Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak trwałe są bloki z wielkiej płyty lub ramy-h?

Ravenik

Recommended Posts

... Spotkałem się z opinią że mieszkania z płyty/ramy-h rdzewieją na rogach/łączeniach. Czy to jest prawda i czy daje się to naprawiać?

Pozdrawiam,

Marek

... generalnie jest to go..o prawda poniewaz beton nie rdzewieje...

w latach 80 tych /i wczesniejszych/ bloki były montowane z wielkiej płyty a robota przy nich szła na 3 zmiany /brakowało mieszkań, na mieszkanie czekało sie 20 - 30 lat/ dlatego był nacisk na szybkość ....

w fabrykach domów "odwalano pańszczyzne"

do zgrzewanych siatek zbrojeniowych dospawywano tzw. "marki" /blachy/ które wystawały z betonu w narozach /- tu wystepowały pierwsze tzw "buble"

następnie gotowe sciany podnosił zuraw wiezowy i montarzysta ustawiał koleno w budowanym bloku

te naroza zespawywał spawacz i nastepował montaz nastepnej płyty

poźniej zamki zalewano /teoretycznie/ betonem ...

i teraz

- jesli to była 2 - ga lub 3 - cia zmiana - na budowie nie było dozoru w postaci majstra i KB /jesli juz był to siedział w pakamerze/ - spawacz miał "wolna rękę"

jesli pierwsza - majster typu Maliniak z czterdziestolatka - darł gębe i poganiał aby szybko ...

- robotnicy wtedy kradli wszystko co dało sie sprzedac i pili

kradli cement, kradli elektrody aby za fanty kupic alkohol ...

/był wiec np. spawacz "na podwójnym gazie" z mała iloscia elektrod .../

- czesto byli to tzw. chłoporobotnicy czyli w dzień rolnik pracował ciężko u siebie na gospodarstwie a na noc przyjeżdżał wyspac sie na budowie a nie pracowac wydajnie - wiec spawał tak aby zdążyc sie wyspac

- praca w nocy przy marnej jakości lampie, a czasem bez - bo lampa swieciła gdzies tam na rogu bloku a spawanie było w środku - jak taki spawacz mógł dokładnie widziec ?

itd.

reasumując - te spawane naroża czyli marki były spawane na drugiej i trzeciej zmianie byle jak /tzw. posmarkane/ aby sie nie przewróciły zanim ich następna sciana nie nie podeprze .... często nikt tego nie odbierał ani nie sprawdzał

a zamki były czasem zalane betonem, a czasem nie

taka socjalistyczna urawniłowka odchodziła ... :-?

te bloki stoja często na słowo honoru - i jak domki z kart mogą sie złozyc ...

w przypadku jakiegoś nieszczescia typu trzęsienie ziemi .... lepiej odpukac w niemalowane drewno

Nad jakością pracy w czasie komuny można książki pisać, ale czy z blokami było naprawdę tak fatalnie? Czy wtedy przypadkiem nie było mniej katastrof budowlanych niż teraz? Nie ma dla mnie znaczenia, czy to z powodu kiepskiej jakości prac, czy materiałów. Informacje nie były rozpowszechniane tak jak teraz, ale naprawdę nie pamiętam abym słyszał o zawaleniu się bloku zbudowanego w tamtych czasach z powodu fatalnej jakości prac. Może było coś takiego, ale czy rzeczywiście częściej niżą teraz (uwzględniając ilość budowanych budynków)?

No, a ja slyszalam... Jest taki blok na moim osiedlu, 10-pietrowy, ktory zaczal sie przewracac... Cale osiedle budowali wiezniowie, o katach prostych mozna tylko marzyc, sciany w falki... Po podparciu jakimis tam szynami ten budynek stoi do dzisiaj (od lat 70-tych), ale nie wiem, jak sciany od srodka wygladaja... :roll:

No, a ja slyszalam... Jest taki blok na moim osiedlu, 10-pietrowy, ktory zaczal sie przewracac... Cale osiedle budowali wiezniowie, o katach prostych mozna tylko marzyc, sciany w falki... Po podparciu jakimis tam szynami ten budynek stoi do dzisiaj (od lat 70-tych), ale nie wiem, jak sciany od srodka wygladaja... :roll:

Całkiem jakbym czytała o krzywej wieży w Pizie :roll:

Tylko ci więźniowie mi się nie zgadzają :lol:

No i wiek :lol:

PS. Jest taki blok w centrum Warszawy, który się zaczął rozpadać przed zakończeniem budowy jakieś 4 lata temu chyba :roll:

Połatali jakimiś klamrami i w boomie poszły wszystkie mieszkanka :wink:

PS. Jest taki blok w centrum Warszawy, który się zaczął rozpadać przed zakończeniem budowy jakieś 4 lata temu chyba :roll:

Jestem przekonania, ze i tam jacys wiezniowie byli. :lol: :lol: :lol:

Inna sprawa, ze ten blok to wcale nie zadna wielka plyta, wiec fuszery mozna znalezc w kazdej technologii, nawet XII-wiecznej jak widac. :wink:

Inna sprawa, ze ten blok to wcale nie zadna wielka plyta, wiec fuszery mozna znalezc w kazdej technologii, nawet XII-wiecznej jak widac. :wink:

I o to chodzi :wink:

Tytanik w Piasecznie ma chyba coś koło 10 lat w tej chwili (nie chce mi sie szukać) i praktycznie od początku tak wygląda :roll:

Wierzcie mi, w realu to wygląda dużo bardziej wstrząsająco :-?

I o to chodzi :wink:

Tytanik w Piasecznie ma chyba coś koło 10 lat w tej chwili (nie chce mi sie szukać) i praktycznie od początku tak wygląda :roll:

Wierzcie mi, w realu to wygląda dużo bardziej wstrząsająco :-?

Chyba ten: http://pokazywarka.pl/46a643-2/ jeszcze lepszy. :lol: :lol: :lol:

... Spotkałem się z opinią że mieszkania z płyty/ramy-h rdzewieją na rogach/łączeniach. Czy to jest prawda i czy daje się to naprawiać?

Pozdrawiam,

Marek

... generalnie jest to go..o prawda poniewaz beton nie rdzewieje...

w latach 80 tych /i wczesniejszych/ bloki były montowane z wielkiej płyty a robota przy nich szła na 3 zmiany /brakowało mieszkań, na mieszkanie czekało sie 20 - 30 lat/ dlatego był nacisk na szybkość ....

w fabrykach domów "odwalano pańszczyzne"

do zgrzewanych siatek zbrojeniowych dospawywano tzw. "marki" /blachy/ które wystawały z betonu w narozach /- tu wystepowały pierwsze tzw "buble"

następnie gotowe sciany podnosił zuraw wiezowy i montarzysta ustawiał koleno w budowanym bloku

te naroza zespawywał spawacz i nastepował montaz nastepnej płyty

poźniej zamki zalewano /teoretycznie/ betonem ...

i teraz

- jesli to była 2 - ga lub 3 - cia zmiana - na budowie nie było dozoru w postaci majstra i KB /jesli juz był to siedział w pakamerze/ - spawacz miał "wolna rękę"

jesli pierwsza - majster typu Maliniak z czterdziestolatka - darł gębe i poganiał aby szybko ...

- robotnicy wtedy kradli wszystko co dało sie sprzedac i pili

kradli cement, kradli elektrody aby za fanty kupic alkohol ...

/był wiec np. spawacz "na podwójnym gazie" z mała iloscia elektrod .../

- czesto byli to tzw. chłoporobotnicy czyli w dzień rolnik pracował ciężko u siebie na gospodarstwie a na noc przyjeżdżał wyspac sie na budowie a nie pracowac wydajnie - wiec spawał tak aby zdążyc sie wyspac

- praca w nocy przy marnej jakości lampie, a czasem bez - bo lampa swieciła gdzies tam na rogu bloku a spawanie było w środku - jak taki spawacz mógł dokładnie widziec ?

itd.

reasumując - te spawane naroża czyli marki były spawane na drugiej i trzeciej zmianie byle jak /tzw. posmarkane/ aby sie nie przewróciły zanim ich następna sciana nie nie podeprze .... często nikt tego nie odbierał ani nie sprawdzał

a zamki były czasem zalane betonem, a czasem nie

taka socjalistyczna urawniłowka odchodziła ... :-?

te bloki stoja często na słowo honoru - i jak domki z kart mogą sie złozyc ...

w przypadku jakiegoś nieszczescia typu trzęsienie ziemi .... lepiej odpukac w niemalowane drewno

z tym calym belkotem nie zgadzam sie i nie bede dyskutowal

ale mam pytanie podaj choc jeden przyklad gdzie i kiedy zawalil sie blok z wielkiej plyty? brygada montazowa stawiala caly blok od piwnic do 16 pietra wiec sami sobie budowali blok ktory grozil zawaleniem- totalna bzdura nie wiem czy wiecie ale budowlancy mieli 10% z wybudowanych mieszkan wiec dla siebie robili buble?

3-ciej zmiany na montazach nie bylo

na 1.szej zmianie na budowie byl zawsze majster i kierownik budowy

na 2-giej majster nie prowadzono montazu bez nadzoru - piszesz totalne bzdury wiec jako najlepszy doradca na forum.................

a powiedz gdzie mialy byc marki ? w srodku prefabrykatu?

i dzwig nie podnosil gotowych scian tylko prefabrykaty

p.s. a od kiedy polska lezy w strefie sejsmicznej? jedynie w rejonach kopaln wystepuja tapniecia gorotworu, to na tyle

Chyba ten: http://pokazywarka.pl/46a643-2/ jeszcze lepszy. :lol: :lol: :lol:

Ten widziałam, to problem z innego wątku :roll: :lol:

A "Tytanic" się po prostu sypie w oczach - tam nie ma mieszkań tanich, tam są mieszkania, których nikt nawet z dopłatą nie weźmie :-? Ci ludzie są udupieni na dobre :(

A dyskusję nt. trwałości wielkiej płyty proponuję pozostawić bankom :lol: Jakoś nie słyszałam o odmowie kredytu na 30 lat, bo mieszkanie w wielkiej płycie. A jakby się miały sypać, to bank na bank by nie dał na to kasy :wink:

Zresztą ubezpieczyć się można i na własną rękę :roll:

Mieszkam w bloku o konstrukcji ramy H, z lat 70.

Jestem baardzo zadowolona (tylko metraż niestety już za mały) - akustyka nie do porównania z wielką płytą.

Nie ma jakichś większych pęknięć, poza malutkimi ryskami w miejscach styków z zabudową karton-gips, ale blok wysoki (21 pięter), więc trochę pracuje.

• 3 weeks później...

http://www.kurek.nieruchomosci.pl/index.html?t=9&art=004

Zerknijcie na ten link. Skoro ekspert od budownictwa się tak wypowiada, to chyba coś w tym jest. Nie sądzę, by spółdzielnie inwestowały kupę kasy w ocieplenie, gdyby było zagrożenie rozbiórki/uszkodzeń itd. Niemcy w byłym NRD rozbierają część tych bloków (bo stoją puste) i podobno nie idzie im to łatwo. Trzyma się beton :)