odaro 02.05.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Niektóre systemy sterowania mają termostaty które oprócz pomiaru temperatury powietrza przez czujnik mierzą również temperturę podłogi w przypadku ogrzewania podłogowego. Czy ktoś może mnie oświecić co tak naprawdę daję pomiar temperatury podłogi poza pomiarem podłogi właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 02.05.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Chyba po to, żeby w nogi nie parzyła. Jak będzie sam czujnik temp. powietrza i otworzysz okna na oścież przy -20 st C na dworze to temperaturę powietrza będzie cały czas za niska dla termostatu i będzie grzał podłogę ile wlezie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Chyba po to, żeby w nogi nie parzyła. Jak będzie sam czujnik temp. powietrza i otworzysz okna na oścież przy -20 st C na dworze to temperaturę powietrza będzie cały czas za niska dla termostatu i będzie grzał podłogę ile wlezie.... No ale jak podłogówka jest dobrze zaprojektowana to nawet przy maksymalnym grzaniu temperatura podłogi nie powinna przekroczyć pewnych wartości. U mnie naprzykład w projekcie maksymalna temperatura podłogi to 29stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.05.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 czujnik stosowany jest w przypadku gdy podłogówkę stosuje się jako system schładzający,potrzebny jest by określić punkt rosy i nie dopuścić do skraplania się pary wodnej na podłodze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 czujnik stosowany jest w przypadku gdy podłogówkę stosuje się jako system schładzający, potrzebny jest by określić punkt rosy i nie dopuścić do skraplania się pary wodnej na podłodze, Tutaj to się nie zgodzę do tego służy czujnik punktu rosy a nie czujnik temperatury podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.05.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 można też jako drugie zabezpieczenie....projekt, projektem... a tego pilnuje potem np. jakiś mieszacz, a piec/kocioł grzeje więcej. a mieszacz może ulec awarii, albo sonda mierząca temp. wody zasilającej, a automatyka tego nie zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.05.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 a od czego zależy, czy na podłodze będzie się skraplać para wodna?od temperatury tej podłogi,w przypadku gdy temperatura będzie niższa od punktu rosy, nastąpi skraplanie pary wodnnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 można też jako drugie zabezpieczenie.... projekt, projektem... a tego pilnuje potem np. jakiś mieszacz, a piec/kocioł grzeje więcej. a mieszacz może ulec awarii, albo sonda mierząca temp. wody zasilającej, a automatyka tego nie zauważyć. Civic nie jestem pewien ale chyba masz u siebie czujniki temperatury podłogi. Jak to technicznie zrobiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 a od czego zależy, czy na podłodze będzie się skraplać para wodna? od temperatury tej podłogi, w przypadku gdy temperatura będzie niższa od punktu rosy, nastąpi skraplanie pary wodnnej Ale punkt rosy może za każdym razem być przy innej temperaturze podłogi przy danej wilgotności powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.05.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 można też jako drugie zabezpieczenie.... projekt, projektem... a tego pilnuje potem np. jakiś mieszacz, a piec/kocioł grzeje więcej. a mieszacz może ulec awarii, albo sonda mierząca temp. wody zasilającej, a automatyka tego nie zauważyć. Civic nie jestem pewien ale chyba masz u siebie czujniki temperatury podłogi. Jak to technicznie zrobiłeś? Mam, ale nie powiązany z automatyką CO, bo moja i tak nie ma takiej funkcji (pogodówka vailltanta), trzeba by kombinować, więc służy tylko zaspokojeniu mojej ciekawości. Technicznie - rzuciłem czujnik DS18B20 na podłogę (drugi koniec kabla do mojego centrum sterowania), potem zalali to wylewką Przy czym to mierzy temperaturę wylewki w pobliżu rurek podłogówki, a nie powierzchni podłogi, to jednak trochę się różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 można też jako drugie zabezpieczenie.... projekt, projektem... a tego pilnuje potem np. jakiś mieszacz, a piec/kocioł grzeje więcej. a mieszacz może ulec awarii, albo sonda mierząca temp. wody zasilającej, a automatyka tego nie zauważyć. Civic nie jestem pewien ale chyba masz u siebie czujniki temperatury podłogi. Jak to technicznie zrobiłeś? Mam, ale nie powiązany z automatyką CO, bo moja i tak nie ma takiej funkcji (pogodówka vailltanta), trzeba by kombinować, więc służy tylko zaspokojeniu mojej ciekawości. Technicznie - rzuciłem czujnik DS18B20 na podłogę (drugi koniec kabla do mojego centrum sterowania), potem zalali to wylewką Przy czym to mierzy temperaturę wylewki w pobliżu rurek podłogówki, a nie powierzchni podłogi, to jednak trochę się różni. Wszyscy zalecają montaż wymiennego czujnika w rurce osłonowej umieszczonej między dwoma rurkami ogrzewania podłogowego ale jak pętle podłogówki przebiegają prostopadle do rurki osłonowej to jakoś sobie tego nie wyobrażam. Pytam bo zastanawiam się czy nie dać takie czujniki w łazienkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Wszyscy zalecają montaż wymiennego czujnika w rurce osłonowej umieszczonej między dwoma rurkami ogrzewania podłogowego ale jak pętle podłogówki przebiegają prostopadle do rurki osłonowej to jakoś sobie tego nie wyobrażam. Pytam bo zastanawiam się czy nie dać takie czujniki w łazienkach A po co rurka osłonowa? Z czego/jaka ta rurka? I czemu nie możesz jej dać równolegle? Czemu w łazienkach? Ja dawałem pod parkietem - tutaj najbardziej krytyczna jest temperatura. Jeden w strefie brzegowej, drugi zwykłej. I dla porównania z ciekawości jeden pod płytki. I jeszcze jeden na piętro - bo tam miał być niezależny obieg (ale w końcu został jeden). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Wszyscy zalecają montaż wymiennego czujnika w rurce osłonowej umieszczonej między dwoma rurkami ogrzewania podłogowego ale jak pętle podłogówki przebiegają prostopadle do rurki osłonowej to jakoś sobie tego nie wyobrażam. Pytam bo zastanawiam się czy nie dać takie czujniki w łazienkach A po co rurka osłonowa? Z czego/jaka ta rurka? I czemu nie możesz jej dać równolegle? Czemu w łazienkach? Ja dawałem pod parkietem - tutaj najbardziej krytyczna jest temperatura. Jeden w strefie brzegowej, drugi zwykłej. I dla porównania z ciekawości jeden pod płytki. I jeszcze jeden na piętro - bo tam miał być niezależny obieg (ale w końcu został jeden). Po co... cytuje to czego się naczytałem i próbuje to zweryfikować. Czemu w łazience... żeby ustawić minimalną temperaturę podłogi wyższą niż temperatura powietrza inaczej nie będziesz miał ciepłej podłogi w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 02.05.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Po co... cytuje to czego się naczytałem i próbuje to zweryfikować. nie kwestionuję, napisz jak uzasadniali to może ktoś skomentuje, coś doradzi w sprawie tego ułożenia... albo daj linka do tekstu źródłowego Ja rzuciłem skrętkę i czujnik w koszulce termokurczliwej. To można położyć jakkolwiek i gdziekolwiek. Przy czym do sterowania to może akurat nie koniecznie najlepsze rozwiązanie, bo nie da się tego spiąć z wykonawczymi elementami bez dodatkowej elektroniki i/lub oprogramowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 02.05.2009 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Po co... cytuje to czego się naczytałem i próbuje to zweryfikować. nie kwestionuję, napisz jak uzasadniali to może ktoś skomentuje, coś doradzi w sprawie tego ułożenia... albo daj linka do tekstu źródłowego Ja rzuciłem skrętkę i czujnik w koszulce termokurczliwej. To można położyć jakkolwiek i gdziekolwiek. Przy czym do sterowania to może akurat nie koniecznie najlepsze rozwiązanie, bo nie da się tego spiąć z wykonawczymi elementami bez dodatkowej elektroniki i/lub oprogramowania. Głównym argumentem za rurką osłonową była możliwość wymiany czujnika w razie awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 03.05.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Z tego co mi wiadomo czujnik temperatury w podłodze stosuje się tylko wtedy kiedy na podłodze jest drewno ponieważ nie wolno dopuścić do sytuacji w której parkiet będzie miał zbyt wysoką temperaturę bo będą się robić szczeliny. Tak powiedział mi projektant Uponora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.05.2009 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Z tego co mi wiadomo czujnik temperatury w podłodze stosuje się tylko wtedy kiedy na podłodze jest drewno ponieważ nie wolno dopuścić do sytuacji w której parkiet będzie miał zbyt wysoką temperaturę bo będą się robić szczeliny. Tak powiedział mi projektant Uponora. Tak to prawda druga możliwość to właśnie ustawienie minimalnej temperatury podłogi w łazience żeby była ciepła podłoga w łazience. Ale spotkałem się opiniami że za pomocą czujników temperatury podłogi można lepiej sterować podłogówką i lepiej sterować jej bezwładnością. Czy rzeczywiście pomoże to lepiej sterować podłogówką jakoś nie bardzo mi to pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts