Jarek.P 01.05.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Czy da się ubezpieczyć plac budowy od kradzieży mienia na nim się znajdującego? Typu betoniarka, kibel toy-toy, barakowóz i tym podobne?Oczywiście pytam nie o ubezpieczenie za wszelką cenę, ale takie, żeby składka wyszła na akceptowalnym (w stosunku do wartości owego mienia) poziomie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 01.05.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Z tego, co wiem, to Hestia ma ubezpieczenie domu w budowie wraz z kradzieżą. Ale - nie wiem, jak udowodnisz, że betoniarka była na placu przed kradzieżą. A poza tym - betoniarka nie twoja, więc tym trudniej. A jak ci z domu coś ukradną, to jak nie masz faktur - też może być problem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.05.2009 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Z tego, co wiem, to Hestia ma ubezpieczenie domu w budowie wraz z kradzieżą. Ale - nie wiem, jak udowodnisz, że betoniarka była na placu przed kradzieżą. A poza tym - betoniarka nie twoja, więc tym trudniej. A jak ci z domu coś ukradną, to jak nie masz faktur - też może być problem. Michał Mogę przedstawić zdjęcia... tak, wiem, po prostu jeśli Hestia potwierdzi możliwość zawarcia takiego ubezpieczenia,to takie będzie następne moje pytanie. Bo składkę płacić nie problem... A betoniarka... no właśnie w tym sęk, że moja będzie. Ekipę mam dobrą, bardzo tanią, ale z jedną zasadniczą wadą: własnych narzędzi to oni mają kielnie, łopaty i chyba taczkę. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.05.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Jeśli wynajmujesz tojkę to możesz w tej samej firmie kupić ubezpieczenie od jej kradzieży. Nie wiem czy w każdej firmie, ale warto spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 01.05.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 Ja mam ubezpieczenie 'domu w budowie' z Generali, ale nie obejmuje ono mienia ruchomego. Ubezpieczenie jest od katastrofy budowlanej, upadku statku powietrznego, powodzi itp plus NNW dla robotników. Nie sądzę żeby ktoś ubezpieczył betoniarkę i narzędzia na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joe alex 03.05.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Mnie Pan z "szacownej" instytucji PZU poinformował, że mógłby ubezpieczyć naszą budowę, ale... i tu zaczęły się wykręty z jego strony... Przede wszystkim musiałabym ogrodzić cały teren budowy (czytaj całą działkę , która jest baaardzo rozległa), a to wykończyłoby mnie finansowo . Kolejnym krokiem byłoby udokumentowanie wszystkich sprzętów znajdujących się na budowie (zdjęcia), ale w ostatecznym rozrachunku, jakby przyszło np. do kradzieży, nie gwarantowałoby wypłaty odszkodowania... Wyszło na to, że zrezygnowaliśmy z mężem z ubezpieczenia licząc na litość żywiołów - głównie ludzkich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 03.05.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Niestety zdjęcie betoniarki, że stała na budowie - nie jest żadnym dowodem, bo mogłeś betoniarkę od majstra pożyczyć, zrobić zdjęcie i oddać. Na pewno faktura - to już jakiś dokument. I faktycznie - działka na pewno musi być ogrodzona. Co do wypłaty odszkodowania - no cóż, zakład ubezpieczeń będzie robił wszystko, aby udowodnić, że nic nie ukradzono, tylko schowałeś. Taki to oto biznes. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 03.05.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 a to ciekawe jak ja pytałem w Pzu to odpowiedzieli ze placu budowy nie ubezpieczaja?! ewentualnie budynek stan surowy zamkniety ( 2 zamki w drzwiach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 04.05.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 niestety chyba żadna firma ubezpieczeniowa nie ma w swojej ofercie ubezpieczenia ruchomości na budowie, jedynie co to elementy stałe (czyli piec, grzejniki) ale musza byc juz zainstalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeanpascale 04.05.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 i to chyba nie wszystko bo samych okien nie chcieli ubezpieczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 05.05.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wziąłem sobie wczoraj z Hesti warunki ubezpieczenia domu w budowie. Jest tam coś takiego jak mienie ruchome - czyli można by po to podciągnąć betoniarkę. Z tym, że musiałaby się ona znajdować w środku domu. Bo: dom musi mieć dwa zamki lub jeden z atestem, wszystkie okna muszą być prawidłowo zamontowane (??). Drzwi muszą być pełne albo takie, które nie umożliwiają przez wybicie szybki otworzenie zamka. Jeśli jest garaż w bryle to drzwi i zamki muszą spełniać takie warunki jak drzwi wejściowe. Przy mieniu ruchomym zwracają do 10% od wartości ubezp. przy stałym chyba do 50%.Agent też jakoś dziwnie odradzał mi to ubezpieczenie, powołując się min. na drogą składkę około 12%. Mówił też o konieczności posiadania alarmu chociaż w ogólnych warunkach się o tym nie doczytałem.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 05.05.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Własnie jestem na etapie poszukiwania ubezpieczenia placu budowy . czy ktos wie ile to moze kosztowac ? Chodzi mi o podstawowe ubezpieczenie wymagane przez bank d okredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts