Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oprzeć murłatę na murku z jednej warswy cegieł?

Recommended Posts

Niedługo będę wymieniał dach na tzw. werandzie mojego domu. Stan więźby jest opłakany dlatego muszę wymienić cały dach łącznie z krokwiami. Niestety ścianka kolankowa (jeśli można to tak nazwać) jest wymurowana z jednej warstwy czerwonej cegły (~7cm) i na tym solidnym murze bezpośrednio opierają się krokwie. Po prostu krokwie wpuszczone są w mur. Krokwie chciałbym oprzeć na murłacie, tylko jak ją przymocować do tak cienkiego murku? Strop jest drewniany więc nie domuruje drugiej warstwy cegły. Mógłbym zdjąć kilka warstw cegieł i wylać wieniec, ale czy to ma sens? Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić?

Niedługo będę wymieniał dach na tzw. werandzie mojego domu. Stan więźby jest opłakany dlatego muszę wymienić cały dach łącznie z krokwiami. Niestety ścianka kolankowa (jeśli można to tak nazwać) jest wymurowana z jednej warstwy czerwonej cegły (~7cm) i na tym solidnym murze bezpośrednio opierają się krokwie. Po prostu krokwie wpuszczone są w mur. Krokwie chciałbym oprzeć na murłacie, tylko jak ją przymocować do tak cienkiego murku? Strop jest drewniany więc nie domuruje drugiej warstwy cegły. Mógłbym zdjąć kilka warstw cegieł i wylać wieniec, ale czy to ma sens? Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić?

takie rozwiazanie bez murlaty wskazuje, ze masz wiezbe krokwiowo-belkowa czyli krokwie osadzone sa z legarami. z racji, ze to weranda wiec waska taki uklad bym zostawil bez wdawania sie w murlate i tam samy wieniec to, jest zbyt maly dach (waski).

Dach na tej werandzie jest jednospadowy. Wygląda to tak, że od strony całego budynku przybita jest do desek domu belka (dom drewniany, z zewnątrz obmurowany białą cegłą) . Po prostu do ściany na wielkie gwoździe przybili bele, na tym oparli krokwie, a z drugiej strony krokwie opierają się na murze werandy, na dodatek niczym nie są przytwierdzone, można podnieść krokwie, razem z dachem :lol:

Myślę, że nie można tego nazwać więźbą krokwiowo-belkową, bo niestety nie ma belek :-? . Tak prawdę mówiąc to już lepsze więźby widziałem w przydomowych komórkach (szopkach) .

Tylko ta grubość tej ściany mnie zastanawia (~7cm), wypadało by dać murłatę przynajmniej 10x10.

Dach na tej werandzie jest jednospadowy. Wygląda to tak, że od strony całego budynku przybita jest do desek domu belka (dom drewniany, z zewnątrz obmurowany białą cegłą) . Po prostu do ściany na wielkie gwoździe przybili bele, na tym oparli krokwie, a z drugiej strony krokwie opierają się na murze werandy, na dodatek niczym nie są przytwierdzone, można podnieść krokwie, razem z dachem :lol:

Myślę, że nie można tego nazwać więźbą krokwiowo-belkową, bo niestety nie ma belek :-? . Tak prawdę mówiąc to już lepsze więźby widziałem w przydomowych komórkach (szopkach) .

Tylko ta grubość tej ściany mnie zastanawia (~7cm), wypadało by dać murłatę przynajmniej 10x10.

to, juz sprawa rozjasniona.

sam wieniec potrzebuje zakotwienia w murze.

o ile podniesie sie dach i czy mozna go wogole podniesc po takiej przerobce, wieniec, murlata, belki (jak zwal krokwie).

a.w. jak sie zjawi moze cos podpowie.

Wszystko co stare stoi i się jakoś trzyma to jest. Kosztownego remontu nie można robić na wariackich papierach. Ścianka grubości 6~7 cm nie ścianą nośną więc nie można na niej nic opierać! Warto zasięgnąć opinii konstruktora po oględzinach. Wrzuć parę zdjęć może uda się coś sensownego doradzić. Pozdrawiam.

• 6 years później...

Odkopie troszkę temat... Stoję przed podobnym problemem.

Szykuję się do generalnego remontu dachu dwuspadowego, obecnie krokwie opierają się o ściany (40cm, cegła).

Jak to wygląda z technicznego punktu widzenia? Nowy wieniec, murłata i do niej krokwie? Czy wieniec będzie musiał być wpuszczony w ścianę szczytową?

Odkopie troszkę temat... Stoję przed podobnym problemem.

Szykuję się do generalnego remontu dachu dwuspadowego, obecnie krokwie opierają się o ściany (40cm, cegła).

Jak to wygląda z technicznego punktu widzenia? Nowy wieniec, murłata i do niej krokwie? Czy wieniec będzie musiał być wpuszczony w ścianę szczytową?

Remont dachu w takim karesie wymaga pozwolenia i projektu. Tam będą szczegóły.

To właśnie chciałem pominąć... Ale jak już nawet pomysł z samym wieńcem łapie się na "pozwolenie", a nie na zgłoszenie. W takim razie pociągnę ściankę kolankową do góry, koszt pewnie będzie znikomy, a i poddasze zrobi się bardziej ustawne

Jak majstrujesz przy konstrukcji a więźba jest konstrukcją potrzebujesz pozwolenie. Na zgłoszenie możesz wymienić pokrycie.

"Docieplenie dachu, wymianę rynien i naprawę więźby wystarczy zgłosić."

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/kiedy-remont-dachu-wymaga-zgloszenia-a-kiedy-pozwolenia-na-budowe,13_8005.html

Więc na wymianę więźby wystarczy tylko zgłoszenie ;)

Wszędzie, gdzie czytałem pisali tak samo.

Ostatnio w mieście naprawiają bardzo dużo dachów, wymieniają krokwie, łaty, dachówki i nie widziałem żadnych tablic budowlanych.