darek1977 02.05.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 dzisiaj mój majster oswiadczył mi że strop (14cm monolit) lepiej wylewać z betonu b 15 bo on tak nie peka i mniej pózniej rys a ja tak się zastanawiam co z wytrzymałością ???On twierdzi że wystarczy i tym stwierdzeniem majster zabił mi ćwieka i mam dylemat bo co b20 to nie b15 Co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.05.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 dzisiaj mój majster oswiadczył mi że strop (14cm monolit) lepiej wylewać z betonu b 15 bo on tak nie peka i mniej pózniej rys a ja tak się zastanawiam co z wytrzymałością ??? On twierdzi że wystarczy i tym stwierdzeniem majster zabił mi ćwieka i mam dylemat bo co b20 to nie b15 Co wy na to ? A co masz w projekcie? Co na to szeryf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 02.05.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Niech majster nie będzie taki do przodu bo mu z tyłu zabraknie. Jeżeli nie będzisz go polewał to i b15 popęka i będą rysy. Ja mam strop b20 codziennie obficie podlewany i rys nie stwierdzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 02.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Projekt, projekt, projekt. Zrób tak jak jest w projekcie a będziesz spał spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek1977 02.05.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 dzisiaj mój majster oswiadczył mi że strop (14cm monolit) lepiej wylewać z betonu b 15 bo on tak nie peka i mniej pózniej rys a ja tak się zastanawiam co z wytrzymałością ??? On twierdzi że wystarczy i tym stwierdzeniem majster zabił mi ćwieka i mam dylemat bo co b20 to nie b15 Co wy na to ? A co masz w projekcie? Co na to szeryf? projekt mówi jasno b20 kierownikowi nawet nie wsponinam bo odpowiedz bedzie oczywista . Przemyslajac sprawe pozostanie b20 , ale tak się zastanawiam jaka jest różnica faktycznie w wytrzymałosci obu betonów co różnica w cenie chyba nie wielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 02.05.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 , ale tak się zastanawiam jaka jest różnica faktycznie w wytrzymałosci obu betonów co różnica w cenie chyba nie wielka ...No i jest argument by wziąć B 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 02.05.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 B-20 dawałem jako chydziak , na strop to bym sie nie odważył dać niżej niż dwudzieske. Różnica w cenie prawie żadna Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 02.05.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Teraz są takie czasy że stropy leje się z B 20, ale za Gierka to nawet nie lali z B 15, było dawane mniej stali i robili standardowo 10 cm, więc pewno majster po tamtej szkole i się nie myli co do wytrzymałości. Nie tylko jakość betonu i zbrojenie wpływa na wytrzymałość stropu, większy wpływ ma jego wykonanie i w tym etapie popełnianych jest dużo błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalGo 02.05.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Nawet bym nie dyskutowal z wykonawca, B20 sie daje na stropy. Calosc dokladnie wibrowali, zero jakichkolwiek pekniec, poprostu trzeba go podlewac, ja mialem szczescie bo sporo padalo wiec nie obiegalem sie duzo, ale popekac to moze jak nie bedziesz go pielegnowal lub cos spapraja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.05.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 jak Twój wykonawca jest taki pewny to w pierwszej kolejności: nich pójdzie i uzgodni to z kierownikiem i obydwaj Panowie niech poczynią dopowiedni wpis w dzienniku budowy. Potem niech Pan wykonawca wpłaci Ci kaucję wartości jego pracy + materiały na strop, zwracaną po rozszalowaniu. Myślę że wtedy przestanie sie upierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 03.05.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 jak często się słyszy od majstrów - "my tak zawsze robiliśmy", "kiedyś się robiło", podstawa to to co jest w projekcie chociaż i to projektują różni "inzynierowie" - u mnie były dziury albo tak dużo stali że nie było gdzie wlać betonu . Ja dodatkowo w części przy balkonach musiałem dawać min beton B-25 ze względu na zastosowanie isokorbu. Generalnie rób jak w projekcie gdyż na dany beton zrobione zostały obliczenia i ostrożnie z opiniami budujących "fachowców" i podstawa pielęgnowanie, pielęgnowanie i jeszce raz pielęgnowanie tutaj wytrzymałość zależy od 0 do 100% właściwej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.05.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 jak często się słyszy od majstrów - "my tak zawsze robiliśmy", "kiedyś się robiło" Na każdym etapie budowy musiałem pilnować, żeby było zgodnie z projektem. Zazwyczaj majstry mieli woje wizje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts