Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Analieno, tylko że w Ikei ponoć nie mają pewności, czy można użyć tych tip-onów do tych okuc, które są zastosowane w kuchniach ikeowskich, chodz o spowalniacze, czy coś, nie wiedzą,czy dadzą radę. Bo okazuje się, że te tip-ony w Ikei przeznaczone są do mebli pokojowych, nie kuchennych.

Mamy gaz!!! Wczoraj między 12 a 14 mieli przyjechać panowie z gazowni, zadzwonili o 11.30, że co to ma znaczyc,że na budowie nikogo nie ma,że oni wyjeżdżają, a moj mąż 30 km od budowy... Potem okazało się, że instalator w drodze i że mąż niepotrzebny,ale opieprz dostał:) Panowie instalatorzy, nie z gazowni już, pracowali od 12 do 20, żeby wszystko dopiąć. W domu było -2... Dobrze, że nie rozmontowaliśmy jeszcze kozy budowlanej i że był węgiel na budowie, to panowie i mój małżonek nie zamarzli. W końcu skończył się problem z grzaniem... Edytowane przez mazo

Tak, ma byc cieplej, przed chwilą słuchałam prognozy,nawet 13 stopni. W tej chwili wolałabym,żeby jeszcze kiedyś było poniżej 5 stopni, bo chcemy zrobi badanietermowizyjne, tylko musimy czekać, aż nam wykonawca dokończy uszczelnianie okien, a to nie tak prędko,bo nie opłaca mu się do drobnych rzeczy sprowadzać majstrów, więc drzwi zewnętrzne też jeszcze nieobrobione... Moim zdaniem uszczelnienie okien tarasowych też jest do d...

IMGP5397.JPG

Ale to ponoć łatwe do poprawienia lub dokonczenia, drzwi z kuchni na taras:

IMGP5402.JPG

Wszystko idzie nie tak, ciągle coś do poprawki, coś do zrobienia później... Niby w marcu mają robić elewację. Boję się o to drewno, to nie jest wyspecjalizwana ekipa... I żałuję trochę, że drewno już kupione, dzisiaj wybrałbym coś innego, jakiś egzotyk, tylko byłby problem z tarasem, bo to, co mi się podoba i jest w sensownej cenie nie występuje jako deska tarasowa, a jedno takie, drugie takie - to by mnie denerwowało. Ale może to i lepiej, że modrzew, bo jeszcze na garażu jest drewno i na ogrodzeniu od frontu...

Dużo rzeczy chodzi mi po głowie, ciągle mielę to wszystko... Muszę się w końcu zdecydować na wannę (zaraz będzie potrzebna), porównać jeszcze raz z płytkami, szkoda tylko, że w dwóch sklepach jej odcień wydaje mi się inny...

Edytowane przez mazo

Aricio - zapytałam w wątku ikeowym, dopytam jeszcze w drugim, gdzie odpowiadają specjaliści z Ikei. Ten ogólny wątek o kuchniach to nie bardzo, bo tu chodzi o kuchniez I., tu ANSE chyba nie pomoże :) Jedynie napisze,że nie mam brać czegoś takiego, a ja jestem w 100% zdecydowana, moja szwagierka pytała mnie rok temu, czy na pewno chcemykuchnię z Ikei, bo słyszała od dwóchznajomych złe opinie, oni biorą z dobrego studia, powiedziałam, że mam kilkanaście lub kilkadziesiąt dobrych opinii z forum:) Teraz po roku mają uszkodzone fronty, a gwarancja wygasła (na szczęście i tak im wymienili).

Spireo - tyle co widziałam w necie - 400 zł. A ta śruba - to coś, na czym stoi okno... dziwnie chyba, ja nie mam pojęcia, jak to powinno wyglądać. Nie wiem też, co tam ma przyjść, taras będzie drewniany. Pierwszy raz przyjrzałam się temu z bliska,wcześniej wydawało mi się, że wszyscy wokół wiedzą, co robią i na pewno lepiej ode mnie...

Macie może jakieś spostrzeżenia albo informacje na temat mobilnego internetu? co nalepiej się sprawdza itd. Mąż dał mi zadanie, bo potrzebny jest mu do pracy, no i w domu też coś musimy mieć, tylko wydaje mi się, że to się średnio sprawdza.

Sprawdz czy jestes w zasięgu 3G operatora - jesli nie - wybierz innego.

Jesli pokazywana predkosc połączenia bedzie 7.2 to sa sie dzialac (realnie to wyciąga 2-3mbps),

Ściany i zbrojenia, górki/dolinki mogą istotnie ograniczać jakos (Zrywać połączenie) - ratunkiem jest antena zewnętrzna.

Radze zaprosic kogos z takim urządzeniem do siebie i sprawdzic przed kupieniem czy działa w domu.

ja mam iPlus, ale tylko do pracy, ogólnego korzystania i forum :) na takie potrzeby prędkość jest wystarczająca. Minus- modem łatwo uszkodzić, bo wystaje z boku i można zahaczyć (miałam już 2 razy lutowany). Jak do oglądania, to prędkość za mała. Wolno ściąga. Jak ściągniesz powyżej limitu miesięcznego, to zwalnia się prędkość drastycznie. Ale taką sytuację w ciągu ok. 2 lat miałam tylko raz, jak córce w szpitalu puszczałam bajki na you tube. Ogólnie nadaje się jako dodatkowe źródło.

Nie mam okien drewnianych tylko pcv, nie chcę się wymądrzać, ani nie potrzebnie Cię dołować. Ale na 2 zdjęciu wygląda jakby okno stało bezpośrednio na wylewce/betonie. Gdyby to były pcv to bym powiedziała, że nie najlepiej. Okna tarasowe powinno się montować na poszerzeniach systemowych albo redukując koszty mocuje sie okno na takich śrubach (chyba takie jak na 1 zdjęciu)i pod ramę pakuje się ocieplenie.

Mazo, ale nie masz co teraz się denerwować, pozwól panom dokończyć robotę, a po wizycie pana z kamerą termowizyjną, będziesz miała jasność czy warto się wkurzać i żądać poprawek.

W oknach drewnianych nie ma systemowych poszerzeń,dopiero niedawano przeczytałam, że można po prostu wziąć kawał szerszej belki, pytaliśmy przed montażem o poszerzenie, facet nie wiedział, o co chodzi. W tym drugim oknie są tez takie śruby, jest na to wylana posadzka i chyba dlatego tak to wygląda albo nie - tam coś było przekładane później, nie pamiętam, czy rama została, czy wymieniali całe okno, jeśli po wylaniu posadzek to rzeczywiście opiera się tylko na betonie, też czytałam, że tak nie powinno być.

Tak, z tą kamerą chcę tak zrobić, poczekać aż dokończą i wtedy zrobić badanie, tylko że jak skończą to może być już za ciepło... Taki badanie jest możliwe poniżej 5 stopni. Nie chcę z tym czekać do jesieni.