Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna ze szprosami czy bez?

Recommended Posts

Witam,

to mój debiut na forum więc mam nadzieję, że się nie wygłupię moim pytaniem.

Czy okna ze szprosami zabierają dużo światła czy nie? W projekcie mamy przewidziane szprosy i komponują się cudnie ale obawiam się czy pomieszczenia nie będą zbyt ciemne?

Doradźcie proszę !

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam szprosy, dzięki nim dom jest bardziej przyjazny...szczególnie w dużych oknach, po prostu jest to okno a nie witryna sklepowa :wink: Jednak są szprosy...i szprosy, ja mam wew. szyby dość cienkie, ale gdy w planie masz gęsto ułożone, grube i na zew szyby - może być efekt przytłaczający.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Mój obecny dom (choć nie do końca, bo już sprzedany) - okna ze szprosami, bardzo mi się przed 10 laty podobały. Obecnie - bez, dom wydaje się bardziej elegancki :) :) :)

Wniosek: rób zawsze to co się Tobie podoba, nie ulegaj modzie, trendom, itp :roll: :roll: :roll:

To Twój dom, Tobie się ma podobać!!!! Nie ma nic gorszego, jak patrzenie na coś we własnym domu, co się nie bardzo podoba :evil:

Kiedyś, po tygodniu użytkowania, zdecydowałam się na zerwanie super modnej i super drogiej tapety z klatki schodowej wysokiej na trzy kondygnacje:( :( :(

Została pomalowana na mój ulubiony kolor i było już o key :lol: :lol: :lol:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Okna ze szprosami zawsze mi się podobały ale przy budowie swojego wymarzonego domku wolę się upewnić czy nie będę przypadkiem żałować.

W projekcie mamy takie właśnie okna więc jeśli zdaniem tych co je mają, szprosy nie zabierają światła a determinują jedynie wnętrze - dla mnie ok.

Pozdrawiam wszystkich budowniczych :D

To fakt.. szprosy to kwestia gustu.

Zabieranie światła to raczej efekt marginalny, no chyba że jest to gęsty podział i szeroki szpros...

Bardziej istotne dla niektórych może tu być już pogorszenie izolacyjnyści termicznej.

• 4 months później...
Dzięki za odpowiedź. A czy są jeszcze jakieś minusy szprosów?

Jeżeli szprosy są zew a nie w środku okna to trochę trudniej się je myje, że kurz się osiada to wiadomo. Ja mam szprosy w środku i myję okna co tydzień więc pewnie takiej fanatycce nie przeszkadzałoby mycie zew szprosów :wink: . No i chyba przy drewnianych oknach trudniejsza jest ich konserwacja. Okna z drewnianymi zew szprosami miałam dawno, może teraz to jakoś inaczej wygląda.