Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Dziekuję Irmo :) Głowę bym dała, że masz białą elewację. Właśnie oglądaliśmy z małżem moje inspiracje (czyli to, co najbardziej mi się podoba:)) w poszukiwaniu ogrodzenia, a tam zdjęcie Twojego domu, mąż mi przypomniał, jak kiedyś zazdrościł Ci domu, że taki ładny i że już sobie mieszkasz i cieszysz się ogrodem :)

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spireo - biały jest the best, nie wyobrażam sobie innego koloru (tak samo jak w salonie). Nasi sąsiedzi mają szary (przez przypadek wpadający w leciutki fiolet) i patrząc na nasz dom,żałują że nie zrobili białej elewacji:)

nie dziwię się, że sąsiedzi żałują.

Co do naszego środka - biały postanowiony już dawno, dojdzie tylko miejscami grafit (poza pokojami dziecięcymi).

Irmo, też mam Ciebie w inspiracjach :)

Na początku moich komentarzy ktoś podawał sposób na odstające kołnierze, ale juz nie pamiętam o co dokładnie chodziło. My kupiliśmy okna Roto, które mają kołnierze konkretnie dedykowane do dachówek płaskich typu Domino, Piano, Turmalin, Tegalit itd.

Dzięki Spirea :) Tak, pamiętam, że coś tam trzeba podszlifować, itd. Ale już mi się to wszystko miesza, bo i tak każdy robi na innym kołnierzu... :confused:

Mazo, najważniejsze, że u Was jest OK. Jaki macie wymiar okien? My przy zamówieniu wybraliśmy rozmiar większe niż te w projekcie... ;)

Basiu - nie mam pojęcia, sprawdzę, jak odnajdę projekt:) chyba jakaś standardowa wielkość. A wyłazu dachowego nie mamy.

Myszo - dzięki! Rozumiem Cię, bo sama przeżywam to jedno z podziałem;) Ale pociesz się, że nie musisz jak ja wychodzić na zewnątrz, kiedy myjesz okna...:)

Basiu - nie mam pojęcia, sprawdzę, jak odnajdę projekt:) chyba jakaś standardowa wielkość. A wyłazu dachowego nie mamy.

Myszo - dzięki! Rozumiem Cię, bo sama przeżywam to jedno z podziałem;) Ale pociesz się, że nie musisz jak ja wychodzić na zewnątrz, kiedy myjesz okna...:)

jak nie muszę, jak muszę. Mam w większości fiksy ;) tylko bałam się ze od frontu fixy bez podziału będą wyglądały dziwnie. Moglam to była zrobić jeszcze inaczej, ale kiedyś i okna sie w końcu wymieni;)

Muszę się pochwalić, bo nie wytrzymam :) Efekt mojej pracy - pierwszy mebelek do pokoju Zosi (wcześniej to była ikeowa Aneboda czy jakoś tak w drewnopodobnej okleinie). Potrzebne są drobne poprawki, ale udało się skończyć przed powrotem właścicielki mebla:

IMGP5797.JPG

Do tego poduchy w podobną kratkę, może jakieś pudełko obkleję i to wszytko z kraciastych tematów. Z czerwonych akcentów może jeszcze szufladki do malutkiego regalika Expedit.

Już posprzątałam:) Kabe proleteks? jest matowa i w półpołysku czy czymś podobnym. Ja mam matową i jest super, nie wygląda jak typowy lateks. Miałam na ścianach obok siebie proletex i aquatex i trudno było odróżnić, która jest która, tylko dotykowo - aquatex jest szorstki, prolatex - gładki, lekko śliski.

Słuchajcie, ja wysiadam... Dzisiaj mil\elismy czas na budowie, żeby na spokojnie obejrzeć poprawki płytkarza.... I oto, co zobaczyłam:

IMGP5798.JPG

Z jednej strony uszkodzona płytka, z drugiej - wyszczerbiona (obok tak samo)

IMGP5799.JPG

to na dłuższym, widocznym boku wanny - płytkarz twierdzi, że takie były, bo tyle przecież u nas ludzi się kręci, według mnie kłamie, a płytki uszkodził podczas zmieniania fugi.

I wyszczerbione na krótszym boku:

IMGP5800.JPG

IMGP5801.JPG

... bo płytki twarde... a szlifuje papierem ściernym... okazało się...

To nie wszystko... kiedy położył (niespodziewanie) płytki w gospodarczym i małej łazience, bez porozumienia 1mm trzy razy pytałam, czy to ok na podłogówce, zapewniał, że tak. Po czym w pozostałych pomieszczeniach, również bez uzgodnienia, dał grubszą fugę - 2 lub 3mm, nie wiem, ale przy tamtej cieniutkiej fudze wydaje sie gruba. Jak tak można? dlaczego on o nic nie pyta, nic nie uzgadnia?! To polecony fachowiec, z Białej Listy Wielkopolskiej. Cofam wszystkie dobre słowa na jego temat! Te płytki obszarpane ma zmienić i dociąć gdzieś, gdzie potrafia to zrobić, a te uszkodzone muszą zostać, bo nie kupię kolejnej paczki za 3 stówy.

Do tego płytki w gospodarczym pochlapane farbą przez mojego brata i całe od tynku i wszystkiego, co mozliwe...

Ja już nie wiem, co jeszcze może się stać, co mamy sprawdzać, z tą fugą to kompleten zaskoczenie, nie przypuszczałam, że nagle ją zmieni, co z tego, że byłam, kiedy je kładł? jestem naprawdę zmartwo\iona i wkurzona tym wszystkim... Podłogi zabezpiecozne folią, ale już są dziury, pod folią tynk i piach, trzeba to zrywać i kłaść folię na nowo, a to nie takie prste, jak się wydaje... dlaczego oni wszyscy mają w nosie nasze podłogi, ściany, okna... wszystko w mniejszym lub większym stopniu zniszczone. I jak tu sie cieszyć domem...:(