Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieprawidłowa izolacja ściany fundamentowej

Recommended Posts

witam

okazuje się, że mam niewłaściwie wykonaną izolację ściany fundamentowej; od środka wymalowana jest dysperbitem a od zewnątrz tylko przyklejony styropian, na to siatka, klej i też wymalowane czarnym smarowidłem

okazuje się, że zapomnieliśmy/ nie wiedzieliśmy, że ścianę fundamentową należy wysmarować przed styropianem również na zewnątrz

no i co teraz? jakie mogą być konsekwencje naszej pracy?

grunt to glina

...no i co teraz? jakie mogą być konsekwencje naszej pracy? ...

pracy ... ?

/kiedy nie smaruje sie z zewnątrz mazidłem to nie jest praca, a bezczynność .../

tak wiec skutkiem lenistwa zaoszczędziłeś pare zł ...

piwnicy nie ma; ale ta glina ...

co, "ta glina"?

przejdź sie kiedyś nad rów i zobacz przepusty drogowe /popularne betony w rowach/ czy je ktos izoluje od wody ? czy one sie z tego powodu rozsypują ?

zobacz mostki na rzeczkach /przyczółki/ czy ktos to izoluje? czy beton z powodu braku izolacji traci na wartości ?

skad ten pęd do izolacji pionowej ... ?

sąsiad zaizolował /napisali w gazecie/ to i ja zaizoluje "na wszelki wypadek" czyli tzw. wyścig szczurów ...

brzoza to nie efekt lenistwa, czy chęci zaoszczędzenia kilku zł

po prostu sami zaczynaliśmy budować; niekoniecznie wszystko wiedząc :oops:

dzięki temu Wam sie udało ... :wink:

małe porównanie

sciany postoją 150 - 200 lat

nieizolowane sciany fundamentowe z 500 lat /moze 600/

izolując wydłuzysz im zywot moze o 10 lat /dysperbit/ moze o 50 /abizol izolbet/ a moze nawet o 100 /optymalne mazidło/...

ale jak wiadomo z przepowiedni św. Michaldy wtedy świat opanuje juz rasa żółta /po Wisłe - z drobnymi "wahnięciami" .../

jaki wiec sens izolowac fundament Chińczykom ... :-?

sam/a?/ pomyśl ...