Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

aaaaa, faktycznie! Kurczę. A już byłam zdecydowana na parat dos :/ No nic, pociesza mnie to, że przecierasz szlaki :D

To, co w sumie najgorsze jest w parat dos i lakierze, że on wygląda na mało szczotkowany. Zastanawiam się, co jest najtańszą opcją, bo w sumie tarkett cenowo wychodził prawie jak parat dos.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Umówiłam się wstępnie z parkieciarzem na 10.maja. Cena niższa niż u parkieciarza z Poznania i zgodził się na olej, który wybrałam. Polecany w salonie dąbexu, więc może będzie ok... Oby...

Zaraz potem schody, więc na koniec maja będzie można mieszkać. A - jeszcze balustrada.

Wszystko rozbija się (oprócz postępów na budowie) o przedszkole starszej córki, chcę żeby pochodziła do końca, chociaż nie wiem, czy jej też tak na tym zależy. Mnie jakoś żal rozstawać się z paniami, z dziećmi... Ale czuję też dreszczyk, kiedy myślę o tym lecie w domu. Tak blisko jeziora, lasu... bedziemy mogli chodzic sobie na śniadanie nad jezioro:) Ale wiem też, ile roboty jeszcze nas czeka na ogrodzie, a my do tej pory świetni byliśmy tylko w zasuszaniu roślin doniczkowych :)

to tak jak ja :yes:

gdybym miała ogród, to skupiłabym się raczej na roślinach "tubylczych" ;)

trawnik bardziej w stylu łąki, cięty tylko tam, gdzie to konieczne, plus ścieżki z bruku granitowego bądź plasterków drzewa. jakaś platfoma-taras, też drewniany.kiedyś w tv był fajny, angielski program "miejski ogrodnik", taki chyba miał tytuł. facet wymyślał na prawdę super rzeczy. ogrody, które wyglądały jakby zrobione od niechcenia, dzięki czemu nie były tak czaso- i pracochłonne. btw, roślinność występująca na danym terenie naturalnie nie wymaga specjalnego nawożenia, co przede wszystkim jest dużo bardziej ekologiczne i nie generuje tak wielkich kosztów utrzymanie zieleni. rozwalają mnie "miłośnicy " przyrody, którzy chwalą się pięknymi ogrodami zatruwając wszystko wokół z wodą gruntową na czele :mad: ...bez obrazy...

Oglądałam kiedyś "Miejskiego ogrodnika", dawno temu, ale nawet mnie to interesowało. Mamy wstępny projekt ogrodu, teraz myślę jak ograniczyć trawnik. ogród ma być w miarę nowoczesny, ale też zgrany z otoczeniem. Trudne... I boję się, że wszysko zasuszymy. Na szczęście nasza starsza córka odziedziczyła po babciach zamiłowanie do grzebania w ziemi:)

Mazo - poszukaj wątku o zmienianiu trawników w piękne ogrody - jest tam sporo wiedzy o roślinach, którymi można zastąpić tradycyjny trawnik. a wiele z nich naprawdę ciężko zasuszyć :) na początek polecam wydmuchrzycę piaskową - taka niebieska trawa wysoka do kolan, cholernie ekspansywna, lubi pełne słońce i suszę :) obawiam się tylko, że jak już ją sobie raz posadziłam, to się jej nie pozbędę, gdybym zmieniła zdanie :D

btw, roślinność występująca na danym terenie naturalnie nie wymaga specjalnego nawożenia, co przede wszystkim jest dużo bardziej ekologiczne i nie generuje tak wielkich kosztów utrzymanie zieleni.

słowem powinnam mieć na działce rzepak... i w sumie mam :eek:

Mazo, ja bym w sumie też poczekała do zakończenia roku - to takie uroczyste wydarzenie w życiu przedszkolaka, część dzieci zacznie się rozjeżdżać na wakacje i pójdzie to naturalniej.

Swoją drogą: sprawdziliście wilgotność posadzki?

Tatarak - znam i lubię ten wątek, nawet się w nim wypowiadałam :) Zastanawialiśmy się, czy można całkowicie zrezygnować z trawnika, ale u nas to nie jest możliwe. Myśleliśmy o łące kwiatowej, ale to też odpada. Skupimy się chyba na poszerzeniu nasadzeń tam, gdzie to ma sens i na wysypywaniu większych powierzchni żwirkiem.