Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Mazo, dziękuję za zdjęcia elewacji. Już wiem, że koniecznie trzeba dopilnować bezpośredniego otoczenia domu. Chociaż na zdjęciu to wygląda trochę tak, jakby tynk był niedomalowany na dole. Na drugim zdjęciu jest taka czarna krecha - od czego to? A pod parapetem, na granicy z kamyczkami, jest jakaś skaza tynku. Myślisz, że to wszystko przez brak kamyków właśnie?

Ławeczka fajna :) Czy tego rodzaju wieszaki utrzymują ciężar kilku grubszych kurtek?

A z czego masz zrobione listwy przypodłogowe? Bardzo ładne. Jak znoszą kontakt z ubrudzonymi butami? Tzn. widzę, że trampki pod ławką są czyściuchne, ale czasem chyba ktoś stawia buty po spacerze np. w zimową pluchę? (Hmm, a może nie? Ja zostawiam...)

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Superanckie te donice. Na taras drewniany idealne :yes:

A wiesz ze ja jak merenwen omyslalam ze to niedomalowanie na elewacji?

Hanghere!!! Skad to? Mam taka sciane w wiatrolapie na ktora wciaz szukam wieszaka, bo to jest jednak problem wieszac goscia ktory wpadl na chwile w garderobie

edit: znalazlam na fb, ciekawe czy to ten sam sklep

Edytowane przez monsanbia

Nie, to nie jest niedomalowanie, taki kolor od gliny, w jednym miejscu rzeczywiście brakuje tynku, chyba spodziewali się, że ziemi będzie więcej, a ta czarna krecha, nagle mi sie przypomniało, to chyba pan od robót ziemnych sobie namalował poziom...

Wieszak jest solidny, z Allegro, jest mocowany na śruby, nie przyklejany. Listwy z mdf-u, buty im nie szkodzą, gorzej z rurą od odkurzacza, na łączeniach listew widać trochę zniszczenia. No i ten nieszczęsny akryl, który niepomalowany brudzi się i trudno umyć te miejsca.

Mazo, Mariusz Surowiński jakiś czas temu był pomysłodawcą i jurorem konkursu na kompozycję pojemnikową w poradniku ogrodniczym. Można do archiwum tego konkursu sięgnąć z forum ogrodniczego forum.poradnikogrodniczy.pl

Teraz trwa tam konkurs na „Projekt z wykorzystaniem bambusów”. To też o ile pamiętam może Ciebie zainteresować :)

Link do projektów konkursowych z trawkami forum.poradnikogrodniczy.pl/konkurs-projekt-kompozycji-z-trawami-ozdobnymi-t7011.html

Wrzucam Ci kilka pomysłów z tego konkursu.

stealth004-trawy.jpg sankali-2gie miejsce w konkursie.jpg

aaneczka-rozowo_mi.jpg

Opis do „aaneczka-rozowo_mi.jpg”:

1. 1. Róża pienna różowa 'The Fairy' - odmiana róży drobnokwiatowej o różowej barwie. Posiada silnie pachnące ale o przyjemnym zapachu kwiaty. Podczas kwitnienia jest pełna kwiatów, jej pędy przewisają do formy płaczącej. Kwitnie od czerwca do końca października. Wysokość palika z koroną to ok. 1- 1,2m. Lubi stanowisko słoneczne lub półcieniste, nie lubi gorących, nieprzewiewnych miejsc. Preferuje wilgotne podłoże.
  2. 2.Trawa ozdobna (Carex elata 'Aurea') - Lubi stanowiska słoneczne do półcienistych, wilgotne gleby i nie toleruje gorącego klimatu. Z kwiatostanem osiąga wysokość do 0,7m. Liście złocisto - zielone, kolor najbardziej widoczny w pełnym nasłonecznieniu. Kwiatostan zielony do ciemnobrązowego występuje od maja do czerwca.
  3. 3.Trawa ozdobna (Carex remota) - Rosnąca kępowo o przewieszających się zimozielonych liściach. Liście do 25 cm długości. Lubi wilgotne podłoże i słoneczne do półcienistego miejsca. Bardzo ozdobna trawa.
  4. 4. Winobluszcz trójklapowy (Parthenocissus tricuspiclata) - Pnącze, które jesienią pięknie się przebarwia na czerwony lub szkarłatny kolor. Ma zastosowanie jako roślina ozdobna, gdyż dobrze się uprawia w każdych warunkach. Nie ma specjalnych wymagań.
  5. 5. Surfinia - odmiana petunii ogrodowej - Wymaga dużej ilości światła jak i obfitego podlewania, potrzebuje również żyznej gleby. Jest to roślina o zwisających pędach, silnie rozgałęziona. Kwitnie bardzo długo bo od maja do pierwszych przymrozków.

Mazo i jeszcze link: http://www.bhg.com/gardening/container/plans-ideas/container-gardens/?rb=Y#page=1

To angielski portal, więc pewnie trzeba będzie sprawdzać czy niektóre roślinki u nas chętnie rosną.

550_SIP943492.jpg 550_CTG515513.jpg 550_CTG513199.jpg 550_BHG132787.jpg 550_CTG516331.jpg

Opisy są po angielsku oczywiście, ale nazwy roślin podają też po łacinie.

Na tym portalu znajdziesz też m.in rozrysowane plany zagospodarowania różnych części ogrodu. Są w PDFach jako pliki do pobrania. Całkiem pomocne i inspirujące :)

mazuś, piękne te donice :D...ja ostatnio kupiłam podobne !!!! :lol2: Twoje fajniejsze, bo bardziej betonowe ! ( ale moje były hipertanie, 99 pln za 3 szt :D - największa ma rozmiar ok. 40x40x40, plus dwie mniejsze)

...tylko, że o styropianie wewnątrz, dowiedziałam się po fakcie...podstawą jest, by nie stały zimą bezpośrednio na podłożu, a na kaflach to już w ogóle masakra ! dostałam prikaz od ogrodnika podłożenia pod spód styropianu na zimę. ja po prostu poustawiałam doniczki na drewnianych klockach. ( może kiedyś, jak będę przesadzała roślinki powkładam styropian)

włóż styropian na spód, ponawiercaj go koniecznie, możesz też wysypać jakim żwirkiem, żeby był lepszy drenaż. na to dopiero ziemię.

ławeczka super! cały wiatrołap wygląda extra :D

a elewacja...może posyp wyżej żwirkiem ?:rolleyes:

zdjęcie-kopia 2.jpg

zdjęcie-kopia.jpg

Edytowane przez aricia

Właśnie Elfir u siebie w wątku radziła w sprawie styropianu – 3 cm do drewnianej donicy. Acha donica musi być obłożona ze wszystkich pięciu stron. Przez folię i styropian też trzeba przewiercić dziury, najlepiej tam gdzie są w donicy. Ale ja gdzieś czytałam, że nawet 5 bywa nie wystarczająco dla niektórych roślin. Korzenie są dość wrażliwe na przemarzanie. Zapytaj Elfir jak dobrze przygotować te donice. Co wsypać na dno i jaką warstwę, itp. :)

Aricia ma rację z tym stawianiem bezpośrednio na podłożu. Drugi powód, to drewno na tarasie. Robi sie brzydkie wokół donic, bo trochę na styku deski-donica zalega woda. Daj minimalne, nawet tylko 2 cm podniesienie.

Edytowane przez pestka56

ja planuję na zimą zrobić im termosik. obłożyć je styropianem i może owinąć czymś, żeby to jakoś wyglądało.

możesz posadzić trawy. ja miałam w ubiegłym roku, niestety przemarzły zimą. w zasadzie można co roku kupować inną kompozycję, bo są tanie. kupowałam po 6 do 11 pln za szt. w tym roku też chciałam, ale trafiłam do znajomej ogrodniczki i zrobiła mi do skrzyni mieszaną kompozycję ze wszystkiego !!!! i byliny i porosty i iglaki i trawa. o to już jestem zobowiązana radbać ;) a w doniczkach mam bezberysa i dwa iglaczki. takie niewielkie, dwuletnie, żeby miały większą szansę na przyjęcie się.

pięknie też wyglądają kompozycje z sukulentów i roślin do skalników. często takie roślinki są w biedronce po 3pln, bodajże, za sztukę. dość szybko rosną i wyglądają cudnie.

miałam je kiedyś, ale zabiłam :(

zdje_cie.JPG

Edytowane przez aricia

Mazo - to zażółcenie na dole elewacji to wg mojego niedoszłego elewatora jest nie do uniknięcia, jeśli się nie zrobi na dole opaski/uskoku, bo podobno przy ziemi są duże wahania temp/wilgotności i od tego biały tynk zawsze zżółknie :( dlatego my się w końcu zdecydowaliśmy na taką minimalną opaskę (podobno wystarczy, żeby jakoś obieg powietrza był inny i elewacja nie żółkła) - pisałam u siebie w dzienniku jakiś czas temu.

mazuś, piękne te donice :D...ja ostatnio kupiłam podobne !!!! :lol2: Twoje fajniejsze, bo bardziej betonowe ! ( ale moje były hipertanie, 99 pln za 3 szt :D - największa ma rozmiar ok. 40x40x40, plus dwie mniejsze)

...tylko, że o styropianie wewnątrz, dowiedziałam się po fakcie...podstawą jest, by nie stały zimą bezpośrednio na podłożu, a na kaflach to już w ogóle masakra ! dostałam prikaz od ogrodnika podłożenia pod spód styropianu na zimę. ja po prostu poustawiałam doniczki na drewnianych klockach. ( może kiedyś, jak będę przesadzała roślinki powkładam styropian)

włóż styropian na spód, ponawiercaj go koniecznie, możesz też wysypać jakim żwirkiem, żeby był lepszy drenaż. na to dopiero ziemię.

ławeczka super! cały wiatrołap wygląda extra :D

a elewacja...może posyp wyżej żwirkiem ?:rolleyes:

Aricia, chyba posadziłaś niezbyt nadający się do skrzynki berberys, bo urośnie bardzo duży. To jest, sądząc po przewieszających się gałęziach, Berberys Thunberga Athropurpurea. Rośnie dość szybko, ma fontannowy pokrój i osiąga 2 m wysokości i tyle samo lub nawet więcej średnicy.

Ta druga roślina to sosna. Też niedobrze :(

Aricio - fajne te Twoje donice! ale chyba dawno temu kupowałaś? dzięki za rady i inspiracje! w życiu nie obiło mi się o uszy o tym styropianie, moja mama ogrodniczka też jeszcze nie dała mi takiej rady :) A folia - po co?

Kamyczków mogę tylko trochę nasypać, bo inaczej zrobi mi się górka przy "koperkowej rabatce" :)

Tataraku - tak jak już pisałam - mój znajomy ma takie rozwiązanie jak my od 5 lat i nie ma problemu.

pestko, mam nadzieję, że w doniczce takich dużych rozmiarów nie osiągnie. sosenka jest z takich niewielkich, nadających się do kształtowania. kupowałam rośliny u mojej znajomej, która od wielu lat zajmuje się hodowlą, więc mam nadzieję, że źle mi nie doradziła ;)

po za tym, to do tej pory raczej wszystko uśmiercałam, niż hodowałam...tym razem może będzie inaczej...

mazo, donice kupowałam jakiś miesiąc temu w "julii". w ogóle fajny sklep. niby budowlany, ale taki ładny :lol2:

folia po to, żeby nie dochodziło do erozji pojemników. ja wyłożyłam tylko skrzynię drewnianą. w tych doniczkach nie położyłam folii.

Edytowane przez aricia

Folia także po to, żeby styropian nie miał bezpośredniego styku z ziemią.

Aricia, roślinom to obojętne czy rosna w donicy, czy w gruncie.

Sosenkę możesz spowalniać i kształtować obrywając jej nowe przyrosty :) A berberys będziesz cięła i już, ale on jest piękny jak się rozrasta i gałązki są takie łukowato poprzewieszane, więc trochę szkoda. Jest sporo berberysów, które są z założenia małe i efektowne np. berberys golden ring nana (purporowe listki ze złotą obwódką) osiąga tylko 40 cm wysokości albo o złotych liściach berberys golden torch – 70 cm szer i 50 średnicy.