Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fabryka ciepła czyli serce domu wg mnie :-)

Recommended Posts

Jeśli nie ma bufora to przegrzewa, jeśli jest bufor to piszesz, że do podłogówki jest niepotrzebny :) Pompxxla napisz coś więcej bo to mi się jedno z drugim gryzie :)

Jeśli puścimy bezpośrednio z pompy ciepła w podłogę na jednej pompie a straty nie są duże to za chwilę pompa się wyłączy, będzie więc szkodziło to sprężarce, więc źle.

Jeśli mamy bufor to sprężarka pracuje w dłuższych cyklach i jest lepiej, ale minusem jest dodatkowa pompa. Czy masz na myśli zużycie prądu przez pompę obiegową? Myślę, że nie będzie tak duże jak koszty wymiany sprężarki.

pozdr adam

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:)

Zacznijmy od początku. Potwierdziłem słuszność decyzji turcin'a. Uważam że najkorzystniej jeśli ustawiamy sobie "układ" na rozdzielaczu podłogówki, najlepiej z rotametrami a nie "po ciemku". W "normalnym" domu jednorodzinnym mamy stałe warunki i nie ma potrzeby okresowego odcinania poszczególnych pomieszczeń. W takim układzie bufor jest zbędny bo nic nam nie ograniczy przepływów w instalacji. Zasilamy bezpośrednio z PC, dodatkowa pompka i bufor są zbędne. Jedyny minus to czas potrzebny do wyregulowania pożądanych rozkładów temperatury, może to trwać i dwa sezony ;)

Jeżeli już mamy te "nieszczęsne" siłowniki na rozdzielaczach to bufor jest potrzebny.

ok, ale piszesz tylko o jednej stronie układu. Co steruje pracą pompy? Przepływy mamy ok, dają na stałą temp. wszędzie ale temp. na zewnątrz się zmienia i co wtedy zmienia nam temp. czynnika? pogodówka? jeśli tak to pompa też bedzie włączana i wyłączana dosyć często jeśli nie będzie bufora. Może nie będzie to miało miejsca przy minus dziesięciu ale przy lekko dodatnich temp. tak. pozdr adam

Faktycznie z buforem pompa ma dłuższe cykle pracy i jest dla niej lepiej. Automatyka ma pewną histerezę cyklu pracy sprężarki. Ja mam ustawione +/-4 K. Jeżeli temperatura wzrośnie na powrocie do temperatury wyłączenia (bo ta utomatyka pilnuje wody wracającej do pompy) to natychmiast się wyłączy. Co do nastaw przepływów uważam, że lepszym rozwiązaniem jest regulacja różnicy temperatur niż rotametrami. Jeżeli mamy pętle przeliczone na pewne warunki obliczeniowe to wystarczy wziąć pirometr lub inne urządzenie do pomiaru temperatury i regulować tak żeby otrzymać obliczeniowe ochłodzenie. Wtedy jest ok. Przepływy w podłogówce są tak małe, że z reguły pirometr nie ma tak dokładnej podziałki.

Przy automatyce pogodowej najczęściej czujnik wewnętrzny nie powoduje wyłączenia urządzenia tylko służy do wprowadzenia korekty krzywej grzewczej, czyli obniża punkty załączenia i wyłączenia urządzenia.