Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co nowego na budowie? Musieliśmy zdecydować się na odwodnienie, geodeta twierdził, że nie będzie potrzebne, ale chyba się mylił, wszędzie glina, woda nie wsiąkała. 4 tysiące w plecy. Spóźniają się okna, miały być mniej więcej w tym tygodniu, a będą na początku lipca. Nie łudzimy się, że wcześniej. A bez okien nie uruchomimy kolejnej transzy kredytu. Znowu miesiąc opóźnienia? Nie mamy za bardzo pieniędzy na kolejne prace, w domu nie mają co robić przed oknami, ale jest do zrobienia murek oporowy, może ogrodzenie.

Niezbyt fajnie... Ale za to zrobiliśmy sobie w weekend piknik na działce - super! Dziewczynki pierwszy raz zobaczyły swoje pokoje - zaczynają się identyfikować z nowym domem.

Dzięki Rasiu! Na Ciebie to można liczyć! :) Nie ma to jak się trochę pożalić :) O dachu po raz kolejny :) - mają w najbliższym czasie (hmm...) przesunąć tę połówkę pod szczytową - zobaczymy, jak to będzie wyglądać, jeśli nam się to nie spodoba, możemy sobie zamówić szczytówki (miesiąc czekania, koszt nasz). Chcieliśmy, żeby nasz inspektor wyraził swoją opinię na temat takiego ułożenia dachu i czy to jest rzeczywiście zgodne ze sztuką (ta poprawka, którą teraz mają wykonać).

A okno - zgodnie z projektem, kiedyś radziłam się Was, czy zostawić tak, jak jest w projekcie, czy powiększyć, żeby zachować ładny widok. Architekci też orzekli, że tak jak w projekcie jest ok. To okno ma charakter czysto dekoracyjny, teraz może tego nie widać, ale mam nadzieję, że będzie fajnie się prezentować, co nie znaczy, że nie żal mi widoku:) Widoki z każdej strony mamy fajne, ale to nie oznacza, że mamy mieszkać w akwarium :)

Więc radzisz reKlektorki :) ? Nie zwisy - kule czy krople jak u Myszy?

Tak to ma wyglądać:

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/ShVtY_FN1YI/AAAAAAAAAQc/MRRg0WhKkVI/s512/003.jpg

Muszę przyznać, że okna to drażliwy temat w naszym domu... przy pomocy jednego mądrego sprzedawcy zrobilismy kilka głupstw, a kilka bez niczyjej pomocy - teraz na przykład żałujemy, że duże podłużne okno (wdłuż stołu jadalnianego) zrobiliśmy otwierane. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, to tylko okna... Ale wiadomo, że budujący dom to inny gatunek człowieka i martwi się byle klamką czy dachówką :)

No właśnie - bo chyba by się tam ciasno zrobiło od lamp, tylko trochę mi szkoda, bo ładnie wygląda :) Bo upieram się, żeby nad stołem mieć lampę świecącą tylko na stół, nie na boki.

I słusznie!:)

A wizulka piękna:cool:, tytlko to okno jeszcze chudsze takie...;):rolleyes:

Jak dałaś radę zmienić okno w zamówieniu na chudsze, to może i dasz radę zmienić na fix???

No właśnie - też mi się wydawało, że to okno takie chude... A ono ma 80 cm wysokości, mam nadzieję, że wizualka coś tam zniekształca, bo juz mi się trochę gorąco zrobiło. Tego okna w zamówieniu nie zmienialiśmy, wymiary są podane z projektu, czekaliśmy z wymiarowaniem, aż wymurują (dlatego mamy takie opóźnienie z oknami), a deweloper stwierdził, że oni murują co do centymetra i wymurują później - można brać wymiary z projektu. Potem, kiedy już domurowali, okazało się, że to własnie okno jest dłuższe niż miało być - błąd w projekcie (w jednym miejscu, inne wymiary sugerowały, że ma być niższe, ale nie to czytali murarze:))

Takie to przeboje (jedne z wielu) z oknami, ciekawa jestem, czy będą pasować do otworów... Dzisiaj akurat mąż rozmawiał o tym fiksie, już za późno - okna na produkcji.

Hej Mazo

moje male okno kuchenne jest wysokie na 60 cm - mozesz sobie porownac. Ja bym Ci proponowala - tak jak Rasia - zrob sobie z tego fixa. Nie bedzie Ci wygodne w otwieraniu, a zawsze troche mniej wydasz na wszelkie okucia....tym bardziej ze okien do otwierania to masz bez liku w tym pomieszczeniu

Maja

Już za późno - okna już się robią. No i to nie chodzi o to małe okno; to o którym pisałam ma 280cm na 130 chyba. Też mówiłam, że wystarczą otwierane okna tarasowe, ale mąż mnie zagadał, a teraz też żałuje. Czasami robi się takie głupoty. A Twoje okno pamiętam, bo kiedyś prosiłam o wymiary, chciałam porównać, czy nasze nie będzie zbyt wąskie, Rasię też prosiłam o jej wymiary :) Okna panoramiczne na tym forum nie są mi obce :)