dziubek25077 04.05.2009 03:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Proste konkretne pytanko. Jaką macie wysokość podciągów? U mnie w moim cudownym projekcie, gdzie przy każdej najbliższej okazji bede powtarzał ze mojego projektanta za ten projekt bym &^%$^%$, są podciągi w dwóch wersjach. NA przekroju wyraźnie zaznaczone że razem z płytą (12 cm) podciąg ma mieć 25 cm, natomiast w obliczeniach statycznych jest mały przekrój i tam już ma wysokość 35 cm. Mury przygotowałem właśnie na tą grubość 25 cm, specjalnie ciąłem maxy w poprzek normalnie szlak mnie trafia, zobacze co na to kiero, bo raczej uzyskać takim sposobem wysokość pomieszczenia pod podciągiem 237 cm odpada. Napiszcie jakie macie te podciągi, mam zamiar zbroić fi 16 tak że dość konkretnie. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 wysokość podciągu uzależniona jest zapewne od tego co ma podtrzymywać; jakiej szerokości/ długosci ma być ten podciąg - czyli pewnie wyliczenia projektanta u mnie majstry również jako zbrojenie dali fi16; nie było żadnego rysunku technicznego dodam, że u mnie podciąg ma wysokości ok 30 cm tylko co to tobie da? zapewne i tak musisz posłuchać projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 04.05.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 u mnie podciąg ma wysokości ok 30 cm tylko co to tobie da? zapewne i tak musisz posłuchać projektanta Zgadza sie, tylko mój projektant na przekroju rysuje wysokość podciągu 25 cm, a na obliczeniach 35cm, i w którym momencie mam go słuchać?? Zresztą to nie pierwsza rozbierzność w moim projekcie, ale już mi sie nie chce do iego chodzić bo jeszcze mu coś zrobie. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 no to pozostaje kierownik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.05.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 U mnie podciąg ma 35 cm wys. i 18 cm szer., rozpiętość 5 m. Zbrojony był 10 drutami fi12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookazzz 04.05.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Proste konkretne pytanko. Jaką macie wysokość podciągów? U mnie w moim cudownym projekcie, gdzie przy każdej najbliższej okazji bede powtarzał ze mojego projektanta za ten projekt bym &^%$^%$, są podciągi w dwóch wersjach. NA przekroju wyraźnie zaznaczone że razem z płytą (12 cm) podciąg ma mieć 25 cm, natomiast w obliczeniach statycznych jest mały przekrój i tam już ma wysokość 35 cm. Mury przygotowałem właśnie na tą grubość 25 cm, specjalnie ciąłem maxy w poprzek normalnie szlak mnie trafia, zobacze co na to kiero, bo raczej uzyskać takim sposobem wysokość pomieszczenia pod podciągiem 237 cm odpada. Napiszcie jakie macie te podciągi, mam zamiar zbroić fi 16 tak że dość konkretnie. Pozdro !!! mam dokładnie tak samo w projekcie w jednym miejscu 25 w drugim 35 po konsultacjach z kierownikiem budowy zrobilismy 29cm w tym 15 cm płyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 04.05.2009 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Proste konkretne pytanko. Jaką macie wysokość podciągów? U mnie w moim cudownym projekcie, gdzie przy każdej najbliższej okazji bede powtarzał ze mojego projektanta za ten projekt bym &^%$^%$, są podciągi w dwóch wersjach. NA przekroju wyraźnie zaznaczone że razem z płytą (12 cm) podciąg ma mieć 25 cm, natomiast w obliczeniach statycznych jest mały przekrój i tam już ma wysokość 35 cm. Mury przygotowałem właśnie na tą grubość 25 cm, specjalnie ciąłem maxy w poprzek normalnie szlak mnie trafia, zobacze co na to kiero, bo raczej uzyskać takim sposobem wysokość pomieszczenia pod podciągiem 237 cm odpada. Napiszcie jakie macie te podciągi, mam zamiar zbroić fi 16 tak że dość konkretnie. Pozdro !!! mam dokładnie tak samo w projekcie w jednym miejscu 25 w drugim 35 po konsultacjach z kierownikiem budowy zrobilismy 29cm w tym 15 cm płyta U mnie płyta 12 cm, rozpiętość po 5 na 2 słupach i 6,5 m na 3 słupach, bede zbroił fi 16, mam nadzieje że powie że 25 cm bedzie ok, bo pokąplikuje mi to sporo roboty. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 04.05.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 a może heb 200 i bez podciągu, tylko wszytsko będzie w stropie?tylko to rozwiazanie wymaga przeliczenia konstrukcyjnego i świadomej decyzji odnośnie kosztów.jest też aspekt wizualny - czasem układ pomieszczeń jest taki że lepiej zeby był podciąg, a czasem niemoże warto się nad hebem zastanowić - choć nie jest tani (mimo spadku cen stali) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 05.05.2009 03:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 a może heb 200 i bez podciągu, tylko wszytsko będzie w stropie? tylko to rozwiazanie wymaga przeliczenia konstrukcyjnego i świadomej decyzji odnośnie kosztów. jest też aspekt wizualny - czasem układ pomieszczeń jest taki że lepiej zeby był podciąg, a czasem nie może warto się nad hebem zastanowić - choć nie jest tani (mimo spadku cen stali) Jestem amatorem więc chyba nie popełnie "FOPA" jak zapytam co to jest heb??? Co do stali to jest mi wszystko jedno, 3 tony weszło w stan zero, a drugie 3 tony leży na podwórku. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 05.05.2009 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 a gdzie podział się post Brzozy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 05.05.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 heb to podwójny teownik - ale o ściańce, np 20 lub 22 mm. o równych bokach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts