ale - nie wiem, jak udowodnisz, że betoniarka była na placu przed kradzieżą. A poza tym - betoniarka nie twoja, więc tym trudniej.

A jak ci z domu coś ukradną, to jak nie masz faktur - też może być problem.

Michał

Mogę przedstawić zdjęcia... tak, wiem, po prostu jeśli Hestia potwierdzi możliwość zawarcia takiego ubezpieczenia,to takie będzie następne moje pytanie. Bo składkę płacić nie problem...

A betoniarka... no właśnie w tym sęk, że moja będzie. Ekipę mam dobrą, bardzo tanią, ale z jedną zasadniczą wadą: własnych narzędzi to oni mają kielnie, łopaty i chyba taczkę.

J.

Mnie Pan z "szacownej" instytucji PZU poinformował, że mógłby ubezpieczyć naszą budowę, ale... i tu zaczęły się wykręty z jego strony... Przede wszystkim musiałabym ogrodzić cały teren budowy (czytaj całą działkę :o , która jest baaardzo rozległa), a to wykończyłoby mnie finansowo :-? .

Kolejnym krokiem byłoby udokumentowanie wszystkich sprzętów znajdujących się na budowie (zdjęcia), ale w ostatecznym rozrachunku, jakby przyszło np. do kradzieży, nie gwarantowałoby wypłaty odszkodowania...

Wyszło na to, że zrezygnowaliśmy z mężem z ubezpieczenia licząc na litość żywiołów - głównie ludzkich...

Niestety zdjęcie betoniarki, że stała na budowie - nie jest żadnym dowodem, bo mogłeś betoniarkę od majstra pożyczyć, zrobić zdjęcie i oddać. Na pewno faktura - to już jakiś dokument.

I faktycznie - działka na pewno musi być ogrodzona.

Co do wypłaty odszkodowania - no cóż, zakład ubezpieczeń będzie robił wszystko, aby udowodnić, że nic nie ukradzono, tylko schowałeś. Taki to oto biznes.

Michał

Wziąłem sobie wczoraj z Hesti warunki ubezpieczenia domu w budowie. Jest tam coś takiego jak mienie ruchome - czyli można by po to podciągnąć betoniarkę. Z tym, że musiałaby się ona znajdować w środku domu. Bo: dom musi mieć dwa zamki lub jeden z atestem, wszystkie okna muszą być prawidłowo zamontowane (??). Drzwi muszą być pełne albo takie, które nie umożliwiają przez wybicie szybki otworzenie zamka. Jeśli jest garaż w bryle to drzwi i zamki muszą spełniać takie warunki jak drzwi wejściowe. Przy mieniu ruchomym zwracają do 10% od wartości ubezp. przy stałym chyba do 50%.

Agent też jakoś dziwnie odradzał mi to ubezpieczenie, powołując się min. na drogą składkę około 12%. Mówił też o konieczności posiadania alarmu chociaż w ogólnych warunkach się o tym nie doczytałem.

Pozdr.