Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciąg dalszy moich kuchennych rozważań:) Po cennych radach Myszy zaczęłam myśleć o zamianie miejsca szafek wiszących (znad płyty indukcyjnej nad zlew), ale przypomniało mi się, dlaczego szafki wiszące pojawiły się w ogóle w kuchni... - okap, nie chciałam, żeby był widoczny (chociaż takie rury wyspowe podobają mi się). Więc szafki zostają, gdzie były. Problem jest tylko z ich rozmieszczeniem, bo jak pisałam wcześniej ten asymetryczny układ mnie denerwuje (dziękuję Myszo!). Wstawię zaraz (hmm...) nowe wizualki, żeby zobrazować wszystkie opcje.

Nie wiem nic o tych podszafkowych okapach, muszą mieć oczywiście taką szerokość jak szafka, pod którą mają wisieć? To komplikuje sprawę...

jesli masz na myśli głębokość a nie szerokość okapu to nic nie komplikuje, kup okap teleskopowy, albo do zabudowy - chyba u siemnesa widziałam.

a jesli chodzi o szerokość to niestety nie unikniesz...jakieś szafki będą musiały być węższe...ale moim zdaniem szafki górne nie muszą idelanie zgrywać się z dolnymi.

Chodziło mi o szerokość. Chciałabym, żeby jednak wszystko było symetrycznie, ale to chyba nie będzie takie proste. W tej chwili to wygląda tak:

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TCZfOuHIhQI/AAAAAAAAD-w/j_MHbuew17E/s800/wymiary%203D%20kuchnia.jpg

Jeszcze trochę główkowania przede mną, ale dzisiaj czuję niemoc wielką...:)

Irmo droga! :) W końcu rzut salonu z zaznaczonymi punktami i wizualki, to wszystko, co udało mi się wyegzekwować od mojego męża.

http://lh4.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TCchdnWO_zI/AAAAAAAAD_M/QQuDOIbMS_0/s800/rzut%2520wymiary%2520i%2520o%C5%9Bwietlenie%5B1%5D.jpg

Proszę się nie śmiać z żarówek opierających się prawom grawitacji, nie dało się ich przekręcić całkowicie, lampa nad stołem tez wisi w powietrzu - wszystko tyko po to, żeby zobrazować sytuację.

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TCZe7oUwbHI/AAAAAAAAD-c/KXLjwsERegg/s912/lampy%20w%20salonie%207.jpg

http://lh3.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TCZfI6SBuzI/AAAAAAAAD-k/bTKVwVEoCPA/s912/lampy%20w%20salonie%202.jpg

http://lh4.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TCZfStM3GUI/AAAAAAAAD-4/Rnk9VFCL7xM/s912/lampy%20w%20salonie%206.jpg

Lampa stojąca mojemu m. się nie podoba, więc pewnie takiej nie będzie, fakt - nie jest śliczna, ale moim zdaniem zabawna :)

a co do kuchni - mogłabyś dać na górze 60-50-60-50 i blat zawinąć na dół, wtedy uzyskasz te 5 cm, które zostaje.

To dobry pomysł, tylko ten zawinięty blat - myślałam o tym, ładnie wykończone boki, ale dwie takie ciemniejsze płaszczyzny (bo z drugiej strony też musiałoby tak być) jakoś mi przeszkadzają... Ale może jakoś inaczej da się rozwiazać kwestię tych 5 cm. Dzięki raz jeszcze!

a ha, no to ok. mnie się podoba

fajnie ze nad kanapą dałaś tzry nmniejsze a nad stołem jedną większą, przez to się ze sobą nie gryzą

Dobrze, że zwracasz mi na to uwagę, bo myślałam jeszcze o większych kulach, podobają mi się Moooi. A lampa nad stołem - ma być duża i czarna, podoba mi się Wok Kare Design, tylko ten złoty środek nie bardzo, no ale tak jak wszyscy piszą - na lampy mam jeszcze czas :)

Mazo, dawno nie zaglądałam do Ciebie, a tu już mury i piękny dach. Super. Podglądam Twoje typy płytek, bo też szukam szarości. Dzisiaj trafiłam na stronę fox decorator, gdzie są przykłady super wyglądającego betonu dekoracyjnego. Kombinuję, aby zrobić w tym słupy, które będą stać w salonie + ewentualnie jakaś ściana. Im jednak więcej myślę o szarościach i prostym wnętrzu, to zaczynam obawiać się, że będzie zbyt surowo i mało przytulnie. Ty chyba nie masz takiego problemu, bo gdzieś napisałaś chyba - szaro, prosto, nieprzytulnie :)

Kupiłam ostatnio tę farbę do zrobienia tablicy, bo dziecko już mi całą ścianę porysowało. Jak uda nam się ją wypróbować to dam znać, jak się spisuje. Można na nią dać jeszcze jedną warstwę czegoś tam i wówczas można dawać magnesy. Nie wiem tylko, czy na taką farbę można bez problemu dać potem inną zwykłą.

pozdrawiam i powodzenia

Hej Spireo! a ja muszę się wybrać do Ciebie :) Tak naprawdę to nie uważam, że musi być nieprzytulnie (albo raczej nie ma być przytulnie w takim potocznym rozumieniu tego słowa), zeby "ocieplić" te surowe klimaty damy w salonie drewno na podłodze i drewniany blat w kuchni. Mam wrażenie, że będzie fajnie :)

A u nas na budowie pozornie wszystko się szybko toczy - jest raczej ciagły zastój, ale w piątek montujemy okna i wtedy (mam nadzieję) wszystko ruszy.

A jeśli chodzi o farbę do tablic - chetnie zgloszę się po namiary.

drewno wydaje się być naturalnym sposobem ocieplenia klimatu. Moja druga połowa, nie wiem w zasadzie czemu, nie chce za bardzo drewna. Wstępnie myśleliśmy o drewnie w części salonu. Nie ma u nas jednak wielkim przestrzeni i obawiam się, że będzie to optycznie zmniejszać pomieszczenie. Co do blatu w kuchni, to ostatnio rozważam stalowy na wyspie/półwyspie (jeszcze nie wiem, co nam wyjdzie). Jest tutaj

http://www.uk.bulthaup-press.net/bulthaup/pressnet/5_9/central/resource.nsf/imgref/Image_b2_M01_018.jpg/$FILE/b2_M01_018.jpg

Znalazłam takie cudo, ale zakup nie wchodzi w grę, można się tylko wzorować. Zobaczymy, co się dalej wykluje.

Farbę kupiłam w obi za 74 zł puszka 0,75l Primacol decorative. Wydajność 6-8m2 przy jednej wartswie, a rekomendują co najmniej dwie. Używać można po 3 dniach.

Hej Minkopinko! a czerwony pasek masz chociaż? :) Cieszę się, że jeszcze komuś oprócz mnie ta lampa się podoba :) A wiesz, że wczoraj w planerze ikei ustawialiśmy stół w kuchni, żeby "powiesić" lampę i przy okazji sprawdziłam tam - 50 - tki były... Nie wiem, gdzie mam taki papierowy katalog Ikei - tam była cała taka rozpiska wymiarów szafek. ????