Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką macie wysokość podciągu???

Recommended Posts

Proste konkretne pytanko.

Jaką macie wysokość podciągów?

U mnie w moim cudownym projekcie, gdzie przy każdej najbliższej okazji bede powtarzał ze mojego projektanta za ten projekt bym &^%$^%$, są podciągi w dwóch wersjach.

NA przekroju wyraźnie zaznaczone że razem z płytą (12 cm) podciąg ma mieć 25 cm, natomiast w obliczeniach statycznych jest mały przekrój i tam już ma wysokość 35 cm.

Mury przygotowałem właśnie na tą grubość 25 cm, specjalnie ciąłem maxy w poprzek :evil: normalnie szlak mnie trafia, zobacze co na to kiero, bo raczej uzyskać takim sposobem wysokość pomieszczenia pod podciągiem 237 cm odpada.

Napiszcie jakie macie te podciągi, mam zamiar zbroić fi 16 tak że dość konkretnie.

Pozdro !!!

wysokość podciągu uzależniona jest zapewne od tego co ma podtrzymywać; jakiej szerokości/ długosci ma być ten podciąg - czyli pewnie wyliczenia projektanta

u mnie majstry również jako zbrojenie dali fi16; nie było żadnego rysunku technicznego

dodam, że u mnie podciąg ma wysokości ok 30 cm

tylko co to tobie da?

zapewne i tak musisz posłuchać projektanta

u mnie podciąg ma wysokości ok 30 cm

tylko co to tobie da?

zapewne i tak musisz posłuchać projektanta

Zgadza sie, tylko mój projektant na przekroju rysuje wysokość podciągu 25 cm, a na obliczeniach 35cm, i w którym momencie mam go słuchać??

Zresztą to nie pierwsza rozbierzność w moim projekcie, ale już mi sie nie chce do iego chodzić bo jeszcze mu coś zrobie.

Pozdro !!!

U mnie w moim cudownym projekcie, gdzie przy każdej najbliższej okazji bede powtarzał ze mojego projektanta za ten projekt bym &^%$^%$, są podciągi w dwóch wersjach.

NA przekroju wyraźnie zaznaczone że razem z płytą (12 cm) podciąg ma mieć 25 cm, natomiast w obliczeniach statycznych jest mały przekrój i tam już ma wysokość 35 cm.

Mury przygotowałem właśnie na tą grubość 25 cm, specjalnie ciąłem maxy w poprzek :evil: normalnie szlak mnie trafia, zobacze co na to kiero, bo raczej uzyskać takim sposobem wysokość pomieszczenia pod podciągiem 237 cm odpada.

Napiszcie jakie macie te podciągi, mam zamiar zbroić fi 16 tak że dość konkretnie.

Pozdro !!!

mam dokładnie tak samo w projekcie w jednym miejscu 25 w drugim 35 po konsultacjach z kierownikiem budowy zrobilismy 29cm w tym 15 cm płyta

Pozdro !!!

mam dokładnie tak samo w projekcie w jednym miejscu 25 w drugim 35 po konsultacjach z kierownikiem budowy zrobilismy 29cm w tym 15 cm płyta

U mnie płyta 12 cm, rozpiętość po 5 na 2 słupach i 6,5 m na 3 słupach, bede zbroił fi 16, mam nadzieje że powie że 25 cm bedzie ok, bo pokąplikuje mi to sporo roboty.

Pozdro !!!

a może heb 200 i bez podciągu, tylko wszytsko będzie w stropie?

tylko to rozwiazanie wymaga przeliczenia konstrukcyjnego i świadomej decyzji odnośnie kosztów.

jest też aspekt wizualny - czasem układ pomieszczeń jest taki że lepiej zeby był podciąg, a czasem nie

może warto się nad hebem zastanowić - choć nie jest tani (mimo spadku cen stali)

a może heb 200 i bez podciągu, tylko wszytsko będzie w stropie?

tylko to rozwiazanie wymaga przeliczenia konstrukcyjnego i świadomej decyzji odnośnie kosztów.

jest też aspekt wizualny - czasem układ pomieszczeń jest taki że lepiej zeby był podciąg, a czasem nie

może warto się nad hebem zastanowić - choć nie jest tani (mimo spadku cen stali)

Jestem amatorem więc chyba nie popełnie "FOPA" jak zapytam co to jest heb???

Co do stali to jest mi wszystko jedno, 3 tony weszło w stan zero, a drugie 3 tony leży na podwórku.

Pozdro !!!