Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Mam tynk mineralny biały, a na to farba silikonowa. Wykonawcy mówili, że taniej by było dać tynk nie w kolorze, jakiś szary, ale oni na wszystkim świetnie się znali... Ta biel farby była zdecydowanie bielsza niż tynk. Mam wątpliwości, czy nie taniej by było dać tynk silikonowy od razu, ale poczytałam trochę wypowiedzi forumowych fachowców i niby to tańsze rozwiązanie...

Cokołu nie mam wcale, nibyszkalismy tynku mozaikowego w kolorzebiałym, ale wszystkie były jakieś żółtawe, a taki zupełnie odcinający się (np. szary) nie podobał nam się - zmieniłby proporcje domu.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pisałam, że deweloper się z nami pożegnał? teraz chce nas jeszcze do końca wycyckać. Okazuje się, że do zapłacenia zostało już tylko 5 tysięcy i to ma pokryć rzeczy, których jeszcze nie zrobił. Nie chce słyszeć o jakimś kosztorysie na te pozostałe prace, nie chce też przywieźć na budowę materiałów, za które zapłaciliśmy - za materiały płaciliśmy z góry, za robociznę po wykonaniu pracy.

Będziemy reklamować drewno na elewacji i dach - krzywizny tłumacz pracą drewna... Jak tu z nim walczyć?:(

Mam tynk mineralny biały, a na to farba silikonowa. Wykonawcy mówili, że taniej by było dać tynk nie w kolorze, jakiś szary, ale oni na wszystkim świetnie się znali... Ta biel farby była zdecydowanie bielsza niż tynk. Mam wątpliwości, czy nie taniej by było dać tynk silikonowy od razu, ale poczytałam trochę wypowiedzi forumowych fachowców i niby to tańsze rozwiązanie...

Cokołu nie mam wcale, nibyszkalismy tynku mozaikowego w kolorzebiałym, ale wszystkie były jakieś żółtawe, a taki zupełnie odcinający się (np. szary) nie podobał nam się - zmieniłby proporcje domu.

Dzięki!

Tak się zastanawiam co z tym cokołem.

Podoba mi się bez ale nie wiem czy to praktyczne?

Co do Twojego dewelopera to współczuję.

Jak będziesz miała jakieś problemy to pisz do Nitubagi ona zaprawiona w boju ze swoimi (tylko teraz chyba chwilowo bez netu).

Pisałam, że deweloper się z nami pożegnał? teraz chce nas jeszcze do końca wycyckać. Okazuje się, że do zapłacenia zostało już tylko 5 tysięcy i to ma pokryć rzeczy, których jeszcze nie zrobił. Nie chce słyszeć o jakimś kosztorysie na te pozostałe prace, nie chce też przywieźć na budowę materiałów, za które zapłaciliśmy - za materiały płaciliśmy z góry, za robociznę po wykonaniu pracy.

Będziemy reklamować drewno na elewacji i dach - krzywizny tłumacz pracą drewna... Jak tu z nim walczyć?:(

Współczuję:(

Myślałam, że już wybrałam zlew... a tu coś nowego:

blanco metra:

http://image.ceneo.pl/data/products/278228/product.jpg

wymiary:

http://image.ceneo.pl/data/products/278228/0c9778a8-2587-4845-adac-0e466cc6275f_product.jpg

teka astral:

http://image.ceneo.pl/data/products/5441756/product.jpg

http://image.ceneo.pl/data/products/5441756/3787e903-7e28-4c25-955b-8dd33107e8c1_product.jpg

Chyba jednak astral... trochę mniejszy, kształt podobny. Tylko nie wiem, czy antracyt czy onyks. Macie może porównanie?zależy mi na tym, by te kropki niebyły zbyt widoczne. Moze ten blanco jest podtym względem lepszy? u mnie go chyba nigdzie nie obejrzę.

Beto - a jaki masz mieć kolor elewacji? brak cokołu nie jest bardzo praktyczny, ale przy silikonowej farbie może to nie będzie taki problem, no i opaska żwirowa. Wiem, że u nas cokół zepsułby wygląd domu i denerwowałby mnie.

A jeśli mówimy o cokołach - plytkarz proponuje cokół przy płytkach przed wejściem do domu, niby bez niego elewacja będzie się brudzić przy myciu - co myślicie? odpuścić?

mazo - wspaniały dom. Cudowny to za mało powiedziane. I ten beton ... też żałuję, ze odpuściłam go sobie na klatce schodowej. Chyba że się nakręcę i znowu plac budowy zrobię w domu ?

Różnica między antracytem a onyxem jest fajnie opisana we wnętrzach.

kopiuję linka:

http://www.zlewozmywakikuchenne.pl/wp-content/gallery/koloryteka/czarny.jpg

Edytowane przez mirela99

Mirello - dziękuję:) Także za te informacje o zlewach, wyglądają tu bardzo podobnie... ale teraz widzę, że w sklepie, ktróry wybrałam, że mają tylko antracyt. Muszę jeszcze poczytać o tym blanco, może jest gładki, chociaż pewnie te drbinki mają jakiś sens praktyczny...

A beton - to zakładanie tych płyt to nie była jakaś wielka operacja, jedynie wycinanie otworów to trochę hałasu i kurzu.

Edytowane przez mazo

Beto - a jaki masz mieć kolor elewacji? brak cokołu nie jest bardzo praktyczny, ale przy silikonowej farbie może to nie będzie taki problem, no i opaska żwirowa. Wiem, że u nas cokół zepsułby wygląd domu i denerwowałby mnie.

A jeśli mówimy o cokołach - plytkarz proponuje cokół przy płytkach przed wejściem do domu, niby bez niego elewacja będzie się brudzić przy myciu - co myślicie? odpuścić?

U mnie będzie biała elewacja z drewnianymi elementami.

widok_2.jpg

No tak, Beto -zapomniałam, aż prosi się o białą. W wątku Myszy już chyba wszystko dziewczyny napisały, chociaż Irma trochę namieszała swoim pytaniem :) Ja widzę bloki, które najczęściej pokryte są akrylowym i nie wyglądają dobrze...

Rozpisałam się na cudzych wątkach :)

Dzięki za rady.

Wiem już, ile będą kosztowały kanapy Como z Helvetii:

wersja 1.:

trójka - 1911 zł,

dwójka - 1687 zł,

wersja 2.:

narożnik - 2890 zł (cena w Poznaniu niższa niż w mniejszym mieście)

Czas oczekiwania 6 tygodni,więc pora zamawiać, chyba wersję 1, nadal nie jestem pewna...

No i cały czas nie mogę podjąć decyzji o tych panelach dekoracyjnych Loft Design, już niby się zdecydowaliśmy, dostałam druk zamówienia, tylko jakoś nie mogę przeżyć, że na ścianę w sypialni to aż 2 tys., nie umiem wydawać tyle na dekoracje..., ale może warto, może po prostu nie przyzwyczaiłam się do takich sum... Panel bardzo mi się podobają (boję się o ich układanie - chcemy samodzielnie), żal by mi było ich nie wykorzystać - myślę teraz o ściankach na antresoli (wyjdzie ich mniej):

IMGP5247.JPG

będą pociągnięte do skosów, pomiędzy nimi regały z książkami.

Panele takie

http://www.loftsystem.pl/templates/Loft_Design_System/images/gallery/panele/decorative_panels_fitnes2.jpg

na podłodze szara wykładzina też w kółka, nie wiem, czy to nie wbrew jakimś wnętrzarskim zasadom?;)

Minko - no w końcu wróciłaś! brakowało mi Ciebie! mam nadzieję, że zagościsz na dłużej. co u Ciebie?

Mirelo - tak, chodziło o ten narożnik. fajnie wygląda, ale jego minusem jest to, że ten jeden bok jest bez oparcia i bez podłokietnika - to niezbyt wygodne, no i ten kąt naroznika jest średnio wykorzystany do siedzenia,kidy pojawia się wiecej osób. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Dwie kanapy będzie można przesuwać (a właściwie jedną z nich - bliżej telewizora, nie do przodu, tylko w bok,żebynie patrzeć na ekran pod kątem. mam tylko nadzieję, że się nie rozczaruję ich widokiem na żywo. Dwójki nie widziałam nawet na zdjęciu.

No tak, Beto -zapomniałam, aż prosi się o białą. W wątku Myszy już chyba wszystko dziewczyny napisały, chociaż Irma trochę namieszała swoim pytaniem :) Ja widzę bloki, które najczęściej pokryte są akrylowym i nie wyglądają dobrze...

to przez zawiść :)

niemniej jednak moj tynk wciąż dobrze wygląda,a le to dopieor 3 sezon