Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze "Pod Bukami"

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 9 months później...

Przepis na pierniczki świąteczne

Składniki:

• 1/2 kg mąki

• 200 g miodu

• 200 g cukru pudru

• 120 g margaryny

• tłuszcz do posmarowania blaszki

• 1 jajko

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1 opakowanie przyprawy do pierników

Przygotowanie pierniczków świątecznych:

Krok 1. Wyrabianie ciasta na miodzie

Miód podgrzewamy w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Schładzamy, następnie łączymy z mąką przesianą z sodą. Dodajemy roztopioną margarynę i jajko, wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.

Krok 2. Wykrawanie pierniczków

Ciasto wałkujemy na grubość maksymalnie 0,5 cm (wałkowałam cieniej, a i tak wyrastało w trakcie pieczenia jak szalone). Wykrawamy pierniczki (za pomocą foremek lub ręcznie), układamy na natłuszczonej blaszce i wypiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Przed pieczeniem możemy w pierniczkach zrobić dziurki i po upieczeniu powiesić je na choince.

Krok 3. Leżakowanie pierniczków

Gotowe, ostudzone pierniczki lukrujemy i ozdabiamy, następnie zamykamy szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.

Puk puk... Witam sie jeszcze w 2012 roku :D jak postepy u Was na budowie? ruszyliscie ciutke dalej? Czy moze juz mieszkacie, a nas tzrymacie w napieciu i zdjec ni ma ;)

przeczytalam teraz to: zacytuje:

no my nie bardzo.... mamy przerwę finansowo- chorobową:( mąż ma zapalenie nerwu kulszowego i jakoś opadł z sił i chęci:(

Mam nadzieje, ze przerwa juz sie skonczyla, jedna i druga... i powiem tylko tak... wiem co to znaczy zapalenie nerwu kulszowego... od 2 tygodni mam to samo... zlapalo mnie po przeziebieniu w prawej stronie, a od wczoraj przeszlo na lewa... i mam takie pytanko- jak dlugo meza to cholerstwo trzymalo?

Mam nadzieje, ze nie dlugo...

Pozdrawiam :bye:

Witam witam! u nas dalej nic się nie dzieje:( ten rok był cięężki, ale w przyszłym roku mam nadzieją że wystartujemy jak z torpedy hehe:)

Jeśli chodzi o zapalenie nerwu......... to wyrazy współczucia , nie wiem czy Cię mogę straszyć, ale mojego męża to trzymało chyba z pół roku! oczywiście z przerwami. Potem nagle zniknęło i spokój!