Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za zrobienie dachu?

ewa

Recommended Posts

Witam:

Odpowiedzi zbiorcze:

- dach tradycyjny krokwiowo-jętkowy

- strop prościutki - belki stropwe idą jak belki stropu terriva (taki miałem na początku)

- cieśla troszku sobie pozmieniał: większe przekroje krokwi i belek stropowych, ale rzadziej ustawione - mam do niego zaufanie, przynajmniej mi się wydaje, że wiem, co robi :grin: .....

- dach domu czterospadzisty+wykusz nad wejściem+garaż z czterospadzistym dachem doklejony do domu

Gregorus

P.S.

Ani dachu, ani stropu jeszcze nie mam - cieśli wchodzi za dwa tygodnie. Drewno już zamówione - wyszło 15,7 m3

Dostałem propozycję zakupu dachówki Braasa celtyckiej za

19,84 zł/m2 - to po upuście. Jestem na etapie pozwolenia, planuję przykrycie dachu za 4-5 m-cy.

Upust 16% wart grzechu i czasu ? ; 38 zł/m2 robocizny ( więźba, dachówka itp.), wiem że biorą drożej ale i taniej (tych to nie znam ha, ha)

Drewno to ok. 650 zł/m3, okolice Wrocławia

czy nie przepłacam ?

Więźby jeszcze nie kupiłem

650 zł/m3 to cena z transportem na miejsce budowy namiary podam jak złapię cieśle. Górale do których dzwoniłem (z polecenia) stwierdzili, że kiedyś lepiej było kupować drewno u nich, a teraz w okolicach wrocka jest taniej, o robociźnie nie wspomnę cytuję:” ...jak na robotę jedziemy to żeby zarobić a się nie narobić...”

Ale dalej nie wiem czy to drogo czy tanio ?

pozdro.