Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

No to mamy zgodność :) Wiecie - dzisiaj stwierdziłam, że tylko z Wami dzielę się budowlanymi troskami i radościami. Bo kogo to obchodzi, że dzisiaj np. przyjechały płytki...

No właśnie - przyjechały, po wielu telefonach itd. Przyjechał też pan płytkarz, generalnie jego praca w tej chwili jest bez sensu, o czym wiedzieliśmy, ale już tyle razy przekładaliśmy termn rozpoczęcia robót, że głupio było po raz kolejny. Tym bardziej, że my też jesteśmy zwodzeni... Nie był zachwycony, nie dziwię mu się. ALe doszli z moim mężem do jakichś sensownych wniosków, zacznie na dobre chyba w styczniu, teraz chyba zrobi jedno pomieszczenie. Facet jest sensowny, no ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca...

Kolejnym wnioskiem jest to, że nawalamy na wielu polach, najczęściej przez naszą niewiedzę i nasze błędne wyobrażenia o czymś. Ten gaz, którego brak jest teraz przyczyną wszystkich kłopotów, można było załatwić już wcześniej... Czego jeszcze nie zrobiliśmy, a co powinniśmy? (to pytanie retoryczne:))

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę nad parapetami w sypialniach dziecięcych, bo deweloper chce coś zamawiać, zapomniałam, że parapety też są po jego stronie. Conajmniej w jednym pokoju miał być parapet - siedzisko, nie wiem, co w drugim (lustrzane odbicie), bo nie wiem do końca, jakie będzie jego przeznaczenie - czy pokój dla trzeciego brzdąca, czy gościnny (nigdy nie chcieliśmy pokoju dla gości, ale nie wiem, co z rozwojem naszej rodziny, ale tu już mi nie pomożecie :)). To są pokoje od zachodu

http://lh6.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TINUqXu5wTI/AAAAAAAAEX8/xTApY80wXlI/s512/IMGP3712.JPG

, jest jeszcze jedna dziecięca sypialniadziecięca, od wschodu - największa, miała być dla najstarszej, bo potrzebuje więcej miejsca na biurko itp., ale martwi mnie, że przez większą część dnia jest tam ciemnawo... Ale z drugiej strony szkoda mi największej sypialni na pokój gościnny,który będzie stał pusty.

http://lh3.ggpht.com/_PeEOBxPQJMY/TINUX1MMPXI/AAAAAAAAEX0/NrcdrvJrel4/s512/IMGP3710.JPG

No i Zosi podoba się to, że będzie miała wyjście na ogród i widok na plac zabaw.

Wracając do dziecięcych sypialni - jeśli chodzi o tę z kwadratowym oknem - po lewej będzie łóżko - myślałam, żeby u jego wezgłowia było przedłużenie parapetu, ale nie wiem, co z drugiej strony, jak to zakończyć. Po prawej chyba planowaliśmy biurko w przyszłości, bo widzę tam gniazdka (hmm - dziwne miejsce...).

Te parapety są tak nisko, że aż się prosi o parapet - siedzisko, ale może nie musi to być nic specjalnego? może po prostu poduszki na parapecie?

Okno ma 150/150 - chyba nie jest za małe? ja w obecnym mieszkaniu siadam na dużo mniejszym parapecie, nie jest tak niski, ale lubię rozmawiać przez telefon i siedzieć na nim chociaż półdupkiem :)

Wyjście na ogród ma plusy dodatnie, ale też ujemne :) - piasek wnoszony do pokoju itp., dlatego myślałam o tej wykładzinie, ale zaczynam się łamać...

No dobra, wybrałam ten przycisk powyżej, mąż chciał ten podwójny - ok. Potrzebny jest geberit, wykonawca ma go zamówić.

Dostałam odpowiedź od producenta kabin prysznicowych, tych składanych. Są też kwadratowe. Która Wam się bardziej podoba?

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/59/02/66/1359026629_3

http://img12.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/59/02/66/1359026629_7

Nie wiem tylko, jak kwadratowa wygląda po zamknięciu, okrągła tak:

http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/13/59/02/66/1359026629_2

przy okazji zadałam sobie sprawę (bystra jestem...:)), że obudowa geberitu nie może sięgać do samej kabiny, bo ciężko będzie ją otwierać:

http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/13/59/02/66/1359026629_1

cos tam znowu wykombinowała Mazuszka?

przyciski? ja mam biały pojedynczy sigma przy szarych płykach i na białej scianie. jego biel jest dobra.

Co do kabiny to nie wiem-na pierwszy rzut wybrałabym kwadratową, ale ta druga w sumie też jest ładna.bedziesz rozgraniczac matowe i szkliwione płytki w łazience na podłodze? bo jesli tak to łatwiej jednak docinac gres na prosto

przycisk bardzo ładny. ja też go rozważałam, ale nie pasował do mojego stelaża. okazuje się, że geberit ma kilka wersji pod zabudowę i nie każdy przycisk do każdej pasuje...

ja mama taki, tylko w chromie:

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRuIe9N790lHdzJfOkXCp6atAq0SVICJNWXTlYj5Qmvn16wC58ctA

wydaje mi się,że podwójny jest praktyczniejszy!

Też chyba jestem za kwadratową, tylko właśnie nie wiem, jak to złożenie będzie wyglądało w praktyce,przy baterii, samym prysznicu itd.

Jednak nie będziemy w tej łazience kłaść matowych płytek pod prysznicem, łatweij będzie z jednakowymi wszędzie, wcozraj, kiedy to ustalaliśmy kabina była jeszcze okrągła :) Płytkarz nagle zadzwonił, że w małej łazience też teraz położy.

Przyciski - ten kanciasty też mi się podobał, ale chyba bardziej do moich łazienek pasuje okrągły. Podoba mi się ten biały, muszę porównać z płytkami. W małej łazience obudowa geberitu ma być biała, ale gdybym zmieniła zdanie i miała być szara albo grafitowa, to biały przycisk - chyba średnio.

Parapety - okna od środka są szare, ale chciałam, żeby się zlewały ze ścianą (no i wszystkie meble będą białe), dębowe - bezpieczne, jeśli podłoga będzie dębowa, gdyby jej nie było to w zasadzie też by pasowały.

Ps. Aricio - nowy imidż?:)

Cześć mazo,

nie odzywam się wcale, bo jestem w notorycznych rozjazdach, ale wiedz, że wpadam do Ciebie regularnie i jestem na bieżąco. Sypialnia z wyjściem na zewnątrz - dałabym tam gościnny, żeby się goście swobodnie czuli i mogli wyjść do ogródka (sama dałam w gościnnym balkonowe okno). A córka może w nocy zwiewać na randki:)

Cieszę się, że w końcu zamówiłaś płytki:)

Pozdrawiam!

Miło Cię widzieć, Anulo!

Myszo - wiem, że masz z Ikei, ale nie widziałam u Ciebie. Byłam dzisiaj w Ikei, nie pomyślałam, żeby sprawdzić kolor, chociaż brałam pod uwagę takie rozwiązanie. Tylko, że z szarościami trudno trafić w odcień, tym bardziej, że mój szary jest taki wpadający w niebieski (albo mi się wydaje).

Ale teraz mam większe zamrtwienie - trzy okna do wymiany... Wypaczone, odłazi farba w miejscu łączenia pionowych i poziomych elementów.... Nie chce mi się nawet o tym pisać...

Płytki w gospodarczym położone, w małej łazience też, bardzo ładnie, za szerokość fugi pan płytkarz ręczy, ja mam obawy, ale nie chcę nawet o tym myśleć, więc proszę nie pytajcie o szczególy, bo i tak się denerwuję.

Gazu chyba do wiosny nie będziemy mieli, kupiliśmy dzisiaj piec na drewno, za kilka dni będzie podłączony. Kupiliśmy też mozaikę do małej łazienki, białą, juz jest na budowie.