8Magda8 02.05.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Witam, to mój debiut na forum więc mam nadzieję, że się nie wygłupię moim pytaniem.Czy okna ze szprosami zabierają dużo światła czy nie? W projekcie mamy przewidziane szprosy i komponują się cudnie ale obawiam się czy pomieszczenia nie będą zbyt ciemne?Doradźcie proszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Perłóweczka 02.05.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 witam ja mam okna ze szprosami i naprawde nie zabierają światła. a efekt jest piekny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 03.05.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 zalezy od projektu. Jesli takie okna pasują i dobrze komponują się z całością, to nie rezygnuj z nich. Na pewno zmniejszona przez szprosy ilość światła zostanie zrównoważona efektem jaki zrobi całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.05.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Pamiętaj,że szprosy determinują Ci wystrój całego wnętrza domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 05.05.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja mam szprosy, dzięki nim dom jest bardziej przyjazny...szczególnie w dużych oknach, po prostu jest to okno a nie witryna sklepowa Jednak są szprosy...i szprosy, ja mam wew. szyby dość cienkie, ale gdy w planie masz gęsto ułożone, grube i na zew szyby - może być efekt przytłaczający. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 05.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jeżeli pasują i ci się podobają to kup takie okna i już. Na pewno nie zabiorą aż tyl eświatła, by z nich rezygnować z tego powodu. Mnie się nie podobają i ja w oknach nie będę mieć szprosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 05.05.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Ja mam bez szprosów. Ale decyzja o ew. szprosach winna być podparta analizą architektoniczną, gdyż zastosowanie ich w prostych budynkach może dać nieciekwawy wizualnie efekt. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 05.05.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Szprosy pasuja nie do wszystkich projektow,aranzacji.....Jezeli tobie pasuje i ci sie podoba to nie masz co sie zastanawaiac nad tym czy zaciemniaja one pomiszczenie. Wedlug mnie nie zaciemniaja,a mamy szprosy zewnetrzne duze bo ok.2cm. Nie wyobrazam sobie teraz naszych okien bez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Helios 21.05.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Mój obecny dom (choć nie do końca, bo już sprzedany) - okna ze szprosami, bardzo mi się przed 10 laty podobały. Obecnie - bez, dom wydaje się bardziej elegancki Wniosek: rób zawsze to co się Tobie podoba, nie ulegaj modzie, trendom, itp To Twój dom, Tobie się ma podobać!!!! Nie ma nic gorszego, jak patrzenie na coś we własnym domu, co się nie bardzo podoba Kiedyś, po tygodniu użytkowania, zdecydowałam się na zerwanie super modnej i super drogiej tapety z klatki schodowej wysokiej na trzy kondygnacje:( Została pomalowana na mój ulubiony kolor i było już o key Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8Magda8 21.05.2009 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Okna ze szprosami zawsze mi się podobały ale przy budowie swojego wymarzonego domku wolę się upewnić czy nie będę przypadkiem żałować. W projekcie mamy takie właśnie okna więc jeśli zdaniem tych co je mają, szprosy nie zabierają światła a determinują jedynie wnętrze - dla mnie ok. Pozdrawiam wszystkich budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 24.05.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Jeżeli mają to być szprosy złote, plastykowe do nowoczesnego domu to zdecydowanie NIE. Zresztą każde szprosy naklejane na szybę dają słaby efekt.Jeżeli rozważasz zastosowanie szprosów, to zwróć uwagę nie tylko jak one będą prezentować się od zewnątrz, ale głównie od środka domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 25.05.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 mam okna drwniane z drwnianymi szprosami naklejanymi na szybe. Wygladaja moim zdaniem pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 26.05.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 U nas w projekcie też były szprosy ale zdecydowaliśmy się na okna bez szprosów-takie nam się podobają.Najważniejsze jednak jest to co Tobie się podoba i jak będzie pasować do Twojego domku,bo przecież ile ludzi tyle gustów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.05.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 To fakt.. szprosy to kwestia gustu.Zabieranie światła to raczej efekt marginalny, no chyba że jest to gęsty podział i szeroki szpros...Bardziej istotne dla niektórych może tu być już pogorszenie izolacyjnyści termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula86 11.10.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 A czy okna ze szprosami, tylko nie tymi złotymi pasują do nowoczesnego wnętrza???Czy może ktoś z forumowiczów ma szprosy i zarazem nowoczesne wnętrze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 11.10.2009 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Czy mocno pogarsza się izolacyjność termiczna okna? Planuję zakup okien ze szprosami 8 lub 18 mm dzielącymi okno na 6 pól. Budynek stary, poniemiecki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 11.10.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Czy mocno pogarsza się izolacyjność termiczna okna? Planuję zakup okien ze szprosami 8 lub 18 mm dzielącymi okno na 6 pól. Budynek stary, poniemiecki. Jeżeli nie robisz adaptacji do wymogów domu pasywnego, to straty nie są na tyle istotne żeby się nimi przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 11.10.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Dzięki za odpowiedź. A czy są jeszcze jakieś minusy szprosów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emilka26 12.10.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Dzięki za odpowiedź. A czy są jeszcze jakieś minusy szprosów? Jeżeli szprosy są zew a nie w środku okna to trochę trudniej się je myje, że kurz się osiada to wiadomo. Ja mam szprosy w środku i myję okna co tydzień więc pewnie takiej fanatycce nie przeszkadzałoby mycie zew szprosów . No i chyba przy drewnianych oknach trudniejsza jest ich konserwacja. Okna z drewnianymi zew szprosami miałam dawno, może teraz to jakoś inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broker 12.10.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Ja planuję szprosy międzyszybowe, więc nie będzie problemu z myciem okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts