mazo 02.02.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Bo mam drewno na ogrzewaniu podłogowym, wtedy jest ograniczenie 26-27 stopni na podłodze. Na piecu mamy 45-55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 mazo - dokładnie.To jest ograniczenie na powierzchni drewna, a nie układu zasilania podłogówki.Przecież żeby drewno miało maksymalnie na powierzchni 26 stopni, to w układ by musiało iść ze 35 stopni.Co to znaczy że 'na piecu masz 45-55 stopni'?Taka jest temperatura zasilania podłogówki?Niemożliwe.Jaki masz kocioł i z jakim sterownikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 02.02.2012 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Ja nie udaję, że się na tym znam, spytałam męża, tak mi odpowiedział, ale może też się nie zna. Junkers Cerapur Smart 14kW, sterownik FW100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.02.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 No to macie dokładnie ten sam zestaw co my.FW100 zamontowany w kotle, czy na kablu w pomieszczeniu?Pogodówkę macie zamontowaną?Jeśli obydwie odpowiedzi brzmią 'tak', to na 99% na kotle wyświetla się w tej chwili maksymalna możliwa temperatura zasilania CO, wynikają z ustawienia pokrętła na kotle.Ale to się ma nijak do temperatury zasilania.Jaką macie ustawioną żądaną temperaturę dla CO na FW100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 02.02.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Na FW 100 mamy ustawione właśnie te 55stopni maksymalnie, projektowa temperatura -45. Tak, mamy podłączoną pogodówkę, a FW 100 w salonie. Edytowane 2 Lutego 2012 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 02.02.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Yyyy. Znaczy na FW100 macie gdzie ustawione te 55 stopni?Włączony jakiś program?Jeśli nie, to po prostu ustawcie żądaną temperaturę pomieszczenia na 20 stopni, czy ile tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 02.02.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witaj mazo,Przede wszystkim gratuluję dzieciaczka w drodze!!!!Co do ogrzewanai, to te 55 stopni to chyba stąd, że macie jeszcze grzejniki? My mamy 100% podłogówki pod drewnem i piec ( taki sam Junkers z FW100) leje teraz przy minus 23 stopniach na dworze 37 stopni w instalację. Temperatura projektowa 34 stopnie, maksymalna temp. zasilania 38 stopni. W domu jest 20 stopni. Wentylacja chodzi na 40% z 550 m3/h. Niestety nic nie doradzę, jeśli macie 2 obiegi grzewcze podłogówka i grzejniki. Coś mi się majaczy, że na dwa obiegi regulator FW200 się używa, albo jakieś kombinacje hydrauliczne się stosuje (mieszacze). Chciałam tego uniknąć i nie mamy grzejników oprócz drabinek w łazience, gdzie idzie woda o tej samej temp. co podłoga. Moim zdaniem nie jest za późno u Ciebie na wentylacje mechaniczną. Dlaczego rury muszą być schowane? Twój dom spokojnie da się ustylizować na loftopodobny. Wcale nie żartuję, mam podobny styl domu i gdybym WM nie miała, puściłabym wierzchem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 03.02.2012 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 (edytowane) Yyyy. Znaczy na FW100 macie gdzie ustawione te 55 stopni? Włączony jakiś program? Jeśli nie, to po prostu ustawcie żądaną temperaturę pomieszczenia na 20 stopni, czy ile tam. Nie przypuszczasz chyba, że ustawilismy temperaturę w pomieszczeniu na 55 stopni... Temperatura pomieszczenia to teraz 24 stopnie, wcześniej było 21. Edytowane 3 Lutego 2012 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 03.02.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Witaj mazo, Przede wszystkim gratuluję dzieciaczka w drodze!!!! Co do ogrzewanai, to te 55 stopni to chyba stąd, że macie jeszcze grzejniki? My mamy 100% podłogówki pod drewnem i piec ( taki sam Junkers z FW100) leje teraz przy minus 23 stopniach na dworze 37 stopni w instalację. Temperatura projektowa 34 stopnie, maksymalna temp. zasilania 38 stopni. W domu jest 20 stopni. Wentylacja chodzi na 40% z 550 m3/h. Niestety nic nie doradzę, jeśli macie 2 obiegi grzewcze podłogówka i grzejniki. Coś mi się majaczy, że na dwa obiegi regulator FW200 się używa, albo jakieś kombinacje hydrauliczne się stosuje (mieszacze). Chciałam tego uniknąć i nie mamy grzejników oprócz drabinek w łazience, gdzie idzie woda o tej samej temp. co podłoga. Moim zdaniem nie jest za późno u Ciebie na wentylacje mechaniczną. Dlaczego rury muszą być schowane? Twój dom spokojnie da się ustylizować na loftopodobny. Wcale nie żartuję, mam podobny styl domu i gdybym WM nie miała, puściłabym wierzchem. Dzięki Basiu. Mamy tylko drabinki w łazience i kotłownio-pralni, ale tak - mamy dwa obiegi. Ja tego wszystkiego nie rozumiem, piszę, co mówi mi mąż, teraz że w podłogę idzie 27 stopni i tyle. A WM teraz - nie widzę tych rur w tej chwili w salonie (według mnie wyglądałyby przypadkowo, nasz dom miał być trochę loftowy, ale jednak nie jest), jedynie mogłyby się kończyć na antresoli, ale pozostaje jeszcze łącznik między częścią nocną a dzienną - tam już nie ma sufitu podwieszanego i nie ma gdzie schować rur. Trudno to wytłumaczyć. No i okna z nawiewnikami - można je niby jakoś załatać, wypełnić czymś dziury, pomalować, ale wtedy już na pewno stracimy gwarancję. No i gdzie ukryć te wszystkie urządzenia - nie mamy strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wiem, że trudno to zrozumieć, niektórzy wymiękli:), dlatego pokazuję zdjęcia, które mąż wysłał do instalatora pieca (w rozmowie telefonicznej potwierdził, że ustawienia mamy prawidłowe, coś musi być nie tak z istalacją, robił ją ktoś inny). I opis z maila do instalatora, który zadeklarował się, że zerknie na instalację: "Piec działa prawidłowo, temperatura na wyjściu wynosi 45-55st C. Później w rurkach (starałem się to wskazać na załączonych zdjęciach) ciepła woda miesza się z wychłodzoną w sposób, którego kontroli nijak nie mogę rozgryźć: · Pokrętło jest podłączone do termometru na rozdzielaczu, ale samo przecież nie zareaguje na zmiany temperatur · Termostat jest podłączony do pompy, ale przecież piec sam wymusza obieg wody . Ręczne włączenie dodatkowej pompy i zmiany ustawień pokrętła (normalnie było na 30st C, eksperymentalnie zwiększyłem dziś rano do 50st C – co widać na zdjęciu) nie przynosi kompletnie żadnych efektów. Na wejściu w podłogę termometr wskazuje niezmiennie 27 st C. Pytania: 1. O co chodzi w tej instalacji / w jaki sposób następuje dostosowanie temperatury na wejściu w podłogę? 2. W jaki sposób zwiększyć temperaturę na wejściu do 29st C?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Znaczy macie układ mieszany z 2 obiegami, tylko jakby... bez mieszacza.Żeby to miało ręce i nogi musiałby albo być mieszacz w układzie (czyli przebudowany układ) albo grzejniki wyciągnięte na osobny obwód grzewczy sterowany bezpośrednio przez kocioł.Chyba błędnie założyłem że jak pisałaś o tych grzejnikach drabinkach, to w kontekście takim że one są wpięte w rozdzielacz podłogówki (czytaj - niskotemperaturowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2012 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 No właśnie - mąż też tak twierdzi, że brakuje mieszacza. Dzięki Salik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 04.02.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Mogę pomóc wiem o co chodzi napisałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 04.02.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Widzę, że niestety trafiłam z dwoma obiegami. Jeśli nie chcecie mieć problemów i częstych kontaktów z hydraulikiem, to radzę Wam, uprośćcie instalację (bez mieszaczy), puśćcie wszędzie tę samą temperaturę - wtedy to FW100 i kocioł będzie regulował Wam ogrzewanie, a nie zewnętrzne urządzenia hydrauliczne. Nie warto dla dwóch trochę cieplejszych drabinek tak komplikować.Szkoda z tą WM, że nie pasuje Ci już dodać. Jakby co, to rekuperator można dać w garażu, niekoniecznie na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 04.02.2012 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Basiu - nie wierzę, że zdobędziemy się kiedyś na zmianę tej wentylacji, bo to jednak wiąże się z jakimś kuciem, ryciem itd., tak mi się wydaje. Rekuperator może stać w nieogrzewanym garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 04.02.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Mazo - daaaawno mnie tu nie było. Gratuluję przyszłego powiększenia rodziny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 04.02.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 U nas wisi w garażu, tyle że garaż jest ocieplony, jest kaloryfer i poniżej zera nie powinna temperatura spaść ( teraz chyba +3 stopnie są). Rekuperator ma w sobie izolację cieplną ( nie wiem czy każdy, nasz ma), a rury idą w otulinie dość grubej. Rekuperator można też w kotłowni pod sufitem powiesić jeżeli się zmieści. Im lepsza izolacja, tym lepszy odzysk ciepła. Nie namawiam Cię do remontu w świeżo zamieszkanym domu, ale kiedyś przy jakiejś okazji może warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 04.02.2012 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Khem.Rekuperator nie powinien być montowany w pomieszczeniu o temperaturze niższej niż kilkanaście stopni...Chyba że jest (dosłownie) obłożony toną wełny czy innego materiału izolacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasioMar 05.02.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam się. Po 1sze GRATULACJE!, a po 2gie mam pytanko: Co masz położone na tej podlodze na zdjęciu? Pozdrawiam Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dziękuję za gratulacje i za rady odnośnie rekuperatora. Kasiu - to wykładzina kupiona w Komforcie, niestety nie pamiętam nazwy, takie same, ale o innej szerokości są w LM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts