Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fabryka ciepła czyli serce domu wg mnie :-)

Recommended Posts

Witam wszystkich entuzjastów i nieentuzjastów nowych technologii.

Zakładam ten wątek ponieważ będę chciał w nim opisywać moje doświadczenia, spostrzeżenia odnośnie mojego domku i tego co w nim zainstalowałem i zainstaluję niedługo. Wynika to z chęci podzielenia się z innymi moimi doświadczeniami i wymianą poglądów tylko i wyłącznie.

Na wstępie charakterystyka budynku:

Budynek parterowy, jednokondygnacyjny. Powierzchnia użytkowa 176m2 z czego 28m2 to garaż również ogrzewany.

Ściany zewnętrzne dwuwarstwowe cegła H+H 24cm odmiana 500 + izolacja styropianowa EPS 75 2x10cm

Izolacja dachu w stropie łącznie 30 cm + około 10cm pustki powietrznej niewentylowanej.

Podłoga izolacja termiczna styropian EPS 100 15cm.

Co do systemów to budynek jest wyposażony w ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni z dwoma grzejnikami łazienkowymi oczywiście w łazienkach.

Fabryka ciepła to:

Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW + dolne źródło 3 odwierty po 60m długości każdy

Drugim źródłem ciepła są solary próźniowe ACV 2 x 30 rur.

Do kompletu jest bufor ciepła ACV Smart 400 i dodatkowo zasobnik HL 130.

Co do wentylacji to mechaniczna z rekuperatorem Mistral 400 DUO w fazie montażu.

W najbliższym czasie załączę schemat kotłowni oraz fotkę.

Jak narazie nawodniłem instalację i uruchomiłem obieg solarny (pompa narazie czeka na zalanie dolnego źródła) bo muślę sobie że słonkiem domek podsuszę... i może mi się uda jak dowalę rur :D Niestety nie ma co się oszukiwać pomimo że bateria wygląda okazale to narazie nie widzę większych możliwości dla wspomagania układu c.o. solarami. W zasadzie to układ chodzi drugi dzień, a pierwszy dzień działa ze wszystkimi rurami. Wynik następujący o godzinie około 16,00 pogoda oczywiście full sun na kolektorze temperatura 55 st C a zasobniki o łącznej pojemności 530 litrów nagrzane do 43 st C. W momencie uruchomienia pompy na c.o. układ był w stanie podtrzymać temperaturę przez około 2,5h później zasobnik został wychłodzony a solary poszły spać ponieważ słonko zaczęło się chować. Temperatura na zasileniu podłogowego ogrzewania 26 st C. Na początek do suszenia jastrychu bardzo dobra. Muszę zmienić jedną rzecz w podłączeniu instalacji odbioru ciepła z buforu, a mianowicie wyjście wody kotłowej muszę podłączyć z najwyższego punktu, obecnie jest tam podłączona PC (bez sensu) ale zamiana będzie łatwa.

To tyle na dzisiaj. Pewnie jeszcze kilka słów na temat solarów napiszę, aż odpalę PC. :D

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak bym chciał kasę na lokacie trzymać to bym domu nie budował.

A moje koszty związane z kotłownią na dzień dzisiejszy to 43 500zł + zalanie dolnego źródła. Ponieważ kupując działkę od początku chciałem iść w kierunku pompy ciepła zrezygnowałem z działki z gazem i telefonem i zakupiłem o 35000 zł tańszą działkę bez gazu co daje nam koszt mojej kotłowni 8 500zł. Co w takim układzie z lokatą Tedii?

pozdr

A moje koszty związane z kotłownią na dzień dzisiejszy to 43 500zł + zalanie dolnego źródła.

słyszałem kiedyś, że odwiert pionowy pod PC to 200zł za 1mb w takim przypadku odwierty kosztowałyby 36kpln z tego wynika że cała reszta (reku,PC,solary,podłogówka) kosztowała Cię 7k pln - Rozumiem że montujesz wszystko sam ale i tak muszę pozazdrościć Ci dostawcy który dopłaca do interesu ;). No chyba, że odwierty wykonałeś własnoręcznie...

słyszałem kiedyś, że odwiert pionowy pod PC to 200zł za 1mb w takim przypadku odwierty kosztowałyby 36kpln z tego wynika że cała reszta (reku,PC,solary,podłogówka) kosztowała Cię 7k pln - Rozumiem że montujesz wszystko sam ale i tak muszę pozazdrościć Ci dostawcy który dopłaca do interesu ;). No chyba, że odwierty wykonałeś własnoręcznie...

Cena 200PLN/m odwiertu to rzeczywiscie cena zasłyszana!!

Obecnie na allegro można znaleźć oferty po 70PLN/m z materiałe, ale nawet firmy które montują PC rzadko kiedy przekraczają cenę 100PLN/m odwiertu.

Odwierty płaciłem po 60zł wyszło dwa odwierty po 56m i jeden 60m miało być inaczej, chciałem zrobić dwa po 80m ale na powyższych głębokościach zaczęła się warstwa iłów. Wychodzi 10320zł. Pompę kupiłem w zeszłym roku w we wrześniu za 16800 brutto a drugą jeszcze taką załatwiłem sąsiadom w tej samej cenie.

Co do solarów to cały zestaw czyli 2 x 30 rur z grupą pompową płynem dwa zasobniki Smart 400 i HL 130 (zasobniki z nierdzewki) kupiłem przy kursie Euro 3,22 wyszło mi 14700zł. Co do złączek i innych drobiazgów to wydałem około 3000. Razem mamy 44820zł. Rekuperatora jeszcze nie mam ale jest zamówiony koszt to 4812zł netto. Reku będę miał Mistral 300 DUO a nie tak jak napisałem wcześniej 400.

To co mogę dzisiaj powiedzieć to warto się zastanowić nad domem, rozwiązaniami jakie chcemy zastosować zanim nawet kupimy działkę. Jeżeli działka już jest, to dobrze zaplanować projekt domu. Pozwoli to oszczędzić kaskę. Np. jeżeli ma być wentylacja mechaniczna to po co budować kominy wentylacyjne?

Cena 200PLN/m odwiertu to rzeczywiscie cena zasłyszana!!

Obecnie na allegro można znaleźć oferty po 70PLN/m z materiałe, ale nawet firmy które montują PC rzadko kiedy przekraczają cenę 100PLN/m odwiertu.

no cóż... tak powiedział mi sąsiad który montował PC z odwiertami pionowymi 4 lata temu - być może ceny spadły albo w Waszej okolicy są tańsi wykonawcy

(...)

Budynek parterowy, jednokondygnacyjny. Powierzchnia użytkowa 176m2 z czego 28m2 to garaż również ogrzewany.

Ściany zewnętrzne dwuwarstwowe cegła H+H 24cm odmiana 500 + izolacja styropianowa EPS 75 2x10cm :o

:D

Sorry że może trochę nie w temacie ale czy na elewację się daje styropian w 2 warstwach? A ta drugą do czego się przymocowuje? To nie lepiej dać frezowany? Będę ocieplał w przyszłości więc mnie to ciekawi?

turcin

Wyrazy wsparcia. Oby więcej takich wątków na forum. Dyskutować chyba nie będę, ale bardzo chętnie będę czytać wszystko co napiszesz.

Ujęło mnie zwłaszcza:

To co mogę dzisiaj powiedzieć to warto się zastanowić nad domem, rozwiązaniami jakie chcemy zastosować zanim nawet kupimy działkę. Jeżeli działka już jest, to dobrze zaplanować projekt domu. Pozwoli to oszczędzić kaskę. Np. jeżeli ma być wentylacja mechaniczna to po co budować kominy wentylacyjne?

Pozdrawiam

Flexus

Cześć,

również montuję pompę ciepła, odwierty w cenie 60 zł z materiałem bez napełnienia, więc 200 zł to grupa przesada.

Zastanawia mnie tylko inwestycja w solary przy pompie ciepła, wszyscy twierdzą że to nie opłacalne. Ale u ciebie chyba dzięki temu pompa o mniejszej mocy, tylko na ile będą zimią wspomagać pompę??

My mamy trochę inne podejście, pompa lekko przewymiarowana (10 Kw na 128 m2 użytkowej), odwiertów w sumie 240 m, układ ma jak najwięcej pracować w II taryfie. Bufor ma stanowić podłogówka (wylewka).

Rekuperator również robimy. No i pasywne chłodzenie pompą w lecie.

Na etapie projektu rezygnacja z jednego komina, drugi został dla kominka, który będzie rekreacyjnie odpalany.

Jak to wszystko się sprawdzi...zobaczymy już tej zimy.

Jak wątek nie ucieknie gdzieś daleko to napiszę swoje spostrzeżenia.

Pozdrawiam - Daniel

(...)

Ściany zewnętrzne dwuwarstwowe cegła H+H 24cm odmiana 500 + izolacja styropianowa EPS 75 2x10cm :o

:D

Sorry że może trochę nie w temacie ale czy na elewację się daje styropian w 2 warstwach? A ta drugą do czego się przymocowuje? To nie lepiej dać frezowany? Będę ocieplał w przyszłości więc mnie to ciekawi?

Ja dałem 2x10 bez frezu bo goście, którzy mi kładli podali mi cenę za nim powiedziałem jaki styropian chcę położyć. Więc zdecydowałem że dam 2 x 10 bo lepiej zabezpieczę mostki termiczne (kładzione na przekładkę). Mieli w sumie dwa razy więcej pracy, ale jakoś nikt nie jęczał. Druga sprawa to to że ciężko było dostać 20cm frezowany. Pierwszą warstwę mocowali na placki, druga warstwa na klej kładziony packą grzebieniową i całość do muru kołkami plastykowymi do muru. Kołki kupiłem 26cm.

My mamy trochę inne podejście, pompa lekko przewymiarowana (10 Kw na 128 m2 użytkowej), odwiertów w sumie 240 m, układ ma jak najwięcej pracować w II taryfie. Bufor ma stanowić podłogówka (wylewka).

Pompa jest o mocy która w zasadzie w zimie do -17stC zapewni pokrycie zapotrzebowania. (Policzyłem zapotrzebowanie na ciepło) jako bufor oprócz podłogowego dałem bufor ciepła ponieważ też chciałbym żeby PC pracowała jak najwięcej w drugie strefie. jakoś mnie nie przekonało że podłogowe samo w sobie będzie wystarczającym buforem. Czas pokaże czy miałem rację czy nie;-) . Nie chciałem wspomagać solarami w zimie bardziej w okresach przejściowych czyli wiosna, jesień kiedy trzeba coś podgrzać bo się trochę chłodno robi. Jednak już widzę że wspomaganie będzie raczej na średnim poziomie. Zrobię doświadczenie i przez 3 najbliższe dni będę gromadził ciepło w buforze. Zobaczymy ile uda się uzyskać i na ile starczy. Straty postojowe oszacowałem na około 4 stC na 12 godzin.

to nie lepiej było po prostu wybudować dom pasywny i ogzrewać go grzałką elektryczną za 200zł :wink: ?

Nie wiem co podkusza ludzi do robienia systemów ogzrewania zo 40 tys zł. Za połowe tej kwoty mozna dom doprowadzic do standardu "pasywnego" a potem ogrzewać go za 500 zł/rok

Zasadniczy problem z domami pasywnymi to wymagana dokładność wykonania. Może w bardziej cywilizowanych rejonach da się to osiągnąć nie robiąc wszystkiego samemu, tudzież płacąc krocie wykonawcom, niestety u mnie na wsi takich możliwości raczej nie ma. No a bez dokładności wykonania z pasywnego zostaje tylko "brzydkie opakowanie" ;-)