frykow 04.05.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Podpowiedzcie - bo mnie już cierpliwość opuszcza. Wąż 3/4", złączka kranowa, złączka, pistolet. Złączki i pistolet jednej firmy. Cieknie. Cieknie na złączce kranowej, i na połączeniu złączka - pistolet. Wymieniłem pistolet na inny - nie cieknie, ale co chwilę połączenie między nim a złączką jakoś tak przeskakuje (przekrzywia się) i wtedy zaczyna już woda bokiem pryskać. Trzeba odłączyć i od nowa przyłączyć. Wymieniłem złączkę, na takiej samej firmy jak pistolet, ta trzyma dobrze pistolet, ale do węża za cholerę ona nie pasuje - leje się z tego woda jak z armatki. Za złączkę kranową jeszcze się nie zabierałem, bo bez sensu będę wydawał pieniądze, na coś co nie działa. Co kupić aby było raz i dobrze? Czy ten osprzęt nie jest ustandaryzowany? Może źle coś robię, na co zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Delleja 04.05.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Ja polecam gardenę. Trochę drogo, ale solidnie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 04.05.2009 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Czy można liczyć, że jak zainwestuję w tą gardenę, to będzie się to kupy trzymać? Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.05.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 W złączce są takie jakby ząbki... lubieją się wykrychnąć , zajrzyj. A drugie- sprawdź ten okrągły gumowy oring- kruszeje z czasem i cieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 05.05.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 po dwóch sezonach użytkowania gardeny niestety część złączek, jak również "pistolet" jest do wymiany, także gardena też wieczna nie jest, chociaż w porównaniu z tandetą za parę groszy to rewelacja, wszystko zużywa się po jakimś czasie i trzeba to wymienić, kwestia jaki to czas i czy jest akceptowalna relacja cena/czas użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 05.05.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Podpowiedzcie - bo mnie już cierpliwość opuszcza. Wąż 3/4", złączka kranowa, złączka, pistolet. Złączki i pistolet jednej firmy. Cieknie. Cieknie na złączce kranowej, i na połączeniu złączka - pistolet. Wymieniłem pistolet na inny - nie cieknie, ale co chwilę połączenie między nim a złączką jakoś tak przeskakuje (przekrzywia się) i wtedy zaczyna już woda bokiem pryskać. Trzeba odłączyć i od nowa przyłączyć. Wymieniłem złączkę, na takiej samej firmy jak pistolet, ta trzyma dobrze pistolet, ale do węża za cholerę ona nie pasuje - leje się z tego woda jak z armatki. Za złączkę kranową jeszcze się nie zabierałem, bo bez sensu będę wydawał pieniądze, na coś co nie działa. Co kupić aby było raz i dobrze? Czy ten osprzęt nie jest ustandaryzowany? Może źle coś robię, na co zwrócić uwagę? Witam, z moich doświadczeń wynika że to przeważnie wina węża, miałem najtańszy jednowarstwowy zielony z pojedyńczym oplotem, ciekło zawsze, teraz mam cellfast 5 warstwowy i hura, nie cieknie, nie robia się supły, każda załączka jest szczelna, polecam z doświadczeń clabera i gardenę, lub mosiężne ale to wyższy koszt. Acha trzeba mocno dokręcić i oczywiście mieć równo ucięty koniec węża . Najdłużej wytrzymują mi złączki firmy rehau, ale teraz nie widze ich nigdzie, te co mam kupiłęm w grenee. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 05.05.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 na gwintach dawaj tasme silikonową (ok. 2 zł) - uszczelnia.do dostania na kazdym dziale hydraulicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.05.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Czy można liczyć, że jak zainwestuję w tą gardenę, to będzie się to kupy trzymać? Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy? Używam już ponad 2 lata - cały osprzęt ogrodowo/wodny Gardeny - tzn węże , złączki , rozdzielacze , pistolety , spryskiwacze etc ... - do tej pory nigdy nie miałem żadnych problemów z cieknącymi złączkami czy łączeniami - nigdy . Jak najbardziej polecam - cena wyższa od innych ale bezwzględnie za jakość sie płaci - i naprawdę warto . W złączce są takie jakby ząbki... lubieją się wykrychnąć , zajrzyj. A drugie- sprawdź ten okrągły gumowy oring- kruszeje z czasem i cieknie. Oczywiście bardzo ważny jest poprawny montaż złączek - jak raz się wyłamie lub pokrzywi ząbki to zawsze już w tym miejscu będzie gorszy docisk i większe prawdopodobieństwo przecieku . Ale jak się na to zwraca uwagę - żadnych problemów przez długie lata być nie powinno . A odnośnie kruszenia oringów uszczelniających połaczenie - no cóż - jakość gumy jest najważniejsza - a tutaj - bardziej prestiżowa firma - lepsza jakość materiałów i wykonania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 06.05.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 U mnie na ogrodzie (albo raczej jego początkach) funkcjonuje i gardena i złączki marketowe - Gardena rzeczywiście solidniejsza ale nie wiem czy warto płacić kilka razy wyższą cenę - no chyba że złączek nie za dużo to i cena nie zaboli mocno. Wszystko funkcjonuje 2 sezon i zarówno jedno jak i drugie jest ok. - trochę ciekło jak nierówno był wąż docięty i kiepsko zamocowana złączka. Zwróć uwagę oprócz równego docięcia węża i ogólnego stanu złączek w środku, czy jak zakładasz pistolet do złączki (lub coś innego łączysz przez złączki) czy w środku złączki albo na wtyku pistoletu nie ma piasku lub ziemi - kilka ziarenek wystarczy by połączenie nie było szczelne. Kupiłem też kiedyś złączkę mosiężną w markecie ale nie była za dobra - rozpadła się po kilkunastu podłączeniach a cenowo była w takiej samej cenie jak dobra gardena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 03.05.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 (edytowane) Właśnie pozbyłam się węża ( oddałam komuś) był sztywny trudny do zwijania, namęczyłam sie przy rozwijaniu i zwijaniu. Był najtańszy, kupowany z metra. Teraz mam już "wiedzę" że są jakies łatwo zwijające się, są dobre bębny , jednym słowem nie trzeba walczyc ze sprzętem aby podlać ogród. Jestem słabą i starszą kobietą więc szukam maksymalnie lekkiego w użytku. W sklepach widze dwie firmy, Hozelock i Gardena. Może ktos oświeci mnie i podpowie która z tych firm jest lepsza. Chce kupic juz z bębnem ( wózek miałam i jest trudny) i złączkami aby nie głowić się co dokupic i jak podłączyć. Prosze o jakieś wskazówki. Mam nakręcona nasadkę na kran ( chyba 1/2 ale nie wiem, jak to sprawdzić) Czy wąż też musze kupić 1/2 ? Edytowane 4 Maja 2013 przez Anna Broc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el_hogar 08.05.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Zmierz linijką średnicę zewnętrzną gwintu na złączce kranowej:- jeśli dz~21 mmm - to jest 1/2 cala- jeśli dz~26 mm - to jet 3/4 cala Gdybyś chciała to sprawdzić w internecie: uważaj - te powyżej to są gwinty CALOWE RUROWE.Gwinty calowe (nie-rurowe) są znacznie mniejszej średnicy i tak np 1/2 cala to dz~12,7mm, a 3/4 cala to dz~19mm), Zresztą są jeszcze inne calowe ... Co do węży: zarówno GARDENA jak i HOZELOCK to niezłe firmy, choć nie mercedesy. Mają też w ofercie różne wyroby: mniej i bardziej profesjonalne (czytaj: tańsze i droższe).W każdym jednak przypadku będzie o niebo lepiej niż ten okropny zielony o którym piszesz.Też go mam i zastanawiam się co można by z nim zrobić. Może do przekładania desek? pozdrawiam, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 10.05.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Dziękuję, Zbyszku.Wczoraj kupiłam Hozelock - flexi pro zdaje się więc niby z tych lepszych. Zwija się lepiej niż mój poprzedni ale nie łudźmy sie, nie ma węży idealnie nie skręcających się. Złączki jakoś dopasowałam, były w zestawie. Musiałam dokupić końcówkę aby łagodnie rozpraszała wodę ( na delikatne i dopiero co posiane roślinki) bo ta załączona to tylko mocny strumień. Stary wąż podarowałam sąsiadowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts