Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Khem.

Rekuperator nie powinien być montowany w pomieszczeniu o temperaturze niższej niż kilkanaście stopni...

Chyba że jest (dosłownie) obłożony toną wełny czy innego materiału izolacyjnego.

Salik, ja mam w umowie, że temperatura pomieszczenia nie może spaść poniżej 5 stopni. Więc montować można. Inna sprawa, że im cieplej w pomieszczeniu tym mniej tego ciepła się traci.

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie - mąż też tak twierdzi, że brakuje mieszacza. Dzięki Salik.

Z tego co przeczytałem przed chwilą, z ogrzewaniem już wszystko OK? Za wysokiej temp. bym jednak nie dawał, bo parkiet się rozeschnie (ale pewnie 30+ na zasilaniu nie będzie stanowiło problemu - może wypowiedzą się osoby które maja podłogówkę i parkiet?). Napisz co było problemem w instalacji ogrzewania, to przyda się też innym.

Ja w pierwszym rzędzie sprawdziłbym czy termostat (z lewej strony pompy na zdjęciu) nie ma ustawionej za niskiej temp. granicznej. To ograniczenie ma zapobiegać przegrzaniu podłogówki. Następnie sprawdziłbym czy pompa się załącza i działa prawidłowo. Jeśli ani jedno ani drugie nie jest sprawcą niskiej temp. na zasilaniu podłogówki, to znaczy, że mieszanie zimnej i ciepłej wody nie odbywa się prawidłowo.

Mam mieszacz u siebie i wygląda to inaczej. Nie wdając się w szczegóły mieszacz u mnie to zawór z rączką, który reguluje dopływ schłodzonej wody z powrotu do wody gorącej, która wychodzi z kotła i ma trafiać na podłogówkę. Przez mieszanie zimnej i gorącej wody, możemy regulować temp. wody na zasilaniu podłogówki. U mnie regulacją zajmuje się układ sterujący nabudowany na tę rączkę, który automatycznie otwiera lub zamyka dopływ wody zimnej, w zależności od krzywej grzewczej. Takie rozwiązanie było konieczne aby regulować podłogówkę niezależnie od grzejników. Regulacją grzejników zajmuje się u mnie kocioł. Regulacją podłogówki - mieszacz i sterownik na mieszaczu. Co bardziej inteligentne kotły mają oba układy sterowania wbudowane.

W przypadku Waszego układu regulacją zajmuje się kocioł + pompa na zdjęciu, gdyż macie w zasadzie tylko jeden układ zasilania, który odpowiada za podłogówkę (+ te dwa grzejniki drabinki które są podpięte pod ten sam układ co podłogówka). Przy tylko dwóch drabinkach nie ma uzasadnienia (także ekonomicznego) aby robić dwa niezależnie układy automatyki jak w/w (ja się zdecydowałem, bo mam grzejniki + trochę podłogówki). Nie jestem hydraulikiem, aby ocenić czy wszystko jest dobrze podłączone. Pewnie sam dałbym jeszcze jeden zawór - na tym krótkim pionowym odcinku (bypassie) łączącym zimną i ciepłą wodę, który u Was pełni rolę "mieszacza". Widać jednak, że hydraulik uznał, że jest to zbędne.

Edytowane przez neko

Neko - masz dużo racji. Oto, co napisał mi (w analityczny sposób:))mąż:

Identyfikacja problemu:

identyfikacja%2520problemu.jpg?gl=PL

Po zmianach:

po%2520zmianach%25201.jpg?gl=PL

Wprowadzone zmiany:

· Otwarty obieg powrotny chłodnej wody do pieca

· Zamknięte przejście między chłodnym i ciepłym obiegiem (w połączeniu z pierwszym punktem – im szybciej pracowała pompa, tym więcej chłodnej wody zaciągała z powrotem w podłogę!)

· Zmniejszenie temperatury maksymalnej zasilania na sterowniku do 40 st C aby zapobiec przegrzaniu podłogi

Rezultat:

· Wzrost temperatury na wejściu w podłogę do 32 st

· Wzrost temperatury w domu do 20-21 stopni, zgodnie z żądaną temperaturą na sterowniku

Zmieniam temat na bardziej dziewczyński :) Pomożecie wybrać filiżanki? w sklepie nie miałabym problemu, ale nie chce mi się biegać po sklepach...

nr1

http://www.filiżanka.pl/files/pics/200910/27/4ae6c7b8ddf853.jpg

nr2

http://www.filiżanka.pl/files/pics/200810/7/48eba359e62473.jpg

nr3

http://www.filiżanka.pl/files/pics/200807/16/487d26b62716a3.jpg

1. i 3. mają pojemność 200ml, środkowa - 280, nie wiem, czy nie jest za wielka. Tutaj w zestawie, widać szerokie ucho:

http://www.filiżanka.pl/files/pics/200810/26/49048e007d33d3.jpg

Edytowane przez mazo

• 3 weeks później...

Hmm... jeszcze nie złożyliśmy reklamacji... faktura jest u księgowej i to jej wina! O właśnie! :)

A filiżanki? Jest jeszcze taka i chyba ta mi się najbardziej podoba:

http://www.filiżanka.pl/files/pics/201106/7/4dee294b177743.jpg

Ja też wolę kubki, ale czasami dla gości trzeba mieć eleganckie filiżanki :)

Trudno nie uwiecznić takiego widoku, w końcu nie codziennie mamy wóz strażacki w ogrodzie:)

IMGP9053.JPG?gl=PL

A to efekt pracy panów od przycinania gałęzi:(

IMGP9056.JPG?gl=PL

ale tak trzeba...

IMGP9057.JPG?gl=PL

to stare drzewa i gałęzie mogły spaść komuś na głowę.

Za to mamy sporo drewnado kozy i na ognisko, tu tylko niewielki ułamek:

IMGP9059.JPG?gl=PL

Ale mamy też problem z tarasem, latem był szlifowany i olejowany, a po zimie ta sama sytuacja co wcześniej:

IMGP9058.JPG?gl=PL

IMGP9061.JPG?gl=PL