Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fabryka ciepła czyli serce domu wg mnie :-)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolektorki dzisiaj podziałały trochę słabiej, niż w dzień słoneczny. Jednak udało się podgrzać zasobnik do 43 stC. max temperatura jaką osiągnęły wahała się w granicy 50st C. Można powiedzieć że w dzień lekko pochmurny z małymi przebłyskami słońca działają.

A co mikrowentylacją pomiędzy ścianą a styropianem? Jeżeli zaklei się obwodowo nie ma żadnej możliwości wietrzenia tej przestrzeni, a wg niektórych fachmanów i nie tylko, powinno się robić mikrowentylację w przypadku krycia izolacją nieoddychającą. Tak słyszałem.

styropian powinien być smarowany po obwodzie ze względów p-poż. Może ma to mniejsze znaczenie przy domkach jednorodzinnych ale w wysokich budynkach przy montażu na placki tworzy się "komin" pomiedzy styro a scianą. Jeśli tam dostanie się płomień to płonie cała elawacja. Od góry do dołu.

oj, chyba psujemy Ci humor :wink:

Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW

Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW :D :D

Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku :lol: :lol:

Po to założyłem ten wątek.

Co znaczy : Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW?

Rozwiń myśl

Pompa ciepła Junkers TE 60-1 o mocy 6kW z grzałką 3x2kW

Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW :D :D

Podziel sie doświadczeniem , ale wiosną przyszłego roku :lol: :lol:

Po to założyłem ten wątek.

Co znaczy : Najlepsza z tego wszystkiego to pewnie ta grzałka 3x2kW?

Rozwiń myśl

Turcin - z Mariankossy nie ma co specjalnie dyskutować - należy wg mnie do kategorii tzw. niereformowalnej :wink: - czyli totalny krytykant PC - mimo, że sam nie przekonał się, jak jest... Po prostu takie gadanie człowieka, który nie ma doświadczenia , a próbuje się wymądrzać...

Dzisiaj solarki nie poszalały. Generalnie do godziny 13.00 coś się działo zasobnik miał 30 st C i co jakiś czas pompa się włączała ale max temperatura na górze to 36stC o godzinie 18.00 zeszła do 28 stC. ogólnie pogoda barowa zero słońca tylko chmury i trochę deszczu.

• 2 months później...

Witam.

Co tak cicho sie zrobiło w tym wątku?

Śledzę z uwagą :) -mam miec nieco podobny układ- tez solary ACV, praktycznie te same zbiorniki ACV, na razie pompy ciepła szukam. Domek nieco większy.Ciekawa jestem jak solary radzą sobie teraz w te upały? Ja montowałam troche aby wspomóc CO w zimie i cwu w lecie -ale przede wszystkim z mysla o basenie dla dzieciaków -taki plastikowy ,średnica 3 m -ale wode trzeba zmieniac co kilka dni i długo się nagrzewa.

Interesują mnie też wykonawcy odwiertów do PC.Piszecie 60 -70 zł/m odwiertu.

Ja tymczasem otrzymałam ofertę za 124/m :o . CZy można otrzymać od was namiary na tańsze firmy? ( chodzi tez o to by firma była sprawdzona - a nie tak jak czytałam gdzies w sieci - zrobili kobiecie za krótkie odwierty ,bo warunki gruntowe okazały się trudne - i nawet nie "pochwalili " się tym , a potem PC niesprawna , rachunki po 1000/miesiecznie i rok szukania przyczyny).

• 1 month później...

Witajcie po długiej przerwie.

Nie pisałem bo nie było czasu i nic się nie działo z instalacją. Prace wykończeniowe pełną parą szły i całe szczęście zbliżają się ku końcowi. Przeprowadzka na koniec miesiąca.

Wreszcie moja pompa została uruchomiona przez serwis, który wszystko zrobił gratis:-) odpał za darmo. Pompa jest obecnie wyłączona bo komarom atmosfery nie będę podgrzewał. Ale jestem przygotowany na badania. Założyłem oddzielny licznik elektryczny więc będę miał dokładne dane z poboru mocy. Teraz czekam na sezon i niech będzie tanio. Oczywiście będę opisywał moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam

PS. kolego perm a o jakiej mocy potrzebujesz pompę?

A i mała korekta pompa posiada dogrzewacz o mocy 3x3kW a nie 3x2kW tak jak napisałem wcześniej.

Fajnie ,że nie zapomniałeś o wątku. Będę tu zaglądać :D .

Ja do dzisiaj wierzyłam ,ze uda mi sie uruchomic pompe ciepła w tym roku -ale pewnie juz nie zdąże -zwłaszcza,że ciągle nie mogę sie zdecydować jaką kupić. I chciałabym miec sprawdzoną ekipę od odwiertów. Boję sie tylko bo podłogówke i ścienne mam zalaną wodą. CZy znacie jakis sprawdzony i pewny sposób ,aby wode dokładnie usunac z rurek?