Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fabryka ciepła czyli serce domu wg mnie :-)

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i stało się. Mieszkam w moim domku od tygodnia. Szybka uwaga na temat pompy Junkers to zegar pracy. Można nastawić tylko jeden przedział czasowy na dobę, chyba że ja o czymś nie wiem. Za tydzień napiszę więcej.

Mozliwosc ustawienia pracy w czasie tańszej taryfy to dla mnie podstawa - czyli junkers odpada

• 3 months później...

Temat umarł na dłuższy czas ale stwierdziłem, że nie ma sensu pisać co chwilę. Postanowiłem zebrać trochę danych i moich spostrzeżeń odnośnie działania mojej instalacji. Może na początek ile prądu pompa zużyła przez 4 miesiące począwszy od początku października. Łącznie licznik "pokazał" 2460 kWh. Napisałem "pokazał" ponieważ pokazuje głupoty. Licznik jest analogowy z regeneracji i jest obarczony sporym błędem. W stosunku do głównego licznika pokazał większe zużycie. Wartość którą podał musiałem oszacować stosując pewne korekty. W domu mam wszystko na prąd a ogólny pobór mocy na głównym liczniku na koniec stycznia był 2635 kWh (dzienna 1889 a nocna 975).

Większość prądu w taryfie nocnej zużyła pompa. Oszacowałem, że inne urządzenia działające w drugiej taryfie + światło zużyły około 130kWh. Czyli pompa zużyła 845 kWh w taryfie tańszej i 1615 kWh w taryfie dziennej. Obliczając koszt energii wg taryfy G12 czyli taryfa dzienna 0,55zł/kWh i nocna 0,32zł/kWh (ceny wg dostawcy) otrzymujemy koszt działania pompy ciepła na poziomie 1158,65 zł przez 4 miesiące. W rozbiciu na miesiące koszty wyglądają następująco:

- październik – 236,73zł

- listopad – 214,36zł

- grudzień – 324,86zł

- styczeń – 382,70zł

Średni wynik dla jednego miesiąca wyniósł 289zł.

Ponieważ powyższe koszty są na przygotowanie c.o. i c.w.u. w grudniu koszt wzrósł ze względu na desant rodziny w okresie świątecznym. Normalnie jest nas dwoje, a przez dwa tygodnie było 6 osób. W styczniu średnia temperatura powietrza było mocno poniżej zera nawet w stosunku do grudnia, stąd od razu widać wzrost kosztów. Co do grzałki elektrycznej to włączyłem ją na 3 dni kiedy temperatura utrzymywała się w okolicach –18 w dzień a w nocy –23 nawet do –25 st C. Łącznie pracowała 15h. Pomogła nie wyziębić za mocno dolnego źródła. Sprężarka od uruchomienia przepracowała 1670h. Przez pierwsze dwa miesiące testowałem nastawy krzywych grzewczych oraz programowanie zegara sterowania pracy pompy ciepła.

Ponieważ budynek jest nowy i jest to pierwszy sezon grzewczy uważam, że jest to całkiem niezły wynik. Ile wody jest jeszcze w murach można było zobaczyć wyłączając wentylację na 10 godzin. Od razu woda skraplała się na szybach i na anemostatach.

Co do temperatur to w całym domu utrzymujemy około 20 st C. W dwóch pokojach jest 18-19stC (po wejściu właściwie nie czuć różnicy) a w łazience 23-24 stC. Wywaliłem sterowanie temperaturami w pomieszczeniach. Wyregulowałem przepływy przez pętle i modyfikuję tylko nastawami krzywej grzewczej na pompie. Uznałem, że takie rozwiązanie będzie lepsze. Nie myliłem się temperatura jest dosyć stabilna.

Co do spania w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym pod łóżkiem powiem krótko: jest OK. Ludzie, którzy gościli u nas też twierdzili że śpi się bardzo dobrze. Uznaję więc założenie, że podłogówka pod łóżkiem = zapocone piżamy i brak komfortu za błędne. :D

To na razie tyle.

Właśnie dostałem wyrównanie za prąd za okres od lipca (wtedy założyli mi nowy licznik) do grudnia. Okazało się, że mam dopłacić prawie 600zł pomimo dość wysokich prognoz o wartości 370zł miesięcznie. Trochę mnie to zdziwiło i zacząłem sprawdzać ten ich rachunek. Okazało się że odczyt wykonany przez technika z 30 grudnia 2009 wyniósł ogólnie ponad 3000kWh. A ja poszedłem wczoraj i czytam suma 2610kWh :o what the f...? Dzwonię do energetyki a pan mi na to że pewnie licznik odejmuje a nie nalicza :lol: Zadaję mu pytanie: w jaki sposób licznik od lipca do grudnia nabija na plus a od grudnia odejmuje???

W końcu się okazało że pan który odczytywał stan prawdopodobnie wziął sumę z licznika (dzienna+nocna) za taryfę dzienną a wskazanie taryfy dziennej jako nocną. Nocne wskazanie pominął. ups...

Wywaliłem sterowanie temperaturami w pomieszczeniach. Wyregulowałem przepływy przez pętle i modyfikuję tylko nastawami krzywej grzewczej na pompie. Uznałem, że takie rozwiązanie będzie lepsze. Nie myliłem się temperatura jest dosyć stabilna. .

A dlaczego wywaliłes sterowanie z pomieszczeń?

jestem w stanie zrozumieć ludzi ,którzy nie umieszczają takiego sterowania z oszczędności-ale skoro ktoś już kupił i zainstalował to koszt i tak poniesiony.

Pytam dlatego,że sama jestem przed wyborem

Siłownikimam już zainstalowane. pozostał mi zakup termostatów pokojowych-no to instalowac czy nie?

Cóż, autorowi wątku nie pozostało nic innego jak być zadowolonym ze swojej "fabryki ciepła". Ja bym wolał te pieniążki zainwestować w rozwiązania pasywne.

Pompy ciepła to ciekawe instalacje, ale ciągle za drogie by były opłacalne.

Nie wiadomo jak będą kształtowałby się ceny energii więc najbezpieczniej jest ograniczać jej straty bez względu na źródło.

W opłacalności inwestycji zwłaszcza kosztownych ważnym elementem jest amortyzacja. Nie bez znaczenia będą też konserwacja i remonty, które na pewno zdarzą się po latach użytkowania.

Cóż, autorowi wątku nie pozostało nic innego jak być zadowolonym ze swojej "fabryki ciepła". Ja bym wolał te pieniążki zainwestować w rozwiązania pasywne.

Pompy ciepła to ciekawe instalacje, ale ciągle za drogie by były opłacalne.

Nie wiadomo jak będą kształtowałby się ceny energii więc najbezpieczniej jest ograniczać jej straty bez względu na źródło.

W opłacalności inwestycji zwłaszcza kosztownych ważnym elementem jest amortyzacja. Nie bez znaczenia będą też konserwacja i remonty, które na pewno zdarzą się po latach użytkowania.

Nie dla każdego i nie zawsze.

Dla mnie rzeczą najważniejszą jest bezobsługowość.

Koszt energii elektrycznej + kredyt na różnicę między ekogroszkiem a PCi wynosi mniej więcej tyle co płaciłbym za gaz ziemny.

Tylko jest jedno małe ale.

Nie mam i nie zanosi się żebym w najbliższym dziesięcioleciu miał możliwość podłączenia się do GZ.

Wywaliłem sterowanie temperaturami w pomieszczeniach. Wyregulowałem przepływy przez pętle i modyfikuję tylko nastawami krzywej grzewczej na pompie. Uznałem, że takie rozwiązanie będzie lepsze. Nie myliłem się temperatura jest dosyć stabilna. .

A dlaczego wywaliłes sterowanie z pomieszczeń?

jestem w stanie zrozumieć ludzi ,którzy nie umieszczają takiego sterowania z oszczędności-ale skoro ktoś już kupił i zainstalował to koszt i tak poniesiony.

Pytam dlatego,że sama jestem przed wyborem

Siłownikimam już zainstalowane. pozostał mi zakup termostatów pokojowych-no to instalowac czy nie?

Pozbycie się tego sterowania było najlepszym krokiem.

Mówię o pompie ciepła - przy innym sposobie ogrzewania może być.

Lepiej przy PC wyregulować przepływy na stałe. Inaczej mogłoby się zdarzyć że zamknie się większość pętli i wzrośnie temperatura na wyjściu z PC, co nie tylko kosztuje więcej ale obniża trwałość sprężarki.

No i stało się. Mieszkam w moim domku od tygodnia. Szybka uwaga na temat pompy Junkers to zegar pracy. Można nastawić tylko jeden przedział czasowy na dobę, chyba że ja o czymś nie wiem. Za tydzień napiszę więcej.

Mozliwosc ustawienia pracy w czasie tańszej taryfy to dla mnie podstawa - czyli junkers odpada

Zawsze można w pompie ustawić pracę na 100% czasu, a sterować zegarem zewnętrznym z 12 czasami, czy ile tam trzeba.

dlaczego wywaliłem sterowanie. Miałem kupione siłowniki i termostaty takie we włącznikach do systemu EIB. Jednak koleszka, który miał mi programował instalację EIB za pierwszym posiedzeniem zdąrzył zająć się właczaniem światła. Termostaty zostawiliśmy na nastepny raz. Przez kilka dni instalacja działał na otwartych siłownikach. Tam gdzie temperatura powietrza odbiegała od projektowych zrobiłem drobne korekty nastaw przepływów. Okazało się, że instalacja utrzymyje ładnie temperaturę bez sterowania. Moim zdaniem przy ogrzewaniu podłogowym ze względu na jej bezwładność lepiej jest nie wyłączać obwodów siłownikami. Będą znacznie większe wahania temperatur. Siłowniki sprzedałem a przyciski z termostatami zamienię na takie bez termostatów.

Co do opłacalności inwestycji to porównywałem ją z instalacją na GZ. Udało mi się kupić działkę znacznie taniej bez gazu w pobliżu niż podobną działkę z gazem w niedalekim sąsiedztwie. To jest moja amortyzacja, a nie każdy dom da się zrobić jako pasywny, żeby starczyło 2kW mocy.

"Pozbycie się tego sterowania było najlepszym krokiem.

Mówię o pompie ciepła - przy innym sposobie ogrzewania może być. "

Bardziej istotne jest, że jest to ogrzewanie podłogowe o dużej bezwładności.

Co do tej konkretnej pompy to dowiedziałem się, że ma ona wbudowany czujnik impulsowy. W krajach gdzie gospodarka i rozwój technoligiczny jest bardziej zaawansowany niż u nas zakład energetyczny wysyła impuls po kablu w momencie zmiany taryfy na tańszą. Urządzenie wtedy się włącza i jest super. My chyba troszkę na to poczekamy.

Lepiej przy PC wyregulować przepływy na stałe. Inaczej mogłoby się zdarzyć że zamknie się większość pętli i wzrośnie temperatura na wyjściu z PC, co nie tylko kosztuje więcej ale obniża trwałość sprężarki.

ale jeśli pompa ciepła podaje do bufora no to chyba nie powinno nic wzrosnąć na wyjściu z pompy ciepła?

ale jeśli pompa ciepła podaje do bufora no to chyba nie powinno nic wzrosnąć na wyjściu z pompy ciepła?

Wzrośnie, mniej lub więcej ale wzrośnie. Chyba że mówisz o jakimś gigantycznym buforze, ale jak już pewnie wiesz, do podłogówki jest on zupełnie niepotrzebny.

Ja mam 2 - 400 i 200 l. Było tak w projekcie. Byc może dlatego,że mam tez zaprojektowane solary - no i pompę ciepła ( coby ładowac bufor w tańszej taryfie).

Do c.w.u. owszem, ale do podłogówki? Zimą słońca dla wody użytkowej nie starcza, nie mówiąc o ogrzewaniu.

Nie mówię, są instalacje gdzie bufor jest stosowany, ale przy podłogówce na ogół szkoda miejsca i kasy.

Ja niestety na tym się nie znam .Musze polegać na projektancie-ale czytając forum mam coraz większe wątpliwości ,czy wybór projektanta był słuszny.

Oczywiście solary - jak najbardziej maja ładowac przede wszystkim w lecie CWU -ale ja pomyslałam, że w przypadku tych nieszczesnych siłowników to bufor sie przyda własnie coby nie przegrzać PC. Wiem to głupie -ale mam to co mam :(.