bonart1 04.05.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Czy ktos wie jakie sa teraz przepisy podatkowe, bo to sie zmienialo, nie wiem jak jest teraz dokladnie... kupilem 0.7h 2 lata temu, chcialbym teraz sprzedac polowe (dzialka siedliskowa). jakich podatkow od tej sprzedazy mam sie spodziewac i na ktora strone (kupujacy/sprzedajacy). z gory dzieki za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 05.05.2009 01:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Podatek od czynności cywilnoprawnych PCC 2% wartości (płaci kupujący). Podatek od sprzedaży (płaci sprzedający a tak naprawdę też kupujący bo sprzedający wliczy go sobie w cenę) - temat zmieniany i pokomplikowany - najlepiej zajrzeć tutaj:http://www.pit.pl/nieruchomosci_zasady_opodatkowania_1490.phphttp://www.pit.pl/podatek_od_sprzedazy_nieruchomosci_1491.phphttp://www.pit.pl/sprzedaz_bez_podatku_nieruchomosci_1933.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.05.2009 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 ok, widze ze nie ma kto pomoc bylem w US, jesli do 5 lat od kupna postanowie sprzedac chocby metr,to od sprzedazy place 19% podatku (ja, sprzedajacy). ma ktos rozwiazanie problemu, by te 19% nie dotknelo (nie chce czekac 5 lat, nawet nie moge)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiaa29 05.05.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 te 19 % to podatek od dochodu, jeśli zarobisz na tej działce, to zaplacisz podatek, to chyba logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.05.2009 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 tak samo logiczne jak brak 19% po 5 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.05.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 irreality - dzieki, nie widzialem twojej odp! tak masz racje, 2%PCC ale tez 19% ze wzgledu na 5 lat... szukam rozwiazania w ktorym tego 19% nie bedzie...moze sa jakies mozliwosc lub warunki pod ktorymi 19% sie nie placi i akurat mozna z tych mozliwosci skorzystac lub te warunki sie spelnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 05.05.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 irreality - dzieki, nie widzialem twojej odp! tak masz racje, 2%PCC ale tez 19% ze wzgledu na 5 lat... szukam rozwiazania w ktorym tego 19% nie bedzie... moze sa jakies mozliwosc lub warunki pod ktorymi 19% sie nie placi i akurat mozna z tych mozliwosci skorzystac lub te warunki sie spelnia... Niestety w przypadku sprzedaży niezabudowanych działek nabytych w latach 2007-2008 nie ma żadnej ulgi, z której można by skorzystać żeby nie płacić tych 19%. Można tylko poczekać 5 lat lub płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.05.2009 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 te 19% liczymy od roznicy miedzy cena kupna a cena sprzedazy? co jesli sprzedam za tyle za ile kupilem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 05.05.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 te 19% liczymy od roznicy miedzy cena kupna a cena sprzedazy? co jesli sprzedam za tyle za ile kupilem... teoretycznie jeśli nie ma zysku to nie ma od czego płacić 19%. Ale warto pamiętać że urząd może podwyższyć wartość nieruchomości do celów podatkowych jeśli uzna że cena sprzedaży odbiega znacząco od cen rynkowych nieruchomości w danej okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 05.05.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 możesz dokonać darowiznę na żonę -wtedy ona nabędzie tą nieruchomość w tym roku, on sprzedaje grunt a następnie pieniądze ze sprzedaży zainwestować w budowę lub remont(pozwalają na to nowe przepisy o darowiznach) będziesz wtedy zwolniony z płacenia podatku(a właściwie już żona)W tym przypadku trzeba przeliczyć koszty notariusza i ewentualnego podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 05.05.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 to jest interesujace, ale cos sie nie zgadza - pewnie urwalo ci litere "a" w "on sprzedaje grunt" ma byc "ona sprzedaje grunt" 1. dzialke kupilismy jako wspolnota majatkowa 2. daruje swoja czesc (polowe) na zone, czyli ona stanie sie wlascicielem calosci (w 2009) 3. zona sprzeda zaraz po tej operacji polowe dzialki ktorej stala sie w calosci wlascicielem 4. musi gdzies zadeklarowac ze pieniadze ze sprzedazy tej dzialki pojda na budowe np domu? 5. jakiego podatku w takim razie musze przeliczyc koszta, chodzi ci tylko o pcc 2%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braszyns 06.05.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 pcc nie płaci się przy darowiżnie .Jeśli macie wspólnotę majątkową zapłacicie poławę podatku ponieważ żony udział wcześniej wynosił 50% a wtym roku dostanie 50% twojego udziału. można by ciągnąć sprawę dalej idokonać znowu darowiznę na ciebie ,wtedy ty byś miał nowo nabytą nieruchomość w tym roku ale jest to już grubymi nićmi szyte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.05.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 A co w przypadku jeśli zakupioną działkę, uzbroimi np. w skrzynke energetyczną?Bo mam wrażenie że jest przepis który w ten oto sposób pozwala uciec od 19% podatku przy wcześniejszej sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 06.05.2009 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 o to by bylo cos! uzbroilem te dzialke w podwojna skrzynke energetyczna - prad dla mnie i dla potencjalnego sasiada... rzeczywiscie jest taka mozliwosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 06.05.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 o to by bylo cos! uzbroilem te dzialke w podwojna skrzynke energetyczna - prad dla mnie i dla potencjalnego sasiada... rzeczywiscie jest taka mozliwosc? Zadzwoń do US i się zapytaj, może nawet do kilku. Ja to słyszałam od dewelopera, chyba też rolnik mi to mówił, bo oni też muszą płacić od sprzedarzy kolejnej działki jak podzielą swoje hektary i zaczynają sprzedawać, a jak uzbroją to jest inny vat - teraz mi się przypomniało, tak musieli by płacić 22% a ze skrzynką chyba 7% albo 9%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 12.05.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam.tez mam problem z podatkiem, prosze o pomoc!!!Mąż jeszcze za czasów kawalera posiadał kawałek ziemi, którą teraz podzieliliśmy na działki budowlane.Na jednej z nich sami zamierzamy sie budować więc udalismy sie do notariusza aby rozszerzyć wspólnośc majątkową aby działka na ktorej postawimy dom była przepiana na nas oboje. Okazało sie,że wspólnośc trzeba rozszerzyc na całą ziemie. Taka wslnośc podpisalismy w 2008 roku.W tym roku chcemy sprzedac jedna działke. Okazuje sie, że ja jako nowy nabywca !!!!musze zapłacic 19% podatku od 50% powierzchni działki!!!!!!Nie ważne jest,że mąż ta ziemie ma od 20 lat??? przeciez mi jej nie sprzedał, tylko rozszerzył wspólnośc majatkową!!!!prosze o porade!!!czy mozna sie z tego jakoś wycofac?? zrobic rozdzielnośc?? lub darowizne??czy jest inny sposób??z góry dziekuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 12.05.2009 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 kala,a dowiadywalas sie w us czy ta opcja z zamontowaniem skrzynki elektrycznej daje furtke do obejscia 19%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 12.05.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 ale kwestia zamontowania skrzynki to ok. 6 miesięcy:(((.. no i koszty!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naan5 13.05.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ale kwestia zamontowania skrzynki to ok. 6 miesięcy:(((.. no i koszty!! żadne zamontowanie skrzynki nie zwalnia z 19% podatku dochodowego! No chyba że koszty zamontowania przekroczą dochód od którego ma być liczony podatek. Jak wiadomo te 19% płacimy od dochodu czyli różnicy między ceną sprzedaży a zakupu minus koszty poniesione na modernizację nieruchomości w trakcie jej posiadania. Więc faktycznie jeśli koszty poniesione na uzbrojenie działki są wyższe niż dochód to nie ma od czego liczyć tych 19%. Kala67 - moim zdaniem w ogóle nie powinnaś płacić tego podatku. Później poszukam i podrzucę tu parę interpretacji IS mówiących że w sytuacji gdy jeden z małżonków dopuszcza drugiego do swojego majątku poprzedz rozszerzenie wspólności ustawowej to ten drugi małżonek nie płaci podatku bo i tak za datę nabycia uważa się nabycie tej działki przez pierwszego małżonka. Tu masz wyrok NSA w podobnej sprawie http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/BF9CB3A496 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 13.05.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 naan5, tak pewnie mowisz, to rozumiem ze 100% sprawdzone to dane iz skrzynka elektryczna nie pomoze? a moze wiesz co z tym pomyslem na darowizny ja zonie swoje 50%, potem ona mi swoje 50%, i to co dostala ode mnie 50%, wtedy ja staje sie wlascicielem dzialki w 100% z dniem darowzny, i podlegam przepisom mowiacym prawdopodobnie o tym ze nabyty grunt (bo tak sie stanie jak dostane te darowizne "zwrotna") po ktoryms tam roku przy sprzedazy przed okresem 5lat nie podlega opodatkowaniu 19% jesli pieniadze ze sprzedazy przeznacze np na budowe domu.. bo wlasnie taki mam cel, sprzedac pol dzialki i pchnac budowe z tego do przodu...[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts