Spirea 05.02.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Khem. Rekuperator nie powinien być montowany w pomieszczeniu o temperaturze niższej niż kilkanaście stopni... Chyba że jest (dosłownie) obłożony toną wełny czy innego materiału izolacyjnego. Salik, ja mam w umowie, że temperatura pomieszczenia nie może spaść poniżej 5 stopni. Więc montować można. Inna sprawa, że im cieplej w pomieszczeniu tym mniej tego ciepła się traci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Obeliksss - dziękujemy bardzo za pomoc! Bardzo! Instalatorzy namieszali bardziej niż się wydawało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obeliksss 05.02.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ciesze się Bardzo ,że mogłem pomóc. Macie Mój nr tel. jak coś walcie jak w dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dzięki raz jeszcze, fajnie, że mamy do kogo się zwrócić, nasz instalator kotła nie potrafił tak pomóc. I w końcu ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 mazo - to może napiszesz co było nie tak? Komuś w przyszłości się to może przydać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Poproszę męża, żeby to opisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neko 05.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) No właśnie - mąż też tak twierdzi, że brakuje mieszacza. Dzięki Salik. Z tego co przeczytałem przed chwilą, z ogrzewaniem już wszystko OK? Za wysokiej temp. bym jednak nie dawał, bo parkiet się rozeschnie (ale pewnie 30+ na zasilaniu nie będzie stanowiło problemu - może wypowiedzą się osoby które maja podłogówkę i parkiet?). Napisz co było problemem w instalacji ogrzewania, to przyda się też innym. Ja w pierwszym rzędzie sprawdziłbym czy termostat (z lewej strony pompy na zdjęciu) nie ma ustawionej za niskiej temp. granicznej. To ograniczenie ma zapobiegać przegrzaniu podłogówki. Następnie sprawdziłbym czy pompa się załącza i działa prawidłowo. Jeśli ani jedno ani drugie nie jest sprawcą niskiej temp. na zasilaniu podłogówki, to znaczy, że mieszanie zimnej i ciepłej wody nie odbywa się prawidłowo. Mam mieszacz u siebie i wygląda to inaczej. Nie wdając się w szczegóły mieszacz u mnie to zawór z rączką, który reguluje dopływ schłodzonej wody z powrotu do wody gorącej, która wychodzi z kotła i ma trafiać na podłogówkę. Przez mieszanie zimnej i gorącej wody, możemy regulować temp. wody na zasilaniu podłogówki. U mnie regulacją zajmuje się układ sterujący nabudowany na tę rączkę, który automatycznie otwiera lub zamyka dopływ wody zimnej, w zależności od krzywej grzewczej. Takie rozwiązanie było konieczne aby regulować podłogówkę niezależnie od grzejników. Regulacją grzejników zajmuje się u mnie kocioł. Regulacją podłogówki - mieszacz i sterownik na mieszaczu. Co bardziej inteligentne kotły mają oba układy sterowania wbudowane. W przypadku Waszego układu regulacją zajmuje się kocioł + pompa na zdjęciu, gdyż macie w zasadzie tylko jeden układ zasilania, który odpowiada za podłogówkę (+ te dwa grzejniki drabinki które są podpięte pod ten sam układ co podłogówka). Przy tylko dwóch drabinkach nie ma uzasadnienia (także ekonomicznego) aby robić dwa niezależnie układy automatyki jak w/w (ja się zdecydowałem, bo mam grzejniki + trochę podłogówki). Nie jestem hydraulikiem, aby ocenić czy wszystko jest dobrze podłączone. Pewnie sam dałbym jeszcze jeden zawór - na tym krótkim pionowym odcinku (bypassie) łączącym zimną i ciepłą wodę, który u Was pełni rolę "mieszacza". Widać jednak, że hydraulik uznał, że jest to zbędne. Edytowane 5 Lutego 2012 przez neko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Neko - masz dużo racji. Oto, co napisał mi (w analityczny sposób:))mąż: Identyfikacja problemu: Po zmianach: Wprowadzone zmiany: · Otwarty obieg powrotny chłodnej wody do pieca · Zamknięte przejście między chłodnym i ciepłym obiegiem (w połączeniu z pierwszym punktem – im szybciej pracowała pompa, tym więcej chłodnej wody zaciągała z powrotem w podłogę!) · Zmniejszenie temperatury maksymalnej zasilania na sterowniku do 40 st C aby zapobiec przegrzaniu podłogi Rezultat: · Wzrost temperatury na wejściu w podłogę do 32 st · Wzrost temperatury w domu do 20-21 stopni, zgodnie z żądaną temperaturą na sterowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Nie jestem tylko pewna, czy jednak te 32 stopnie, które idą w podłogę to nie za dużo, zrobiliśmy to ze świadomością tego ograniczenia w związku z parkietem, ale chyba na decyzję miało wpływ nasze wyziębienie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 mazo - ale ja Ci już to tłumaczyłem wcześniej.Temperatura zasilania podłogówki ma się nijak do temperatury mierzonej na materiale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 No tak, z obiegu wychodzą 32 stopnie, to na podłodze ile może być? Przyjęliśmy, że kilka stopni mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 05.02.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Zależy jak grube to drewno.Najprościej jest kupić jakiś termometr 'przylgowy' i zmierzyć temperaturę na powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 05.02.2012 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 1,2 cm. No właśnie myślałam o jakimś specjalnym termometrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.02.2012 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Zmieniam temat na bardziej dziewczyński Pomożecie wybrać filiżanki? w sklepie nie miałabym problemu, ale nie chce mi się biegać po sklepach... nr1 http://www.filiżanka.pl/files/pics/200910/27/4ae6c7b8ddf853.jpg nr2 http://www.filiżanka.pl/files/pics/200810/7/48eba359e62473.jpg nr3 http://www.filiżanka.pl/files/pics/200807/16/487d26b62716a3.jpg 1. i 3. mają pojemność 200ml, środkowa - 280, nie wiem, czy nie jest za wielka. Tutaj w zestawie, widać szerokie ucho: http://www.filiżanka.pl/files/pics/200810/26/49048e007d33d3.jpg Edytowane 7 Lutego 2012 przez mazo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Ja jestem entuzjastką kubków i filiżanek o kształcie podobnym do filiżanki 3. edit: Rozproszyłam się i zapomniałam zapytać: jak tam HSy? Bardzo wieje?Z jakiej firmy masz okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 07.02.2012 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A ja akurat najmniej jestem za tą trzecią - poprzedni serwis miałam chyba właśnie taki, tylko z kwadratowym talerzykiem i jakimś wzorkiem. A HS-y - wieje bardzo, teraz coś tam powkładaliśmy. Reklamacja się pisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 07.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A ja chętnie napiłabym się z tej 2. W domu mam podobne do tych 1. i jak goście z nich piją to tak jakoś szybko się kończy....ta kawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 23.02.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Mazo, co słychać z sofą - reklamacja uznana? A z filiżanek to najbardziej mi się podoba ostatnia, choć osobiście preferuję kubki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 23.02.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Hmm... jeszcze nie złożyliśmy reklamacji... faktura jest u księgowej i to jej wina! O właśnie! A filiżanki? Jest jeszcze taka i chyba ta mi się najbardziej podoba: http://www.filiżanka.pl/files/pics/201106/7/4dee294b177743.jpg Ja też wolę kubki, ale czasami dla gości trzeba mieć eleganckie filiżanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 23.02.2012 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Trudno nie uwiecznić takiego widoku, w końcu nie codziennie mamy wóz strażacki w ogrodzie:) A to efekt pracy panów od przycinania gałęzi:( ale tak trzeba... to stare drzewa i gałęzie mogły spaść komuś na głowę. Za to mamy sporo drewnado kozy i na ognisko, tu tylko niewielki ułamek: Ale mamy też problem z tarasem, latem był szlifowany i olejowany, a po zimie ta sama sytuacja co wcześniej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts