mazo 12.09.2010 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Drogie to to? Nie mogę znaleźć nic w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 12.09.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Kupowałam w Łodzi, w sklepie z płytkami i wyposażeniem łazienek. To jakaś "włoszczyzna". Były najbardziej betonopodobne, ze wszystkich płytek, jakie widziałam. (Ten Affron, który mam, jest bardziej kamienny niż betonowy, ale wygląda fajnie). Koszt ok. 170 pln/mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.09.2010 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 12.09.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Znalazłam coś takiego: http://www.modnalazienka.pl/images/tubadzin_p_braid_r2.jpgTo Tubądzin, Braid. Niestety, na żywca nie widziałam. A cenę ma na prawdę nie złą, od 70ciu paru plnów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 12.09.2010 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Niezłe, ale wydają mi się jeszcze bardziej porowate niż te moje, chociaż oczywiście nie wiadomo, jakie są naprawdę. Jestem w tej chwili nastawiona na te Rako, podobają mi się, tylko nie wiem, czy są praktyczne - nie mam wielkiego doświadczenia z płytkami - tylko dwa rodzaje w poprzednim mieszkaniu i jedne w obecnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minkapinka 12.09.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Hej te Rako Arena bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.09.2010 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Cieszę się Minko, że Ci się podobają. Te Arena ciekawsze niż Essencia, prawda? Ale może się okazać, że niepraktyczne, wtedy chyba zdecydujemy się na te drugie, ciągle słyszę, że lapato takie praktyczne, no chyba że będą zbyt błyszczące. W sobotę zobaczę je wszystkie (bo jest jeszcze Essencia nie lapato), zakupię po płytce (w naszym mieście niestety nie można) w podejmiemy decyzję, nie chce mi się już myśleć, chcę mieć to z głowy, najlepiej jeszcze zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 13.09.2010 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Okazało się, dlaczego mamy takie problemy z facetem od okien - zwodzenie, że już teraz na pewno przyjedzie i założy okno, bo ma je już u siebie (guzik prawda) itp. Niezły kanał, ale to są sprawy osobiste tego pana, więc nie powinnam pisać. Nie wiem tylko, jak nasze sprawy się zakończą, bo mamy do założenia nową ramę w kuchni (fiks nie tam gdzie trzeba), pozamienianie miejscami okucia w sypialnach, wstawienie nowego okna w łazience, założenie nawiewników, domalowanie uszkodzonej farby w transporcie.Nie wiem, czy to ja powinnam teraz szukać ekipy do wykończeniówki, bo okna to ja znalazłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 14.09.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 No właśnie z oknami może wyniknąć wiele problemów, dlatego tak długo analizuję i się waham i boję się jak cholera. Mamy 130 m2 przeszkleń i to nie lada wyzwanie zrobić to dobrze. I pewnie stanie na tym, że zaczekamy jednak do wiosny, bo co nagle to.. wiadomo i do tego, jak wyjdzie (odpukać) tak jak u Ciebie, że trzeba zmienić to i tamto, to w środku zimy będziemy się z tym bujać. Płytki - mi się podoba ta Kosmica, tylko ja chciałabym duuużo większe, 60x60 to minium, a najchętniej to 90x90, ale takie to prawdziwa rzadkość. Generalnie jak patrzę na jedną płytkę to wiele z nich mi się podoba, ale jak patrzę na aranżacje wnętrz z podłogami w płytkach, szczególnie "pseudobetonowych" to nie podoba mi się prawie nic:( Za zimno. Mam aluminiową stolarkę i boję się, że będzie jak w sklepie:( Dziewczyny, mazo, jak jest z kolejnością prac. Co po czym najlepiej robić - w sensie: czy okna są niezbędne na wstępie? Mój inspektor mówi mi wręcz, żeby z oknami zwlekać do ostatniej chwili, bo wylewki, tynki, etc mogą pobrudzić/uszkodzić etc. Nie wiem jak to rozplanować. Zależy mi na czasie, a z drugiej strony nie chcę nic robić na siłę. Jak to było u Was? Czy coś byście zmieniły, z czymś zaczekały lub przeciwnie?Mazo, dodatkowo chciałam zapytać - czy masz jakieś rady odnśnie umowy z firmą od okien - jakie zapisy to konieczność, na co zwrócić uwagę, czy w ogóle można się uchronić przed takimi problemami jakie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 14.09.2010 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 U nas brak okien zatrzymał umowę, deweloper nie chciał zakładać instalacji bez okien - bał się, że ukradną. A jak się ustrzec - nie wiem... Patrzeć na kary w umowie za nieterminowość... Ja też bardzo uważnie wybierałam okna.... Chyba za bardzo... Chociaż póki co do okien nie mam zastrzeżeń... tfu tfu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 14.09.2010 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Czy ma ktoś z Was tynk baranek 1mm? Chciałabym najbardziej gładki, ale to chyba niepopularne, nie wiem, czy fachowcy sobie poradzą, ponoć nakłada się trudniej. Wiecie, że stan deweloperski ma się skończyć pod konic października? Nie wierzę, że mielibyśmy w listopadzie zacząć wykończeniówkę... Ratunku!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 14.09.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 No właśnie z oknami może wyniknąć wiele problemów, dlatego tak długo analizuję i się waham i boję się jak cholera. Mamy 130 m2 przeszkleń i to nie lada wyzwanie zrobić to dobrze. I pewnie stanie na tym, że zaczekamy jednak do wiosny, bo co nagle to.. wiadomo i do tego, jak wyjdzie (odpukać) tak jak u Ciebie, że trzeba zmienić to i tamto, to w środku zimy będziemy się z tym bujać. Dziewczyny, mazo, jak jest z kolejnością prac. Co po czym najlepiej robić - w sensie: czy okna są niezbędne na wstępie? Mój inspektor mówi mi wręcz, żeby z oknami zwlekać do ostatniej chwili, bo wylewki, tynki, etc mogą pobrudzić/uszkodzić etc. Nie wiem jak to rozplanować. Zależy mi na czasie, a z drugiej strony nie chcę nic robić na siłę. Jak to było u Was? Czy coś byście zmieniły, z czymś zaczekały lub przeciwnie? Mazo, dodatkowo chciałam zapytać - czy masz jakieś rady odnśnie umowy z firmą od okien - jakie zapisy to konieczność, na co zwrócić uwagę, czy w ogóle można się uchronić przed takimi problemami jakie masz? Pierwsze primo: okna- poszukaj na fm opinii o producentach solidnych okien, wybierz 3-4, których oferty wydają Ci się najlepsze (ja rozrysowałam w tabeli kilkanaście podpunktów ) następnie radzę na forum na Twojej grupie budującej zapytać czy ktos miał do czynienia z daną firmą. Jeśli okna mają być takie jak w projekcie, mniejsze możliwości pomyłki, ale i tak ja byłam w czasie pomiarów otworów, w czasie montażu i cały czas patrzyłam na ręce. To pozwoliło uniknąć kilku możliwych "wpadek". I przeczytajcie 3 razy specyfikację okien i przeliczcie je "dopasowując" w glowie do otworów. U nas na szczęście mąż doliczył się tuż przed podpisaniem umowy, że brakuje w specyfikacji jednego okna! No i targujecie się, marże naliczane przez sprzedawców są b wysokie więc naprawdę sporo można utargować. Co do kolejności prac- najlepiej ustalić to z wykonawcami. Elektrycy chcieli zamknięty budynek, bo podobno miedziane kabelki to łakomy kąsek. Ale już hydraulik powiedział, ze on wchodzi po tynkach (inny, którego ofertę rozważaliśmy chciał pracować przed tynkami). Bramę garażową i drzwi wejsciowe montujemy jednak później. Bramę trudno zabezpieczyć, a drzwi wiadomo: już miałam wizję jak kolejni wykonawcy otwierają je drabiną, wiadrem z zaprawą czy co tam komu wyobraźnia nasuwa. Jednak każdy dom jest inny i każda budowa rządzi się swoimi prawami. To ty tam rządzisz Pozdrawiam i kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 15.09.2010 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 I tysiąc razy spradzać wymiary... I w którą stronę okna się otwierają... Gdyby nie ten szary kolor, wybrałabym okna oknoplastu, dobre opinie, nie takie drogie, chociaz sprzedawcy różni, jeden nam namieszał z wymiarami... Przynajmniej jest wesoło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 15.09.2010 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Wybralismy się wczoraj obejrzeć wykładzinę. Przypominam - taką: http://www.komfort.pl/img/IMG_LG/tow_kod/260206-1/2.jpeg I okazało się, że ma taki metaliczny kolor... Patrząc pod pewnym kątem, w sztucznym świetle. Na antresolę ok, ale nie wiem, czy w pokojach dziewczynek. Przez ten kolor z metaliczną poświatą. POkoje nie będą romantyczne, księżniczkowe, coś w tym stylu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 15.09.2010 07:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 W tym stylu: http://lh3.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/S0i3k2OvDUI/AAAAAAAADCA/0sazzlntZzg/504429.jpg Tu nawet podłoga szara Białe meble, kolorowe dodatki, kratka, kwiatki, taki raczej "skandynawski" klimat, ale bez romantycznego smaczku. Mina mi zrzedła w tym Komforcie... Pomyślałam, że trzeba powrócić do dębowego parkietu, tylko obawiam się, że będę się nad nim trzęsła, że będzie mnie denerwowac, kiedy coś się zniszczy. No i nie wiem, czy olejować jak w salonie, czy lakierować. W sypialniach pełnych zabawek trudno będzie urządzać co jakiś czas olejowanie... ale łatwiej coś naprawić... ale na początku trzeba się trochę z tą podłogą pobawić... No i najbardziej boję się wylanych soczków, wody itp., a ja nie będę o tym nawet wiedziała. Skłaniam się ku lakierowi w sypialniach, bo odsuwanie łóżek do olejowania itd... Z naszej i Zosi sypialni będzie co prawda wyjście na ogród, czyli może pojawić sie piasek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aricia 15.09.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Hej. Nie myślałaś może o jakiejś firmie, która zajmuje się takimi podłogami? Moim zdanie, taka dobrze zrobiona podłoga jest świetnym wyborem do pokoju dziecięcego czy młodzieżowego ! Zero zmartwień, jeżeli chodzi o plamy, ubytki, czy hałas uderzających zabawek! No i ma taki fajny, industrialny wygląd, który na pewno będzie się podobał późniejszej młodzieży.http://www.tarkett.pl/index.php?gr=1http://www.polyflor.pl/saarfloor/informacje.htmla w liroju, ze zwykłych znalazłam tylko coś takiego:http://www.leroymerlin.pl/produkty/wykladzina-pcv-trend-designe-dj,1184589541,1281365487.htmlhttp://www.leroymerlin.pl/produkty/wykladzina-pcv-minitex-alu-1392,1184589541,1281365453.htmlhttp://www.leroymerlin.pl/produkty/wykladzina-pcv-ring-6768000,1184589541,1262003595.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anula05 15.09.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Pierwsze primo: okna- poszukaj na fm opinii o producentach solidnych okien, wybierz 3-4, których oferty wydają Ci się najlepsze (ja rozrysowałam w tabeli kilkanaście podpunktów ) następnie radzę na forum na Twojej grupie budującej zapytać czy ktos miał do czynienia z daną firmą. Jeśli okna mają być takie jak w projekcie, mniejsze możliwości pomyłki, ale i tak ja byłam w czasie pomiarów otworów, w czasie montażu i cały czas patrzyłam na ręce. To pozwoliło uniknąć kilku możliwych "wpadek". I przeczytajcie 3 razy specyfikację okien i przeliczcie je "dopasowując" w glowie do otworów. U nas na szczęście mąż doliczył się tuż przed podpisaniem umowy, że brakuje w specyfikacji jednego okna! No i targujecie się, marże naliczane przez sprzedawców są b wysokie więc naprawdę sporo można utargować. Co do kolejności prac- najlepiej ustalić to z wykonawcami. Elektrycy chcieli zamknięty budynek, bo podobno miedziane kabelki to łakomy kąsek. Ale już hydraulik powiedział, ze on wchodzi po tynkach (inny, którego ofertę rozważaliśmy chciał pracować przed tynkami). Bramę garażową i drzwi wejsciowe montujemy jednak później. Bramę trudno zabezpieczyć, a drzwi wiadomo: już miałam wizję jak kolejni wykonawcy otwierają je drabiną, wiadrem z zaprawą czy co tam komu wyobraźnia nasuwa. Jednak każdy dom jest inny i każda budowa rządzi się swoimi prawami. To ty tam rządzisz Pozdrawiam i kibicuję. Bardzo dziękuję za rady!!! Niestety mamy tak nietypowe okna, że daremne moje szukanie na forum. Jedyna Rasia mi poleca sprawdzoną ekipę i na razie tej się trzymam. Dostałam kilkanaście ofert, ale parametry profili i szyb są tak różne, że nie jestem w stanie fachowo ocenić kto proponuje lepszą jakość za lepszą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 15.09.2010 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Aricio - dzięki! Obejrzę sobie na spokojnie. Muszę wstapic do LM w weekend. Widziałam kiedyś w Domu i Wnętrzu wykładzinę przemysłową, taką jak ta moja z Komfortu za 130 zł/m, to przesada. A ta moja też z Tarkettu Dzięki raz jeszcze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 16.09.2010 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Dzień dobry, za Olgusieniunieczką mnie tu przywiało... I będę zaglądała - jeśli wolno - bo zapowiada się super fajnie Widzę, że też szarolubna jesteś - podobnie planuję szary gres na dużej powierzchni, ale drewna się nie wyrzeknę - będą wstawki w salonie mimo podłogówki Ta Arena świetna, do tej pory Affronki były moim nr 1, ale widzę, że jest coraz większy wybór tego typu płytek... Pozdrawiam milek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 16.09.2010 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2010 Hej milku! Witaj u mnie. Tak, szarolubna... A w salonie będzie drewno - mozaika dębowa ułożona na prosto. Chyba przy kozie będzie też gres, chociaż wolałabym jakoś inaczej to rozwiązać, wolę jednolitą powierzchnię - powiększa optycznie. Affrony fajne, ale dla mnie za ciemne. Sprzedawca w sklepie mówił też coś o możliwości robienia się na nich ścieżki w miejscach intensywnie użytkowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts