Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

droga polna szerokość

JA1719505057

Recommended Posts

Witam

Zakupiłem działkę 10a sąsiadującą z jednej strony z drogą aswaltową z drugiej drogą polną. Problem polega na tym że po wyznaczeniu działki przez geodeę granica wyszła w drodze oraz okazało się, że jeżeli ogrodzę działkę droga będzie za wąska.

Z drugiej strony tej drogi jest już dom ogrodzenie ma odsunięte od granicy jednak pomiędzy granicą a ogrodzeniem posadzone są krzaki które na tyle się rozrosły że droga się przesunęła się na moją działkę.

Co w związku z tym czy miasto może zabrać mi część działki na poszerzenie drogi czy jeżeli mi to też sąsiadowi.

pozdrawiam

Radził bym pogadać z geodetą który wyznaczał granicę bo powinien dać Ci protokół zw wznowienia znaków graniczny.Tam będzie opisane kto jest właścicielem działki na której jest droga, jeżeli gmina to budowę ogrodzenia należy zgłosić do urzędu, a jeżeli jest do działka prywatna to możesz grodzić się tak jak wyznaczył Ci geodeta.

• 2 months później...

Nie pisałem już długo ale sytuacja się już trochę wyjaśniła właścicielem drogi jest gmina, występując o warunki zabudowy dostałem pismo aby wziąć pod uwagę że kiedyś powstanie tu szersza droga i że mi i sąsiadowi chcą zabrać po 1,5m wzdłuż działki. Załamało mnie to bo nie dosyć że działka nie za duża to jeszcze chcą mi odkroić i to pewnie nie będą się spieszyć z wykupem.

Najlepiej dla nich aby zostało tak jak było i aby moje ogrodzenie powstało 1,5 m dalej podatki do płacenia od całości a droga i tak nie powstanie przez najbliższe kilkadziesiąt lat bo i niby poco jak za mną tylko szczere pola :( :(