Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Dzięki, dzięki! Cały czas leje i trawa robi się coraz ładniejsza. A ta gałąź to wierzba. Drzewo jest na dole pęknięte, dlatego pisałam o tym, że może się złamać.

Moniko - poproszę o zdjęcia:) U nas będzie problem z zawieszeniem wszelkich rolet czy żaluzji, bo dużo fiksów, więc o zakładaniu na skrzydło natakich haczykach nie ma mowy. Te żaluzje aluminiowe byłyby opuszczane tylko wieczorem, więc hałas to niejest problem, bo wtedy nie mamy przeciągów:)

Teraz jestem już przekonana, żemusimy zasłaniać okna, bo wczoraj sąsiedzi przyznali, że czasami patrzą sobie, jak u nas się pali w kozie...:) Są sytuacje, w któych wolałbym nie być obserwowana:)

Aneto - jakie te żaluzje fasadowe? na pewno drogie... Aluminiowe? to wiem, fajne, ale za duży koszt.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

cały czas myślę o określeniu " za ładne" w stosunku do plis :D

dla mnie są one "neutralne" ( przynajmniej w stylach wnętrz, które preferuję ;) )

u mnie całymi dniami są opuszczone i większość ludzi w pierwszej chwili pyta, czy coś będę miała w oknach. :lol2:

żaluzje alu to nie jest zły patent !nie wiem jak to określić, ale mnie kojarzą się z klimatem biur amerykańskich, w 70-tych latach :cool:...wiesz, takie duże przeszklenia, gładkie, geometryczne powierzchnie, jarzeniowe światło ;). a wiesz, że lata 70-te to ja luuubię!!! tylko trzeba uważać, żeby za bardzo nie "ochłodzić" mieszkania. fajnie, jakbyś mogła na próbę powiesić taką dużą żaluzję....

Mazo no ja mysle o aluminiowych zewnetrznych, tylko na moim zadupiu znalazlam firme - 120 km ode mnie i robili to tylko raz...wiec chyba nie zaryzykuje, musze sciagnac kogos do tego zlecenia bo tak jak Piszesz koszt jest nie maly ale warto bo...masz zacienione i latem mozesz bardzo obnizyc temp w domu, mozesz regulowac kat nachylenia tych listkow, sa na zewnatrz i dodaja domom charakteru, no jak dla mnie bomba....sama ich nigdy nie mialam ale mialam w No znajoma, ktora takie posiadala i sie zakochalam bo sa poprostu mega funkcjonalne...sa 2 profile tych "listkow" - C i Z ja chce ten tanszy C, przykladowo koszt mniej wiecej na okno 180x150 z recznym sterowaniek ok 1000zl, u mnie bez firanek i zaslon, ktore tez tanie nie sa ...

co do zaluzji ...ja w lecie czesto otwieralam okno przy opuszczonych zaluzjach no i spac bylo trudno przy tych dzwiekach...dlatego zaluzjom w sypialniach mowie " dziekuje|"

Hej Mazo....mam ten sam problem, a raczej będę miała jak już zamieszkam. Wprawdzie sąsiedztwa od strony salony i sypialń na razie nie mam , ale kto wie co będzie za 2, 3 lata. A okien mam sporo, szczególnie w naszej sypialni ;-) I mi osobiście najbardziej podobaja się żaluzje wewnętrzne drewniane lub alu zamontowane tak jak u Reni 1980.....

A mam jeszcze pytanie.Pisałaś kiedyś , że deski elewacyjne pokryte masz sadolinem.... a czym pokryte sa schody wewnetrzne? taki efekt kolorystyczny chcę uzyskać u mnie. A tak w ogóle to jestem zaskoczona, że ten modrzew na zewnątrz wyszedł Ci taki miodowy ( określenie nazwy koloru od Rere) a nie różowy....

Aneta, a masz namiary na jakieś bardziej doświadczone firmy, W-wa, a jeszcze lepiej Kujawsko-Pomorskie?

Mam trzy takie okna od ulicy w których mam właśnie te tanie żaluzje, ale po pierwsze hałasują, po drugie, dwa okna mam bazpośrednio przy blacie i usyfione że aż wstyd, a po drugie już się lamelki powyginały przy myciu, no i elewacja frontowa by u mnie genialnie wyglądała z tymi żaluzjami, a koszt porządniejszych wewn to i tak ponad 300zł więc ten 1000 to nie taka masakra. Od roku się głowie co zawiesić w kuchni w tych oknach, a jedynie żaluzje wizualnie mi pasują.

Aneto - u nas nie ma problemów ze zbytnim nagrzewaniem się pomieszczeń latem, więc taka inwestycja chyba nie wchodzi w grę. Nie wiem za bardzo co wymyślić, najchętniej chyba kupiłabym szare rolety materiałowe, takie, żeby po ich zwinięciu były prawie niewidoczne, tylko to mocowanie - nie wiem, jak to rozwiązać. Aricio - a te Twoje jak są montowane? za ładne - w sensie wydają mi się dość eleganckie:), ale może masz rację, że są neutralne...

A- dodatkowym problemem są jeszcze nawiewniki... Ile razy mówiłam, że jestem za wentylacją mechaniczną..., no ale u nas wiązałoby się to z podwyższaniem budynku i rurami w podłodze, bo przy suficie nie było szans, ale to inny temat...

Hej Mazo....mam ten sam problem, a raczej będę miała jak już zamieszkam. Wprawdzie sąsiedztwa od strony salony i sypialń na razie nie mam , ale kto wie co będzie za 2, 3 lata. A okien mam sporo, szczególnie w naszej sypialni ;-) I mi osobiście najbardziej podobaja się żaluzje wewnętrzne drewniane lub alu zamontowane tak jak u Reni 1980.....

A mam jeszcze pytanie.Pisałaś kiedyś , że deski elewacyjne pokryte masz sadolinem.... a czym pokryte sa schody wewnetrzne? taki efekt kolorystyczny chcę uzyskać u mnie. A tak w ogóle to jestem zaskoczona, że ten modrzew na zewnątrz wyszedł Ci taki miodowy ( określenie nazwy koloru od Rere) a nie różowy....

Agi - modrzew jest pomalowany sadolinem dąb jasny, dwukrotnie, bardziej podobaby mi się trochę jaśniejszy odcień, alejest ok, tylko widzę, że muszę podmalować, bo w niektórych miejscach, przy sękach drewno szarzeje, chyba niedokładnie pomalowane. A schody to dąb zaolejowany.

Kurcze, a te zewnętrzne to się nie brudzą??

No mam nadzieję, że nie :) pewnie jest taka opcja za dopłatą :)

No ale to inny brud, bez tłuszczu, no i pewnie karcherem można by je przelecieć przed myciem okien, albo nawet szmatą, bo nie są raczej tak wiotkie jak te wewn.

Nie wiem w sumie co to ten fix, ale jaj mam roletki z ikea na taśmę dwustronną do ramy przyklejone i o ile żaluzje w pokoju regularnie się odklejają, to w kuchni wcale i rolety też nie. Tylko blaszki od rolet w ślusarni wyginałam bo coś mi z nimi nie pasowało.

Arico - taki rodzaj montowania odpada - stracimy gwarancję na okna, a poza tym nie widzę możliwości oderwania listwy przyszybowej, to może tylko w oknach pcv?

Aluminiowe podobają mi się, ale nie chciałabym, żeby w dzień zasłaniały mi widok, mogą być w ciągu dnia całkiem na górze, ale wtedy sens ich kupowania jest dyskusyjny...

mazo ja znam firme co prawda z mojego rejonu ale oni robią żaluzje fasadowe. Fajnie to bardzo wyglada.

http://tapparella.pl/pol/kontakt.html

Innym rozwiązaniem które mozesz wziąc pod uwagę są żaluzje wewnętrzne ale perforowane. To taka nowoczesna wersja tych starych aluminiowych. Mają szersze lamelki, montowane są na szerokich tasmach jak żaluzje drewniane a lamelki są w malutkie dziurki. Dzięki nim nie osiada na nich tak kurz bo ciepłe powietrze które wieje w kierunku dół-góra zdmuchuje jego drobinki. Są estetycznie wykonane i nowoczesne. Mi się podobają. Lżejsze sporo od drewnianych więc łatwiej je obsługiwać.

mayland, aleś Ty obeznana, właśnie na te perforowane planowałam wymienić swoje, ale pojęcia nie miałam że te dziurki to taka ważną funcję pełnią, myślałam że one dla wątpliwej ozdoby

Mazo i te perforowane mają sztywniejsze/grubsze listki czyli przy myciu się mniej będą niszczyły

Mayland dzieki za linka.a ta firma to sprawdzona? robili cos dla Was?:rolleyes:

zaluzje fasadowe nie pelnia funkcji antywlamaniowych. brudza sie jak wszystko ale brudu tak nie widac, poza tym chronia okna przed zabrudzeniami wiec nie trzeba ich tak czesto czyscic, ja mam sporo okien i wszystkie duze wiec dla mnie to ma znaczenie...

Emolku no wlasnie nie mam sprawdzonej firmy, sama jestem na etapie poszukiwan, najpozniej wiosna chcialabym je zamontowac:rolleyes:

Część mazo-ratuj!!

Napisz mi, proszę, jak grube są te deski, jętki, czy jak one sie nazywają..., te, które widać u Ciebie...nie o długośc mi chodzi, tylko własnie grubość desek....Plissss, jetsem na etapie montowania takich, nie wiem jakie mam wybrać...A moze masz jakies zdjatko, ktore dokladniej obrazuje, jak to wygladalo przed płytami g-k?

Dziekuję ślicznie-z góry!!!

Mania, jeśli chodzi Tobie o jętki, to ich rozmiar powinien być określony w projekcie. Jest to element konstrukcyjny więźby i nie powinno się jego zmieniać samodzielnie.

Mazo, a trawnik..... co tu więcej mówić - czego nie dotkniesz, wszystko pięknie ;)