Gość 19.11.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Moja Teściowa ma działkę około 0,5 ha na działce wybudowny jest dom mieszkalny i graż , część działki jest BR ( budowlano rolnicza) tam gdzie są zabudowania pozostała część działki figuruję na starym planie zgospodarowania tereny jako ROLA ( 5 klasa) Moja teściowa chce mi darować około 10 Ar na zabudowę ( tej roniczej części oczywiscie) Czy uzyskam WZ i ZT. ? Zazanczam, że na gmonie nie ma aktualnego planu oraz działka która ma mi być darowowana ma dostęp do drogi publicznej sąsiednie działki są zabudowane Proszę o odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uszek 19.11.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Jeżeli teściowa chce ci cos darować, to musi tam być jakiś hak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 19.11.2003 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Sprawa jest prosta. musisz wystąpić przede wszystkim o podział działki - to się robi w decyzji o warunkach zabudowy - która wydzieli twój malutki kawałeczek, ponieważ w przypadku braku planu podział może nastąpić tylko w formie decyzji. Potrwa to około 3 miesięcy (a może i nie) Mając już podział możesz wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy dla swojej działki - a wychodzi mi na to że spełniasz wszystkie warunki zapisane w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. Są gminy w których można to zrobić jedną decyzją - czyli podział i warunki jednocześnie - byłoby to najsensowniejsze - po co tworzyć biurokrację. Musisz pamiętać że aby uzyskać pozwolenie na budowę musisz mieć oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością. I jako przypomnienie - w Twoim przypadku jest to DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY. We wniosku do decyzji określ cały zakres robót, tzn. jaki planujesz budynek (przynajmniej w zarysie) jakie podlączenia mediów, czy szambo, zbiornik na gaz, garaż itd. Im bardziej określisz swoje zamiary tym mniejsza jest możliwość uzyskania w decyzji jakieś "niespodzianki" Pamiętaj też że w decyzji określą ci warunki nawiązujące do zabudowy w bezpośrednim otoczeniu - jeśli tam są piętrowe sześcianiki to nie dostaniesz warunków pod "górala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Jak mam sobie wydzielić ten kawałek działki jak figuruje on jako ROLAMa nastapić darowizna na zasadzie katu notarialnego?kto wydzieli mi tą działkę GEODETA ? ile to kosztuję ?Gdy będę miał tą działkę dalej będzie jako rola i wtedy wadadzą i WZi ZT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2003 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Wcześniej nie miałem czasu odpowiedzieć ale teraz już mam. Spróbuje to opisać jeszcze raz tyle że dokładniej. To że działka figuruje jako rola nie ma żadnego znaczenia. Ważne aby spełniała warunki zapisane w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (u.p.z.p. – taki dla ułatwienia będę stosował skrót) do wydania decyzji o warunkach zabudowy a wszystko wskazuje na to że spełnia. Zgodnie z prawem podział działki w przypadku braku planu miejscowego musi nastąpić w decyzji o warunkach zabudowy (choć ona wtedy ma troszkę inną nazwę) ale prowadzona jest tym samym trybem. Następny etap to wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Osobiście uważam że można to zrobić – czyli podział działki i warunki zabudowy w jednej decyzji – ponieważ do wydania decyzji o warunkach zabudowy nie jest wymagane posiadanie aktu własności działki lub jakiejkolwiek innej formy (np. dzierżawa wieczysta). Więc nic nie stoi na przeszkodzie, a skraca się tryb administracyjny, zresztą żaden zapis u.p.z.p tego nie zabrania. Aby się do tego zabrać trzeba wystąpić do gminy o wydanie takiej decyzji zawierając te informacje o których pisałem wyżej – czyli przewidywany zakres inwestycji. Lecz uwaga – gmina ma prawo odmówić, czyli zawiesić postępowanie na 12 miesięcy – ale wtedy musi w przeciągu 2 miesięcy podjąć uchwałę o opracowywaniu planu obejmującego ten teren bądź właśnie opracowuje plan miejscowy. I teraz, co ważne, należy zostawić sobie kopie odmowy ponieważ: jeśli w pierwszym przypadku nie podejmie uchwały w tym terminie zobowiązana jest do wydania decyzji, w drugim przypadku jeśli w czasie zawieszenia postępowania (czyli przez 12 miesięcy) nie uchwali planu również musi wydać decyzję. Dlatego warto złożyć podanie choćby miałaby to być decyzja odmowna. No, ale jeżeli twoja działka leży na terenie dla którego wymagany jest obowiązek opracowywania planu również nie dostaniesz decyzji i musisz czekać na opracowanie planu (i tu niestety nie ma żadnego bata na gminę). Do wniosku o wydanie decyzji musisz dołożyć mapę – z reguły sytuacyjną w skali 1:500 i tam możesz ołówkiem zaznaczyć projektowany podział działki. Może tez się zdarzyć że gmina zażąda od ciebie Decyzję opracowuje urbanista lub architekt zrzeszony w odpowiedniej izbie i obciąża to budżet gminy. Gdy już ja uzyskasz to na tej podstawie uprawniony geodeta prawnie doprowadzi do podziału działki (na podstawie tej właśnie decyzji) – i to nie wiem ile kosztuje. I dopiero po przeprowadzeniu procesu podziału możesz stać się właścicielem swojej działki (choć tu zaznaczam że sprawy geodezyjne są mi trochę obce). W międzyczasie oczywiście możesz robić projekt budowlany (to również nie wiem ile kosztuje – ale z pewnością ktoś na forum to powie). I dopiero mając decyzję o warunkach zabudowy, podział działki, akt własności czy władania terenem, możesz wystąpić o pozwolenie na budowę. I to chyba tyle, jeśli coś w dalszym ciągu jest niejasne – pytaj, bo może zbyt zawile to wyjaśniam. I jeszcze raz uwaga – w tym przypadku chodzi o DECYZJE O WARUNKACH ZABUDOWY a nie o WZ i ZT. To na marginesie. P.S. Jeszcze o tym co powinien zawierać wniosek 1) określenie granic terenu objętego wnioskiem, przedstawionych na kopii mapy zasadniczej lub w przypadku jej braku na kopii mapy katastralnej, przyjętych do państwowego zasobu geodezyjnego i kartograficznego, obejmującej teren, którego wniosek dotyczy i obszaru, na który ta inwestycja będzie oddziaływać, w skali 1 : 500 lub 1:1000, a w stosunku do inwestycji liniowych również w skali 1 : 2000, 2) charakterystykę inwestycji, zawierającą opis: a) zapotrzebowania na wodę, energię oraz określenia sposobu odprowadzania lub oczyszczania ścieków, a także innych potrzeb w zakresie infrastruktury technicznej, a w razie potrzeby również sposobu unieszkodliwiania odpadów, b) określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu, w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych obiektów budowlanych, przedstawione w formie opisowej i graficznej, c) określenie charakterystycznych parametrów technicznych inwestycji oraz, w przypadku braku obowiązku przeprowadzenia postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko, dane charakteryzujące jej wpływ na środowisko lub jego wykorzystanie. Ale najczęściej nie proszą o nic, ponieważ nie musisz mieć sprecyzowanych wymagań, po prostu chcesz wiedzieć co ci na danym terenie wolno. Idę spać bo jakoś późno jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 19.11.2003 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2003 Kurde, tyle napisałem a ta wredna maszyna mnie nie zalogowała Więc to byłem ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 20.11.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 I jeszcze raz uwaga - w tym przypadku chodzi o DECYZJE O WARUNKACH ZABUDOWY a nie o WZ i ZT. To na marginesie. O czym Ty piszesz, WZiZT to w skrócie Decyzja o Warunkach Zabudowy i Zagospodarowaniu Terenu, nie ma czegoś takiego jak DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 20.11.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Napiszę ostatni raz. Obecnie obowiązują przepisy nowej ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr 80, poz. 717)W ustawie tej nie ma juz takiego pojęcia jak "Decyzja o Warunkach Zabudowy i Zagospodarowaniu Terenu" - jest DECYZJA O WARUNKACH ZABUDOWY.Zdaje sobie sprawę że wszyscy są przyzwyczajeni do poprzedniej nazwy, ale obecnie jest tak jak piszę i tego sie trzymajmy.Oczywiście może się zdarzyc że ktoś oczekuje na wydanie "Decyzji o Warunkach Zabudowy i Zagospodarowaniu Terenu" ale dotyczy to spraw rozpoczętych przed 11.07.2003 r. czyli przed wejściem w życie ustawy.Po tej dacie jeśli składa się wniosek to o decyzję o warunkach zabudowy.Więc raczej wiem co piszę.Czy rozwiałem wątpliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2003 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Dzkękuję za informację Byłem dzisiaj na gminie , rozmawiłem z architektem i zrobię tak - wystapię o warunki zabudowy ( mam wnisek) załączę mapkę zasadniczą oraz dokładnie opiszę jaki budynek chcę budować oraz zaznaczę go na mapce O warunki zabudowy wystąpi teściowa ( właściciel działki) jak wydadzą warunki to wydzielę sobie działkę i właściciel mi ją daruję, z tego co wiem to warunki zabudowy przechodzą na innego właściciela Trochę się boję bo chyba nie do działka nie do końca spełnia Ustawa 80 poz 717 art. 64.1 ( odrolnienie) bo działka figuruję Jako ROLA a w starym nie aktualnym planie opisana jest również R. ALe do cholery na działce stoj już jeden dom ??? to więc myślę , że będzie ok i od kwietnia zacznę budowę Czy zgadzacie się z moją decyzją ????????? Ryzykuję i kupuję już materiał POROTHERM 30 P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 20.11.2003 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2003 Trochę się boję bo chyba nie do działka nie do końca spełnia Ustawa 80 poz 717 art. 64.1 ( odrolnienie) bo działka figuruję Jako ROLA a w starym nie aktualnym planie opisana jest również R. To akurat nie ma znaczenia, ponieważ zgodnie z art. 61 ust. 1 pkt 4 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu nie mieszkasz na terenie wymagającym uzyskania zgód i to że tem teren był w starym planie jako rola również jest bez znaczenia. Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych określa to wyraźnie - zgody wymagają: - grunty rolne III klasy powyżej 0,5 ha - grunty rolne IV klasy powyżej 1,0 ha Nie podchodzisz pod żaden paragraf więc nie ma żadnego problemu Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 21.11.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 A mnie się wydaje, że sprawa wcale nie jest prosta.Po pierwsze brak planu m-scowego,a podrugie przeznacenie terenu na cele rolnicze.Gdyby tak było jak pisze A@a, to w każdym sąsiedztwie zabudowy,obojętnie na jakim terenie,czy przeznaczonym pod zabudowę,czy na rolnym, można uzyskać / bez rozprawy adm./dec. o WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 21.11.2003 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 to w każdym sąsiedztwie zabudowy,obojętnie na jakim terenie,czy przeznaczonym pod zabudowę,czy na rolnym, można uzyskać / bez rozprawy adm./dec. o WZ. I raczej tak jest. Wydanie decyzji o warunkach zabudowy jest możliwe jedynie w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków: 1) co najmniej jedna działka sąsiednia, dostępna z tej samej drogi publicznej, jest zabudowana w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących nowej zabudowy w zakresie kontynuacji funkcji, parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy oraz zagospodarowania terenu, w tym gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu; 2) teren ma dostęp do drogi publicznej; 3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego; 4) teren nie wymaga uzyskania zgody na zmianę przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne albo jest objęty zgodą uzyskaną przy sporządzaniu miejscowych planów, które utraciły moc na podstawie art. 67 ustawy, o której mowa w art. 88 ust. 1; 5) decyzja jest zgodna z przepisami odrębnymi. /to wszystko za lexem/ Ale np. do ust. 3 gmina może żądać umowy z wodociągami lub zakładem energetycznym o przyłączeniu mediów, choć według interpretacji ustawy może wystarczyć tylko zapewnienie o możliwości doprowadzenia mediów, bo przecież nikt nie podpisze umowy z kimś kto nie jest właścicielem działki, a dla obecej osoby również można wydać decyzję. Więc nie pójdzie to znów tak na żywioł. Poza tym pisałem we wcześniejszych postach o możliwościach kiedy gmina może odmówić wydania decyzji. Generalnie ustawodawca chciał poprzez te przepisy zmusić gminy do robienia nowych planów, nie blokując jednak ruchu inwestycyjnego. Jeśli gmina chce mieć porządek - musi mieć nowy plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 21.11.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 A wiesz może co znaczy działka sąsiednia zabudowana, dostępna z tej samej drogi publicznej?Z moją działką sąsiaduje inna, zabudowana, ale ona ma wejście na posesję i adres od innej drogi- tzn. jest działką narożną między jedną drogą a drugą, tą z której ja mam dostęp.Czy to jest w takim razie działka dostępna z tej samej drogi publicznej?No bo jest dostępna , znaczy może być jak się zrobi np. furtkę.Jeśli palnęłam jakieś absurdy to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aa1719499282 21.11.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 No cóż, i to są minusy tej ustawy i nieścisłości.Ale uważam że należy traktować to tak że są dostępne z tej samej drogi, choć ta furtka jest gdzie indziej, bo wjazd jest uboczną sprawą techniczną.Przede wszystkim jednak można na podstawie istniejącego budynku na działce sąsiedniej określić jakieś warunki zabudowy.Trzeba by naprawdę złej woli żeby odmówić wydania warunków. Może jeszcze w formie wyjaśnienia według Ministerstwa Infrastruktury sąsiednia działka to taka z z którą mamy conajmniej jeden punkt wspólny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts