Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mazo ma kabe (nie ma jej, więc napiszę, może mnie nie pogoni) ... efilo też (widziałam że u niej też pytałaś)

też robię rozeznanie. Na myszy hasło można mieć jakieś spore zniżki na Tikkurillę. Ale mi się nie chce tym zajmować

PS. Jeśli już o farbach mówimy. To prawda że pod Aquatex Kabe nie trzeba dawać gruntu (czy nie trzeba, ale lepiej dać?)

Basiu - przykro mi, rozumiem Cię doskonale...

Farby - tak, Kabe prolatex (dzięki Moniu:)), polecam - bardzo ładnie się zmywają, nawet w kuchni od tłuszczu (póki co...), aquatexem mam pomalowany sufit w salonie - nie widać różnicy, tzn. lateksowa się nie błyszczy. Różnicę czuć, kiedy się dotknie obu powierzchni, aquatex jest taki tępy, prolatex - gładki. Pod aquatex stosuje się rozcieńczony aquatex.

hej :D

podglądam cały czas!!!! po powrocie z wakacji dopadła mnie jesienna chandra, ale już mi przeszła ;) :lol2:

współczuję dalszego ciągu perypetii :(, trzymam kciuki i zawsze za Tobą stoję !!!!

poza tym domek piękny jak zawsze. a Wy pewnie urlopujecie? jeżeli tak, to udanego wypoczynku! jeżeli nie, daj to odzywaj się czasem :yes:!!!!

No, Aricio, w końcu jesteś! tęskniłam za Tobą :) Cieszę się, że wróciłaś i nastrój już lepszy. My przed urlopem, na razie cieszymy się domem, przyjmujemy gości i kończymy coś tam przykręcać itp. Zrobiłam dzisiaj zdjęcia, wkleję jutro przez kolejnym nalotem gości:)

Wieści - na suficie pojawiają się czarne plamki. To samo na tarasie - dlaczego???? do cholery, dlaczego??? przecież to modrzew... syberyjski...:(

cześć Mazo,

chciałabym dopytać o te farby. Czy tym Aquatexem i Prolatexem masz pomalowane wszystkie ściany i sufity? Nie brałaś jakichś zwykłych - Optima czy Monolux? czy gruntowaliście preparatem Kabe?

Mnie też to interesuje - jaką farbę gdzie należy stosować? Aquatex to ta oddychająca, tak? Ale jeśli dom jest ocieplony styropianem, to przecież nie ma to sensu, czy czegoś nie rozumiem??

Mazo, przepraszam, że w Twoim wątku :cool:

Dzięki Dziewczyny za pomoc!

Madeleine to te drabinki można założyć po ułożeniu dachówki?

monika996 nad płaskim dachem też masz tą drabinkę?

Ja raczej chciałabym tylko nad płaskimi dachami, a nie na całym :sick:

sorry, umknęło mi Twoje pytanie: tak, drabinki zakłada się po ułożeniu dachówki.

A ja chciałam zapytać ile kosztują farby Kabe?

Miałam kupować Fluggera, koszt średnio 35 zł/litr. A Kabe są dużo droższe?

Ile w ogóle pójdzie takiej farby na dom? :confused:

Anula, do szacunkowego liczenia przyjmuję tyle, ile mieliśmy położonych tynków. Liczyłam sobie Kabe w podstawowym zakresie, to grunt wyszedł mi 840 zł (Budogrunt WG) , a farba (biała Monolux) ok. 1900 zł. Założenie - malowanie jedną warstwą. Dołożenie drugiej warstwy, koloru, zamiana na farbę lateksową podnosi cenę.

W necie znalazłam biały Monolux 5l za 103 zł, a grunt za 35 zł i na tym bazowałam.

Elewacja drewniana pomalowana i ... nie podoba mi się... Wyszła za ciemna i jakaś nienaturalna... Pan Marcin sam sugerował, że dwa razy będzie zbyt ciemno, myślałam, że ustaliliśmy, żeby na razie malował raz,ale widać się nie dogadaliśmy...

IMGP6443.JPG

IMGP6466.JPG

IMGP6467.JPG

No i niespodzianka - wszystkie podłogi już gotowe:

IMGP6444.JPG

IMGP6446.JPG

IMGP6456.JPG

IMGP6462.JPG

Zbliżenie uchwytów, ktoś prosił:

IMGP6447.JPG

A tu widać, jaka powstała szpara między meblami a ścianą, było projetowane podmeble z Ikei, ale baliśmy się, że coś wyjdzie krzywo i zabudowa się nie zmieści, stąd ta szpara. Można tam wstawić listwę z Ikei albo coś kombinować z karton-gipsem w kolorze ściany. Co myślicie?

IMGP6450.JPG

Mieliśmy dzisiaj mnóstwo gości na budowie, niektórym bardzo się podobało. Panu od prac ziemnych - betonowa ściana, zupełnie się tego nie spodziewałam:)

Mazo, wyciągnęłam stare zdjęcia, ale interesuje mnie jakie wymiary miała wnęka na wysoką zabudowę. Napisałaś, że powstała szpara.

Będę miała identyczna wnękę jak u Ciebie i zastanawiam się, jakie powinna ona mieć wymiary.

w tym miejscu chciałabym BARDZO PRZEPROSIĆ CIĘ, za moje drobne przeoczenie ....dotyczące kilku stron !!!! bosze, ja kupia, dopiero teraz dokopałam się do tych cudnych kanap, kozy, krzeseł, pokoi i w ogóle tych wszystkich cudów!!!! pięknie!!!!! padłam!!!! doczytam dokładniej i jak ochłonę, dam znać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!