Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agi75

Ilość styropianiu na podłogę zależy od tego ile masz miejsca zostawionego na wylewkę. Wylewka z tego co się orientuję powinna mieć ok. 6-7 cm betonu, więc od docelowego poziomu podłogi odejmij grubość pokrycia wierzchniego (gres z klejem, deska czy co tam planujesz), 6-7 cm na wylewkę i wiesz jaki gruby potrzebujesz styropian. A w ogóle to wylewkarze powinni Ci powiedzieć po zrobieniu pomiaru poziomów, bo poziomy podłogi lubią sobie być nierówne :)

Co do rodzaju styropianu to zależy jakie masz wymagania co do izolacyjności, wytrzymałości.

Ja np. kładłam termoorganikę na podłogę gold.

Agi - 30 dają Ci, co budują domy pasywne. Jest to konsekwencja też tego, że zwykle mają 30 na ścianach. Nie dasz więcej niż tyle, ile masz miejsca. Jeśli chcesz poprawić U, to możesz wziąć lepszy, ale to trzeba przeliczyć czy się opłaca ładować kasę. Co do rodzaju - są styropiany w nazwie Dach Podłoga (wbrew nazwie nie jest to EPS100), EPS100 i EPS 200 (zwykle dają go do garażu).

Agi - 30 dają Ci, co budują domy pasywne. Jest to konsekwencja też tego, że zwykle mają 30 na ścianach. Nie dasz więcej niż tyle, ile masz miejsca. Jeśli chcesz poprawić U, to możesz wziąć lepszy, ale to trzeba przeliczyć czy się opłaca ładować kasę. Co do rodzaju - są styropiany w nazwie Dach Podłoga (wbrew nazwie nie jest to EPS100), EPS100 i EPS 200 (zwykle dają go do garażu).

Spirea a Ty ile dawałaś na dół?i jaki i w ilu warstwach?

ja jestem właśnie przed. Na dole mam miejsce na ok. 15cm. Z uwagi na różnice poziomów wylewkarz powiedział, że nawet do 17, ale chyba za mało wylewki mi proponuje (powinny być odpowiednie proporcje - grubość styropiany a grubosc wylewki). Chcę dać to w dwóch warstwach, ale nie wiem czy się uda. Wylewkarz sugeruje cztery, ale przez to mam spotkanie z innym, bo to mnie niepokoi. Janzar na forum pisał, że powinny być nie więcej niż dwie, bo każda warstwa ma ileś procent uginania, a jak to pomnozymy przez 4, to wyjdzie całkiem sporo. Pewnie skończy się na 3, bo dwoma nie wyrówna się tych różnic poziomów.

Mazo, jak chcesz białe pojemniki na mydło, całkiem ładne i baaardzo tanio, to w Tesco są za dychę. Ja zanabyłam, są tam chyba na stałe. Zdjęć nie mam, ale pamiętam że Nasz ma taki, to Cię skieruję do niej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169604-nasze-wn%C4%99trza&p=4417809&viewfull=1#post4417809

Dużo zmian dzisiaj, najpierw niespodzianka - taras prawie gotowy, potem przyjechała koza, potem kanapy:

IMGP6866.JPG

Bez rury wygląda trochę dziwnie, ale ogólnie - bardzo pozytywne wrażenie.

IMGP6867.JPG

IMGP6868.JPG

Jeśli chodzi o taras to nie jestem zachwycona detalami - śruby itd.

Kanapy:

IMGP6869.JPG

IMGP6870.JPG

IMGP6871.JPG

IMGP6872.JPG

Wyglądają super, ale nie jestem pewna, co do ich wygody - oparcie dla mnie jest zbyt niskie, nakładki z kolei powodują, że siedzi się zbyt płytko. Szczerze mówiąc boję się opinii męża... Kupowanie kanapy w ciemno to chyba nie był dobry pomysł... Aby się pocieszyć dodam, że filc jest milutki (tylko wszystko się do niego czepia:))

Kurcze, chyba zgubiła się część od klamki od drzwi tarasowych... Powinna być taka maskownica, żebynie było widać śrub - niestety razem z kamką jej nie było...

Mazo, ależ ogromny ten Twój salon :jawdrop:

Koza świetna, kanapy tez fajnie wyglądają. My kupiliśmy tymczasową kanapę w modo4u i niestety to była pomyłka właśnie ze względu na wygodę (bo wygląda całkiem ok) ... no ale nadal stoi, bo wymarzona musi jeszcze poczekać w kolejce innych pilniejszych tematów :rolleyes:

Pokaż więcej tego tarasu :cool:

Eleno - to chyba złudzenie - salon niejest duży - 36 czy 39 metrów, nie jest też mały, ale nie ogromny. Taras jeszcze nie jest dokończony, chyba zabrakło desek. Wyszedł wyższy niż myślałam, ale dzięki temu będzie można sobie na nim siedzieć z brzegu jak na murku -tak go chyba wykorzytają dziewczynki. Kurcze, ta kanapa w tym momencie to zły pomysł - siedzę sobie z herbatką zamiast sprzątać :) Zimno dzisiaj strasznie, a na tym filcu cieplutko, tylko że cały czas myślę, czy mi wygodnie:)

Zmieniła mi się koncepcja - miał być stolik kawowy z szufladami, a teraz myślę, że w tym kącie pomiedzy kanapami zmieściłaby się jakaś szafka z szufladami, wtedy stoliki mogłyby być gotowe, bez szuflad, mam takie na oku. Tylko musiałabym znaleźć coś takiego do kąta, najlepiej białego.

Mazo, jakie by te kanapy nie były (jeśli niewygodne to szkoda bardzo) ale wyglądają tam pięknie. Zaczyna się robić ciepło domowo. Wiem wiem, miało nie być ciepło :p

Teściowa będzie miała satysfakcję :D

Pokazuj pokazuj wszystko.

Salo faktycznie wygląda na wielki. Kanapy w nim giną