mazo 29.05.2012 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 NIe wiem, jakoś klimatyzacja do mnie nie przemawia... A żaluzje fasadowe raczej odpadną, bo to wiąże się z ryciem w ścianach, żeby doprowadzić prąd do ich podnoszenia, jakoś nie mam na to ochoty, a już na przemalowywanie całych ścian (łącznie ze szczytową, do której pomalowania potrzebne rusztowanie) zupełnie nie mam chęci... I tak kręcimy się w kółko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.05.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Mazo, mój dom nie ma ani klimatyzacji, ani żaluzji. Okna na parterze mają okiennice, ale ich nie używamy. Ściany są z Ytonga i zewnętrzne mają w sumie 45-47 cm (zależy gdzie zmierzyć). Temperatura latem w ciągu ostatnich 5 lat, przy największych upałach, nigdy nie przekroczyła 23 stopni i to przy pootwieranych oknach. Cieplej jest na poddaszu, ale tylko o jakieś 5 stopni. W ostateczności sposobem śródziemnomorskim zamykam wszystkie okna i zaciągam zasłony. To ładnie działa. Sprawdziłam ten sposób w Egipcie (mieszkałam tam kilka miesięcy), gdzie na zewnątrz o 12 w nocy bywało 35, a w szczelnie pozamykanym i pozasłanianym domu o 10 stopni mniej. Myślę, że wszyscy strasznie są zasugerowani przez firmy i te osoby, które mając możliwość wydają pieniądze na niekoniecznie niezbędne udogodnienia, że trzeba mieć klimatyzację, żaluzje i inne cuda. Nazywam to presją środowiska A przecież mieszkamy w Polsce i tu skrajne temperatury zdarzają się, ale nie są regułą. Nie dajmy się zwariować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.05.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 taaak, oczywiście, i jeszcze kiedyś ludzie w samochodach nie mieli klimatyzacji i jeździli A zęby rwano bez znieczulenia. Wszystko nie jest niezbędne. Zdobycze cywilizacji są po to, aby z nich korzystać. A informacja nt. grubości ścian to chyba w kategorii "chwalę się", nie "rada". 28 stopni na poddaszu to nie tak mało, swoją drogą. Natomiast faktem jest, że przede wszystkim nie wolno doprowadzić do nagrzania pomieszczeń. Nie otwierać okien, nie wietrzyć w ciągu dnia. Drzewa mają to do siebie, że odrosną, zazielenią się i dadzą znowu cień. Może doczekacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No tylko, że ostatnio w domu było codziennie 25-26 stopni, teraz w ciąży pewnie trudniej mi to znieść, może gdybym nie była, to luzik Rano w sypialni to też średnie, budzę się bardzo wcześnie, jednak jakaś zasłona jest potrzebna... kiedyś myślałam inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 29.05.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No tylko, że ostatnio w domu było codziennie 25-26 stopni No to faktycznie ciepelko. A to przeciez jeszcze nie najwieksze upaly Probowalas uchylac okno na noc i zamykac rano? A rolety wewnetrzne tam gdzie wpada najwiecej slonca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Nie mogę otwierać okien w nocy, przynajmniej nie w sypialniach, bo żaby nie dają spać Ma się te problemy, co? Najprawdopodobniej w sypialniach damy zaciemniające rolety wewnętrzne (wczoraj był facet z innej firmy i twierdzi, że mają zaczepy w różnych kolorach i że można je też malować, bo sa metalowe), a w salonie i kuchni - żaluzje metalowe. Boję się trochę, że te wszystkie zasłony zepsują wygląd okien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 29.05.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 mazo a drewniane rolety z ikei nie wchodzą w grę?, ja miałam taką słoneczną jadalnię, od południa do wieczora słońce, nie dało sie siedzieć przy stole nie mówiąc o jedzeniu ciepłej zupy, mam te rolety i naprawdę czuję chłód mimo iż słońce świeci cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 29.05.2012 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Nie mogę otwierać okien w nocy, przynajmniej nie w sypialniach, bo żaby nie dają spać u mnie bażanty ryczą pół nocy:D uroki życia wśród natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.05.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 No, proszę Madeleine, aleś na mnie naskoczyła Trochę mi się to porównanie rwania zębów i klimatyzacji nie podoba. Jakoś razi wymiar jednego i drugiego. Ludzie na całym świecie niekoniecznie uważają, że klima, albo rolety są niezbędne. Nawet w bardzo ciepłych krajach stosuje się prostsze sposoby i mniej absorbujące finansowo. W końcu co kto lubi. Mazo, pokombinuj z tym mocowaniem rolet zaciemniających. Są zaczepy, które zakłada się na ramę i nie uszkadza jej http://www.dekoria.pl/offer/product/190//0/0/Uchwyt-na-rame-okienna-2-sztuki . Dodatkowy plus, że zawsze można je zdjąć i wtedy, gdy nie są potrzebne, okna są piękne. Są też dostępne materiały zasłonowe, które chronią przed ciepłem lub zimnem. To się nazywa zdaje się termotkaniny. A Dekoria ma też tkaniny zaciemniające http://www.dekoria.pl/offer/product/4273/515/0/Zaslona-zaciemniajaca-na-tasmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dzięki za odzew dziewczyny! Rolety drewniane - malowane na kolor okien - mogłyby być, ale są droższe niż aluminiowe, nie sprawdzałam, ale chyba różnica spora. I na pewno po podciągnięciu zajmują dużo więcej miejsca, a to ma dla nas największe znaczenie, bo gdy nie będzie świecić słońce, to będą podciągnięte do góry. Zaczepy na ramę - to jest w każdej z tych firm od rolet, miałam tak w poprzednim mieszkaniu, teraz nie wchodzi w grę, bo tam, gdzie okno otwierane, są nawiewniki - wtedy tylko mocowanie do listwy przyszybowej. W salonie największe kombinacje, bo i okna przesuwane, i z nawiewnikami, i fiksy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.05.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Dziewczyny, u mnie bażanty na wyżerkę do warzywnika przychodzą o świcie – już na nie nie zwracam uwagi. Pół nocy „szczeka” i postękuje aktualnie koziołek, właściciel stadka 5 saren. 4 słowiki rozmieszczone naokoło wydzierają się rankami i nocą na cześć samiczek, przekrzykując inną ptasią gawiedź. Do tego jeszcze żaby. Hałas jak diabli, ale kocham to i za nic nie zamieniłabym na tramwaje i autobusy pod oknami. Mazo, no taaaak, coś za coś. A ile masz miejsca nad oknami? Może dałoby się te ikeoskie żaluzje tak zawiesić, żeby podciągać je ponad wnękę okienną. Podobają mi się też okiennice wewnętrzne, albo coś w typie japońskich ścianek przesuwnych – shoij. Albo rolety bambusowe http://www.duchjaponii.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 OKna wyglądają tak: A jeśli chodzi o odgłosy przyrody, to nie zamieniłabym się na odgłosy miasta, ale żaby są naprawdę głośne, są tuż za płotem, czyli ze 20 metrów od sypialni. żeby nie było, że zmyślam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 29.05.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Pasowałyby Ci takie gładkie panelowe zasłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 29.05.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Okna super,jakiej sa firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Pestko - panelowe zasłony - zabierają za dużo miejsca po bokach. Aneto - okna może i wyglądają ładnie (mają ukryte zawiasy), ale nie polecam firmy, mieliśmy z nimi masę kłopotów, które pewnie jeszcze się nie skończyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.05.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 piękne masz te okna, celuj w panelowe zasłony, ja się też przymierzam, to mi przetrzesz szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 29.05.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Coś takiego widziałabym jedynie w naszej sypialni, chociaż tam też nie, bo kupiłam już takie cienkie białe zasłonki z Ikiei. Szare rolety lub żaluzje aluminiowe, a w salonie widzę tylko żaluzje aluminiowe (tam ma być surowo, poza tym z boku okien nie ma miejsca na jakiekolwiek zasłony, a co dopiero panelowe), chyba że te rolety byłyby jakieś fajne, po zwinięciu są najmniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 30.05.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Mazo masz rację, ja ostatnio sporo zagranicznych stron przeglądałam pod kątem tego co jest na oknach i peneli zasłonowych nie ma , ale są bardzo często woalowe jednolite biale firany od sufitu do ziemi, żaluzje przeróżnego typu. I ja tez postanowiłam że chyba w taka stronę pójdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 30.05.2012 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Cieszę się, że ktoś mnie popiera Zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 30.05.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Może się uda w przyszłym tygodniu zrobić daszek nad tarasem, w związku z tym musimy zdecydować się na jakieś oświietlenie. Pomożecie (bo jak wiadomo - to dla mnie zawsze problem:)). Wygląda to na razie tak: Myślałam o tym, żeby lampa wisiała na jednej z belek (tam jest wyciągnięty kabel, ten drugi to do głośnika), a druga przy drewnianej elewacji (tam, gdzie jest pełen daszek). Póki co wymyśliłam tylko srebrny reflektorek, albo czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts