turcin 05.05.2009 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Powiedzmy że mój jest zbliżony ale ja jestem gadżeciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 05.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 No właśnie - jaka jest Wasza opinia na temat ewentualnego uwolnienia cen energii elektrycznej? Jestem na 99% zdecydowany na PC - ale nie ukrywam, że trochę skóra mi cierpnie jak o tym myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 05.05.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Nic nie będzie podwiewać nie bardzo widzę którędy. Co do energii to zobaczymy jak będzie. Ciekawe tylko co się stanie z innymi nośnikami energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 05.05.2009 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Kolektorki dzisiaj podziałały trochę słabiej, niż w dzień słoneczny. Jednak udało się podgrzać zasobnik do 43 stC. max temperatura jaką osiągnęły wahała się w granicy 50st C. Można powiedzieć że w dzień lekko pochmurny z małymi przebłyskami słońca działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 05.05.2009 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 A co mikrowentylacją pomiędzy ścianą a styropianem? Jeżeli zaklei się obwodowo nie ma żadnej możliwości wietrzenia tej przestrzeni, a wg niektórych fachmanów i nie tylko, powinno się robić mikrowentylację w przypadku krycia izolacją nieoddychającą. Tak słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.05.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 styropian powinien być smarowany po obwodzie ze względów p-poż. Może ma to mniejsze znaczenie przy domkach jednorodzinnych ale w wysokich budynkach przy montażu na placki tworzy się "komin" pomiedzy styro a scianą. Jeśli tam dostanie się płomień to płonie cała elawacja. Od góry do dołu. oj, chyba psujemy Ci humor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 05.05.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 E tam od razu psujemy humor. Mam w takim układzie pytanie po co daje się taki profil startowy z otworkami między izolację fundamentu a ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 05.05.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Pierwszą warstwę mocowali na placki nie boisz się że będzie ci podwiewać, klejenie na placki to podstawowy często powielany błąd wykonawców Nie generalizujmy Wiele razy były na tym forum o to sprzeczki - każda ma swoje wady i zalety jak wszystko w budowlance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 06.05.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 i te dziurki w profilu pomagają zachować pion? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 06.05.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 06.05.2009 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku Po to założyłem ten wątek. Co znaczy : Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW? Rozwiń myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 06.05.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku Po to założyłem ten wątek. Co znaczy : Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW? Rozwiń myśl Turcin - z Mariankossy nie ma co specjalnie dyskutować - należy wg mnie do kategorii tzw. niereformowalnej - czyli totalny krytykant PC - mimo, że sam nie przekonał się, jak jest... Po prostu takie gadanie człowieka, który nie ma doświadczenia , a próbuje się wymądrzać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 06.05.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 po co daje się taki profil startowy z otworkami między izolację fundamentu a ściany? dodatkowo jako zabezpieczenie przed gryzoniami, które potrafią zrobić sobie gniazdo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 06.05.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku taaa znowu nasz fachowiec od PC sie odezwal rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 06.05.2009 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dzisiaj solarki nie poszalały. Generalnie do godziny 13.00 coś się działo zasobnik miał 30 st C i co jakiś czas pompa się włączała ale max temperatura na górze to 36stC o godzinie 18.00 zeszła do 28 stC. ogólnie pogoda barowa zero słońca tylko chmury i trochę deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 19.07.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Witam. Co tak cicho sie zrobiło w tym wątku? Śledzę z uwagą -mam miec nieco podobny układ- tez solary ACV, praktycznie te same zbiorniki ACV, na razie pompy ciepła szukam. Domek nieco większy.Ciekawa jestem jak solary radzą sobie teraz w te upały? Ja montowałam troche aby wspomóc CO w zimie i cwu w lecie -ale przede wszystkim z mysla o basenie dla dzieciaków -taki plastikowy ,średnica 3 m -ale wode trzeba zmieniac co kilka dni i długo się nagrzewa. Interesują mnie też wykonawcy odwiertów do PC.Piszecie 60 -70 zł/m odwiertu. Ja tymczasem otrzymałam ofertę za 124/m . CZy można otrzymać od was namiary na tańsze firmy? ( chodzi tez o to by firma była sprawdzona - a nie tak jak czytałam gdzies w sieci - zrobili kobiecie za krótkie odwierty ,bo warunki gruntowe okazały się trudne - i nawet nie "pochwalili " się tym , a potem PC niesprawna , rachunki po 1000/miesiecznie i rok szukania przyczyny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.07.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Turcin, możesz dać namiar na tą pompę za 16 800 brutto? Najtańsza jaką znalazłem jest za 38 000 brutto. Plus rurki do GWC. Dlatego też nie planuję pompy bo jest stanowczo za droga w stosunku do ewentualnych zysków, jednak za te 17 tyś to bym się zastanowił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.07.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2009 Jestem tego samego zdania co coulignon ! Pasywniak to większy bajer niż pompa ciepła Tylko że GO nie widać ,,, tego bajeru Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 08.09.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witajcie po długiej przerwie. Nie pisałem bo nie było czasu i nic się nie działo z instalacją. Prace wykończeniowe pełną parą szły i całe szczęście zbliżają się ku końcowi. Przeprowadzka na koniec miesiąca. Wreszcie moja pompa została uruchomiona przez serwis, który wszystko zrobił gratis:-) odpał za darmo. Pompa jest obecnie wyłączona bo komarom atmosfery nie będę podgrzewał. Ale jestem przygotowany na badania. Założyłem oddzielny licznik elektryczny więc będę miał dokładne dane z poboru mocy. Teraz czekam na sezon i niech będzie tanio. Oczywiście będę opisywał moje spostrzeżenia. Pozdrawiam PS. kolego perm a o jakiej mocy potrzebujesz pompę? A i mała korekta pompa posiada dogrzewacz o mocy 3x3kW a nie 3x2kW tak jak napisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 08.09.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Fajnie ,że nie zapomniałeś o wątku. Będę tu zaglądać . Ja do dzisiaj wierzyłam ,ze uda mi sie uruchomic pompe ciepła w tym roku -ale pewnie juz nie zdąże -zwłaszcza,że ciągle nie mogę sie zdecydować jaką kupić. I chciałabym miec sprawdzoną ekipę od odwiertów. Boję sie tylko bo podłogówke i ścienne mam zalaną wodą. CZy znacie jakis sprawdzony i pewny sposób ,aby wode dokładnie usunac z rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts