Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na mojej ulicy sąsiad poustawiał rzędem wielkie worki pełne liści. Jest ich wzdłuż ścieżki do domu jakies 30 sztuk

Zastanawiałm się kto to im zabierze?

jak to są liście w workach, to Ty bierz :) worki aby czarne? przetrzymasz sobie do wiosny i wyciągniesz doskonałej jakości nawóz - tzw, ziemię liściową. no chyba że tam są orzecha włoskiego, to nie bierz, bo one zawierają jakieś garbniki spowalniające wzrost innych roślin.

Minko - Super, dziękuję. Kiedy jest taka piękna pogoda, to docenia się mieszkanie w domu, zobaczymy, jak będzie później, kiedy ponuro i brzydko... Teraz na przykład co chwila obserwuję wiewiórkę, dzieci wolą bajkę... Przychodzi jak do siebie, zaczaiłam się na trawniku, oderwała się od jedzenia, dopiero kiedy moje młodsze dziecko zaczęło w domu gwizdać glizdkiem:) Jest nieprzyzwoicie miło, wygodnie, a w wakacje - ech... Denerwują mnie tylko te ślady po zalaniu i jakieś niedoróbki, no i wiecznie brudne okna i szyby na antresoli:( Jestem czasami zaskoczona, że dom jest tak funkcjonalny (coś bym zrobiła z wiatrołapem i kotłownią, połączyła może, chociaż to też ma swoje minusy, bo teraz denerwują mnie strasznie buty w wiatrołapie, niby je chowam, ale nikt od razu po przyjściu do domu nie chowa ich do szafy, może można to było jakoś inaczej rozwiązać. No i czuję brak czegoś na oknach, ale o tym już dyskutowałyśmy, ale do tej pory nic z tym nie zrobiłam.

Zazdroszczę i przestrzeni i widoków. Man nadzieję, ze będę tez kiedyś miała ładny widok z okna, a moje dziecię wiekszy pokój :) A jak nowe przedszkole?

Ja tez nie lubię porozwalanych butów przy wejsciu. U nas cały czas opcja z garazem pod domem, mam nadzieje, ze buty nie bedą "wchodziły' na górę.

a nie masz gdzie postawić takiej półki-siedziska? a'la tapicerowanej ławeczki, ale z półką na buty pod spodem. jak będzie Wam pan robił konsolkę, to może pomyśl o czymś takim? mogłabyś zrobić jakiś fajny projekt na taki mebelek do tego lustro i bomba!!!! wszystko pochowane, jak w żurnalu :yes:

Minko - a jak z Waszą budową?

Aricio - czytasz w moich myślach:) Prawie:) W sobotę był stolarz, w końcu... wymyśliłam kiedyś, że wykorzystam resztki blatu i w wiatrołapie zamiast konsolki zrobię siedzisko, na długość lustra

IMGP7017.JPG?gl=PL

niestety tu go nie widać... lustro nie zajmuje całej ściany, tak ze 3/4, no więc tam taka gruba dębowa ławka, kanciata, z jednej strony przymocowana do ściany, czyli z jedną nogą:) Niestety nie zakryje całkiem tej skrzynki, będzie nad nią, ale ona jest szersza niż ten mój blat. Nie rozwiąże to całkiem problemu, ale chociaż buty będą pod ławką... Bo nie wiem, jak je zakryć od frontu, musiałaby się zrobić z tego szafka, ale byłaby chyba zbyt zwalista...

Edytowane przez mazo

Tak, kompostownik obowiązkowo, na razie kompostowe rzeczy magazynujemy za płotem, na ziemi niczyjej powiedzmy, osłoniętej krzakami i chwastami.

Nasz sąsiad też długo składował różne rzeczy na ziemi niczyjej - ziemia ta okazała się być naszą ziemią. Na przykład niepotrzebne mu gałęzie, góra gliny. Posprzątanie samych gałęzi kosztowało mnie 2 dni roboty.

A tutaj gdzie mieszkam każdy wysypuje liście/trawę za płot - byle pozbyć się problemu - tylko potem nie można przejść się wzdłuż rzeki - bo robi się z tego syf.

Dzięki Arico! zaraz wszystko przejrzę.

Adk - nasza działka jest skrajna, za płotem jest metr wału i rów, działka z transformatorem, tam wśród zielska i gałęzi, które wycięto, żeby dostać się do owego transformatora składujemy min. liście i gałęzie. Pomiędzy naszą działką a drogą jest też 2,5 metrowy pas krzaków, które oczyściliśmy i trochę obsadzilismy. Myślę, że nikomu nie przeszkadzamy, na tej działce z transformatorem (z 10m2) raczej nikt się nie zbuduje:), do wiosny z liści będzie kompost, gałęzie wiosną spalimy w ognisku, rowu melioracyjnego nie zasypujemy.