Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Nadal planujemy oświetlenie, zaraz po oknach (które może pod koniec przyszłego tygodnia {nie wierzę}) zaczną robić instalacje. Kręcimy się wokól tego tematu jak pokręceni :) Teraz mala (malutka) łazienka: powstała koncepcja, żeby ściana, na której będzie umywalka była cała lustrzana (wiem - niepraktycznie, ale za to powiększy to pomieszczenie optycznie). Wcześniej nad lustrem miał być reflektorek, teraz nie chciałabym wiercić w lustrze otworów, przyszło mi do głowy takie coś - reflektorek z prawej strony, na ścianie, obok umywalki:

http://lh3.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/S04XDMHIvuI/AAAAAAAADFI/1ubbbBILS-s/s720/44.jpg

Trochę inaczej, ale chyba spełnia swoje funkcje?

Nad lustrem miał być taki reflektor,

http://www.lampy-lux.pl/photo/530604810P0.jpg

ale gdybyśmy zdecydowali się na oświetlenie boczne, to może lepszy byłby jakiś z dłuższym ramieniem?

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdaje sobie z tego sprawę, usprawiedliwia mój szaleńczy pomysł jedynie to, że to łazienka dla gości, co w sumie nie oznacza, że będzie mniej używana, dzieci przylecą umyć brudne łapsa po ogrodzie pewnie do tej właśnie - bliższej... Ale wczoraj zaczęłam myśleć (po wizycie u Sure i po wybadaniu u niej tematu zdjęcia pod prysznicem), że może na tej ścianie gdzie zlew dać ten mój komiks.

łazienka wygląda tak:

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/Sgly2nr9vuI/AAAAAAAAAMg/IwC_V5x3trI/s576/IMGP3682zm.jpg

Wnęka na umywalkę jest trochę większa (1,20 m), bo zrobili inny komin. Później opiszę co ijak, bo dziecko mi zaraz padnie - muszę je kąpać w trybie pilnym :)

Wróciłam. Piszę o moim pomyśle małej łazienki: ma być minmalna ilość płytek, tzn. mozaiki, w pierwszej wersji miała być tylko pod prysznicem. Cos takiego:

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TAOWdo23hEI/AAAAAAAADug/BP3q7wOYCHQ/s128/dune_malla_cristal_gris.jpg

Kabina będzie bez brodzika, sama kabina półokrągła, , to takie drzwi, które na codzień złożone będą przylegały do ściany, wolałabymproste, ale nie znalazłam nigdzie składanych w rozsądnej cenie.

Płytki na podłodze - takie same jak w całym domu - szare, najlepiej takie niby cementowe.

Jeśli nie lustro we wnęce ze zlewem, to może powtórzenie mozaiki lub tylko szara farba, szafka pod zlewem biała, blat drewniany. No i gdzieś czarno-biały komiks, na ścianie naprzeciwko lustra, na drzwiach, pod prysznicem (zamiast mozaiki)?

Mąż upiera się przy lustrzanej ścianie we wnęce na umywalkę... Że to bardzo powiększy optycznie tę klitkę...

Dobra wiadomość! Okna może będą już w poniedziałek, jeśli zmieszczą się na transport w nasze okolice. Poza tym dachówka poprawiona, zobaczymy w sobotę, nie spytałam męża, czy wszystkie poprawki zrobione. Oby...

Mazo co to jest?

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TA_uatPzriI/AAAAAAAAD2o/hVB0fpljrik/s512/PASTEL%2520PARK%2520WIZ.jpg

Po co ja tu wchodziłam. No po co.Zeby się znowu pochorowac?

Ta tapeta to dokładnie to czego szukałam, ale z braku laku mam inną w sypialni.Podobne kolory i motyw roślinny, ale za drobne jednak te moje wzory, a te są idealne.

Moja rada do kuchni jest taka, zeby zrobić jeszcze jeden podział w wysokiej zabudowie i te drzwi na lewo od piekarnika ciachnąć jeszcze na linii góry piekarnika, a jak nie ciachnąc to jakąś fazkę w nie wprawić chociaż.

Kolejna sprawa to czy masz wystarczająco blatu roboczego w kuchni?

I dalej: podciągnełabym ciąg roboczy blatu ze zlewem az do futryny drzwiowej.Z gorącego piekarnika gdzies trzeba bedzie szybko znaleźc miejsce na odstawienie blachy-a nie masz go przy zlewie wystarczająco. Szafki wiszące przewiesiłabym nad zlew- obok pewnie zmywarka- szybciej ją rozpakujesz. Ściane z kuchenką można wtedy nawet całą obłożyc jakims świetnym materiałem-kamieniem, blachą, czym chcesz-będzie jak obraz

Teraz moje kąsliwe uwagi odnośnie zabudowy ciągu z płytą. Oczywiście pozwalam sobie na nie tylko dlatego, ze kuchnia jest w fazie planowania, kiedy poszukuje się dobrych rozwiązań.

Chodzi o to ze jesli jest to kuchnia robiona na zamówienie i nie jesteś skazana na wybór z gotowych elementów to lepiej chyba by było gdyby te szuflady miały po 66 cm szerokości każda, chyba, ze będą to szuflady bezuchwytowe-to wówczas ta asymetria da ciekawy efekt, a "porządek" wprowadzą żlobienia uchwytowe we frontach.

Jeju ale pirgam ;)

Podoba mi się wejscie do domu z tym śmiesznym daszkiem.Jest to fantastyczny element.Będzie pięknie

Dzięki Myszo! cieszę się, że tapeta Ci się podoba, chociaż przykro mi, że Cię zdenerwowała, przepraszam, już nie będę :) Uwagi o kuchni muszę jeszcze raz przeczytać, bo ja wolno myślę :) A kuchnia będzie z Ikei, więc za bardzo nie mam co kombinować. Blatu nie będzie dużo - wiem, nie będzie to idealna kuchnia -wiem... Ale zachciało się okien tarasowych i innych pierdół...

A te szuflady mają być symetryczne, może źle narysowane... Jedna, ta w rogu to nie będzie szuflada, tylko szafka z atrapą szuflady. Zmywarka będzie mniej więcej naśrodku, po prawej sronie zlewu, ale może rzeczywiście przemyślę tę zmianę.

Gdyby przedłużyć blat przy drzwiach, wtedy może być wąskie przejście, poza tym - gotowe ementy, więc nawet nie wiem, czy coś się wmieści.

A na ścianie nad zlewem (płytą), planowałam tylko farbę ceramiczną (wcześniej szybę), jakoś nie mam pomysłu na coś ciekawszego...

Daszek nad wejściem będzie jeszcze obudowany drewnem, jak cała kostka, więc będzie grubszy. Miałam obawy, bo to mój pomysł, mam nadzieję, że taki też Ci się spodoba...

Dzięki raz jeszcze! A lampy? Zwisy - masz jakieś zdanie? bo ja zaraz zwariuję:) (w tym temacie :) )

z lampami daj sobie narazie spokój. Jeszcze będzie na to czas.

Moze w kuchni zamiast okrągłego stolika pokombinować z jakims ciekawym blatoroboczo-barkiem?

Daszek jak również inne betonowe wystające z bryły elementy należy najpierw dobrze ocieplic styropianem z każdej strony, a dopiero na to drewienko. Inaczej będziesz mieć niezły mostek i przemarzanie, co może dawać różne skutki uboczne-nie tylko finansowe :)

Wszyscy mi piszą, że ma sobie dać spokój z lampami, a ja muszę się tylko zdecydować, czy chcę zwisy, czy nie, bo muszę zaplanować elektrykę, wchodzą po oknach. Tylko... chociaż to nie jest takie proste... Zwisy podobaja mi się (szczególnie w wysokim salonie), ale mam wątpliwości, czy to nie za dużo lamp obok siebie (mam na myśli lampę nad stołem w bliskiej odległosci zwisów. Albo może dać je gdzieś indziej? I tak - raz rezygnuję, potem znowu powracam do zwisowej idei...

Stolik w kuchni - musi być okrągły, barku tam zupełnie nie widzę, nie ma miejsca, no inie jestem fanką, ten stół ma służyć cztero - lub pięcioosobowej rodzinie do jedzenia posiłków, albo chociaż dzieciom - nie chcę widzieć w salonie rozlanych zupek, ziemniaczków pod stołem itp. :) Ale dzięki za ideę. Nasi architekci wymyślili taki wysuwany pomocnik w miejscu, gdzie są drzwi do spiżarni - przedłużenie blatu, ale to wydaje mi się bardzo niepraktyczne, bo ze spiżarni korzysta się często i tak wysuwać co chcwila ten blat? i gdzie go potem postawić?

A jeśli chodzi o daszek - styropian na pewno jest w projekcie, bo w tej chwili ten daszek trochę chudy.

Mazo, ja muszę mieć rzut z zaznaczonymi na nim punktami, bo inaczej nie ejstem w stanie powiedzieć Ci czy dać zwisy czuy nie. Nie wiem jakie są odległości salonowych lamp od lamp jadalnianych.

Wszystkie zdjęcia, które tu wkleiłaś są absolutnie boskie i wszystko mi się podoba,a le jeśli mam się wypowiadać na temat ergonomii to muszę mieć rysunek :( na pierwszy rzut oka wydaej mi się, zę dać zwisy, ale wiesz...nie na 100% jestem tego pewna

Dzieki Irmo! Jak tylko uruchomię męża do pomocy (nie mam pod ręką komputera z wszystkimi rzutami), powklejam to, co trzeba. Mam też nowe zdjęcia robione pod kątem oświetlenia właśnie, ale nie mogę w tej chwili ich wkleić.

A co sądzisz o moich koncepcjach małej łazienki? Czy to lustro we wnęce nad umywalką to rzeczywiście takie szaleństwo, czy może nie taki wilk jak go malują (czy jak to szło :)) ? Najgorzej nad samą umywalką, będzie chyba cały czas pochlapana... Myślę jeszcze, czy nie można by nad samą umywalka dać paska mozaiki , a dopiero nad nim lustro? tylko, że ono ma być też obok szafki z umywalką, od samej podłogi? Narysuję to najlepiej...

A reflektorek na suficie w okolicy umywalki? czy spełni swoje funkcje, czy to bez sensu? Już wspominałam, że oświetlenie to nie jest mój ulubiony temat...:)

Naiwnością było sądzić, że okna będą w tym tygodniu... Teraz mają być 1 czy 2 lipca... A budowa stoi i stoi..

O przepraszam - dekarze podjęli próbę poprawienia dachu. Przesunięcie dachówki połówkowej - niech będzie, ale porpawki przy oknach dachowych i kominie - porażka...

http://lh4.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TB54Io6rAAI/AAAAAAAAD7M/45WLiRTDypQ/s640/DSCF9496.JPG

http://lh4.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TB54Kp9HBYI/AAAAAAAAD7Q/hrLIQa9j-XA/s640/DSCF9497.JPG

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TB54nc_Fq8I/AAAAAAAAD7Y/qc9EIzhuTK4/s640/DSCF9503.JPG

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TB54aRE2VSI/AAAAAAAAD7U/D6JZwPfMN48/s640/DSCF9498.JPG

Myszo - zwracam honor - chyba mi coś na mózg padło, że nie zwróciłam na too uwagi:

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TA3pd0pRnDI/AAAAAAAAD1I/RbvRWx9PYAw/s912/rzut%20kuchnia%2010.jpg

Pewnie, że jest asymetrycznie :( Ale chyba niewiele da się zrobić z gotowymi modułami. Nie podoba mi się to...

Myślę o tej zamianie górnych szafek na ścianę obok. Na ścianie bez górnych szafek mają być trzy lampki wiszące - może na ścianie nad płytą lepiej by wygladały? Tylko że wąż ledowy pod szafkami nad zlewem może trochę kiepsko oświetlać zlew do jakiegoś precyzyjnego zmywania :)

Nasz deweloper zaczął mówić o drzwiach zewnętrznych, że niby chce teraz wstawiać. Chyba żartuje, ale to i tak skłoniło nas do rozmyślań nad drzwiami. Najpierw chcialiśmy drewniane, ale teraz mamy wątpliwości. Z niedrewnianych podobają nam się jedynie adeco, tylko 2 czy 3 wzory i to bez tych masywnych podchwytów, ale chyba są za drogie. Co można wymyślić innego??? Drzwi oczywiście szare (podobają mi się też antracytowe), więc tylko malowane.