Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

Mazo, gratuluję Elito! :D

A okno przy wejściu jest super! Bardzo mi się podoba i nawet bardziej mi pasuje do lewej bryły domu, która jest wysunięta tak samo.

Co dobrze widać na tych zdjęciach:

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TEABadBoOqI/AAAAAAAAEBg/vvWT-y0ECKY/s640/DSC00482.JPG

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TEABdFrYY5I/AAAAAAAAEBo/9qJGqeOL6oE/s640/DSC00484.JPG

:D

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki Rasiu!

Za gratulacje też, chociaż powinnam mieć raczej tytuł: Najgłupszy Forumowicz w Kwestii Okien... To nie koniec - okna w sypialni - wyjście do ogrodu otwierają się odwrotnie... !!!! Wiecie, że chyba tylko 4 okna są zrobione zgodnie z projektem? Ni e wiem, skąd ten facet wziął dane, jak te okna mają się otwierać, z której strony fiks, jeśli nie dalism,y mu projektu, bo nie pytał nas o to, a jeśli miał projekt, to dlaczego wszystko zrobił odwrotnie?

Teraz trzebapodjąc decyzję, co z tymi oknami w sypialniach (wyjściami na ogród). Tutaj widać, jakie jest ustawienie mebli:

http://lh5.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/ShVts_hMDgI/AAAAAAAAASU/SfnipqP0t4c/s512/uk%C5%82ad%20ma%C5%82y%20koncepcja%203.1.jpg

Najgorzej jest w naszej sypialni - odległość od tego wyjścia do łózka jest niewielka, a drzwi w tej chwili otwierają się na prawo, więc żeby z nich skorzystać, trzeba wejśc w ten kąt przy wezgłowiu łóżka. Jeślijuż mamy to wyjście, to chyba lepiej, żeby wychodzenie nie było uciążliwe...

Kiedy pojawił się problem z oknami tarasowymi w kuchni,pojawiła się koncepcja przełożenia skrzydeł do góry nogami, może tutaj to będzie jedyne rozwiązanie? wiązałoby się to też z przełożeniem klamek... To jest jakiś koszmar... No i z zewnątrz te okna wygladałyby inaczej niż w salonie - na górze szerszy element niż na dole. W tej chwili jest tak:

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TEABYzAmgbI/AAAAAAAAEBc/UvpE5hsQTRk/s640/DSC00480.JPG

Z tego wszystkiego nie pochwaliłam się, że byliśmy na działce na biwaku. Dziewczynki po raz pierwszy spały w namiocie! Nie było zbyt wygodnie, bo wszędzie góry i doliny, ale podobało im się. Widać, że dobrze się tam czują. Niestety, akurat trafiliśmy na deszcz - ale sobie wybraliśmy termin:) , ale wcześniej posiedzieliśmy dłuuugo w jeziorze. A w nocy, kiedy dziewczynki już spały pracowaliśy nad elektryką - dziwnie w tym ciemnym domu, z dwoma laptopami i z latarką :)

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TEVU-s-OyMI/AAAAAAAAECk/7RrnxPRk0yA/s512/IMGP2552.JPG

A teraz sprawa oświetlenia zewnętrznego. Jak to u Was wygląda? Trochę boję się umieszczania lamp na elewacji - chciałabym, żeby została taka czysta, ale na tarasie chyba nie ma innej możliwości. Przed wejściem będą oprawy w daszku, przy garażu będzie reflektor przy ogrodzeniu, z czujnikem ruchu, tak,żeby oświetlał kawałek podjazdu. A na garażu już chyba nic nie będzie.

Jestem ciekawa, jak rozwiązuje się kwestie oświetlenia w nowoczesnych budynkach, gdzie ważny jest umiar.

Wanna. Wiecie, że w naszym mieście nie można znaleźć leżącej na ekspozycji wanny o długości 170 cm? Żeby się do niej przymierzyć. W tej chwili mamy 160 i niby jest ok, ale z podkurczonymi nogami, za duża też nie może być, żeby mieć oparcie. Mamy dużo miejsca na wannę,nawet chodzi o to, żeby dużo miejsca zajęła, ale nie chcę przesadzić :) Mam 167 cm wzrostu, 180 to już będzie chyba za długa, jak myślicie? zaplanować 170? chodzi o rozmieszczenie kranów, oświetlenia.

No racja, do tego drogie, a musi ich być sporo, żeby był efekt. Mój znajomy ma takie kule w ogrodzie - po zmroku wyglądają pięknie.

Poszukam tych wymiarów w środku, chociaż to nie to samo, co przymierzyć się do wanny.

Kupuję właśnie pierwsze baterie do łazienki - potrzebne są już zestawy podtynkowe. No i myślę, jak tu wytłumaczyć wykonawcy, jak ma się zabrać do podłogówki pod prysznicami...

Wczoraj zamówiliśmy baterie (bo na gwałt potrzebny element podtynkowy) i dziś już są, nic oryginalnego, ale niewiele mi się podbało - paffoni stick. Jestem zaskoczona rozmiarami, zupełnie inaczej je sobie wyobrażałam, mieszacz nad wannę wydaje mi się monstrualny...:) Dobrze, że je mamy, bo teraz można naocznie przekonać się, jak rozmieścić mieszacze i wylewki względem siebie.

Dobrnęliśmy do końca planowania instalacji, a była to droga przez mękę... I tak pewnie coś zrobiliśmy źle, o czymś zapomnieliśmy, zostawiliśmy za mało miejsca, nie trafiliśmy z wylewką nad zlew...:)

A w domu w końcu praca wre, działają dwie ekipy - od elektryki i wod-kanu. A my w sobotę na urlop - świetny moment, hmmm...