Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny - co myślicie? Komentarze do dz.mazo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej, cały czas nie mamy położonego dachu. Nasz generalny wziął już trzecią ekipę do roboty. Przed świetami porobili dwa dni i zaraz jedziemy zobaczyć jak wygląda. Przy takiej organizacji i czekaniu (folia leży od połowy listopada) mam obawy co do jakości położenia wszystkiego. Do tego źle policzyłam transzę i zaczyna brakować kasy, a kolejną dostanę dopiero po zamknięciu SSO.

Widzę, że wszędzie podobne problemy... U nas na wiosnę będą trzeci czy czwarty raz poprawiać dach, bo cały czas trochę krzywo wychodzi, płaska dachówka jest wymagająca... No cóż - na pewne sprawy nie mamy wielkiego wpływu... U nas z kredytem podobnie, nie dostaniemy kasy, dopóki nie połoózą tynku, a to dopiero wiosną, kolejny raz nie zdązyli, nie wiem, co by było, gdybyśmy spieszyli się z wyprowadzką, wynajmowali mieszkanie, mieli kupca w przedpokoju itp....Nikogo to nie obchodzi. Trzymmam kciuki, żeby wszystko się ułożyło, Spireo.

wiem, że jest problem z kołnierzami do okien i dachówką płaską - zwykle odstają. Ktoś wkleił kiedyś u mnie w komentarzach na samym początku jakieś sposoby na ten problem. My zdecydowaliśmy się na Roto, które mają specjalny kołnierz dedykowany do dachówek płaskich. Mam nadzieję, że nie będzie problemu. Dachówka może się też podnosić właśnie przy obróbce komina. Jutro będę rozmawiać z blacharzem, więc zapytam się, czy są jakieś sposoby, aby temu zaradzić.

Co do więźby, to nie mam pojęcia. Słyszałam/czytałam, że na płaskiej wychodzą wszystkie nierówności, ale ma to związek z nierównymi łatami czy kontrłatami (nigdy nie pamiętam, które są które).

My tez myśleliśmy o płaskiej dachówce ale ze względu na to że jest właśnie wymagająca i że nie wszyscy ją dobrze położą i że dużo zależy o więźby - zrezygnowaliśmy. Nie mniej jak już jest na dachy dobrze połozona wygląda pięknie, czego Tobie (i innym ją kładzącym również ;) ) życzę z całego serca :D

Wrócilismy własnie z budowy i odmarzamy :) Dzisiaj wizyta inspektora - gładzie zrobione generalnie dobrze, oprócz kilku miejsc (wina tynkarzy), ale kąty w domu to porazka - duże odchyłki, wina murarzy. Nic z tym nie zrobimy, ale jakoś mam to gdześ, co nie zmienia faktu, ze wykonawca usłyszy co nieco. Do tego mamy dziwny mostek termiczny na jednej ścianie, chyba to mostek, robi się ciemniejszy kwadrat na środku ściany... Okna - jedno zepsute, ledwo idzie je zamknąc, chyba zepsute zawiasy. W jednym przy podłodze wyszczerbione. Generalnie - nasz wykonawca liczył, że nie zauważymy niedoróbek. Faceci od gładzi zdradzili nam, w jakim stanie zastali tynki... My niestety żyjemy w nieświadomości...

Kupilismy wungiel :) w lepszym gatunku i się grzeje że hej!

Dzieki dziewczyny! Nastrój rzeczywiście się poprawił, chociaż praca naszego wykonawcy nie daje powodów do radości, okna itd., ale patrzę na to wszystko spokojniej i zaczynam się znowu cieszyć.

A wiecie, jakie dzisiaj dostałam powiadomienie z All.? Nie wiem, czy kojarzycie (bo może nie było Was wtedy w moich komentach) - moje żółte krzesła, dwie aukcje przegrałam, a teraz znowu się pojawiły:

http://img1.aukcjoner.pl/gallery/004411395/1_f.jpg

I mam zagwozdkę, bo w międzyczasie napaliłam się na Maple Ikera. Jaki kolor widzicei na monitorze? Jestem u rodziców i widzę pomarańczowy, u mnie w domu widziałam żółty - o taki mi chodziło. Krzesła do kuchni, która ma być trochę retro.