miciu 04.05.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Mamy studnię wierconą, pompa jest wpuszczona na ok 10m w dół. Woda czysta i klarowna ale na dnie szklanki są widoczne mikroskopijnej wielkości ziarenka piasku . Moje pytanie: czy są może jakieś filtry montowane między pompą a hydroforem lub coś innego pozwalającego na zatrzymanie tego piaseczku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.05.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 my mamy ił w wodzie pomaga filtr jednomikronowy- mamy go zamontowany na wyjściu z hydroforu na instalację domową, ale znacznie obniża ciśnienie, więc jak mamy potrzebę poboru większej ilości wody, to wymieniamy go na pięciomikronowy- ten zatrzymuje większość tego syfu, ale na dnie pozostaje warstewka iłu filtr zapycha się szybko- wymieniamy go raz na 3-4 tygodnie żyjemy z tym iłem już 2,5 roku pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 04.05.2009 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Gdzie można takie filtru kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.05.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 obudowy kupiłam w OBi- te z regulacją przepływuwidziałam też w Castoramiewkłady kupuję w tych sklepach i na allegro- taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 04.05.2009 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 04.05.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 z własnego doświadczenia polecam przy większych ilościach piasku (częstszych wymianach) wkłady harmonijkowe polipropylenowe wielokrotnego użytku, są o różnych "mikronażach"dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie jednego filtru (w zupełności wystarczy 10-mikronowy) tuż za hydroforem i następnego przed bateria kuchenną np. 5-mikronowegopierwszym filtrem zabezpieczymy instalację i wszystkie baterie, zawory itp. przed uszkodzeniem drobinkami piasku, drugim wychwycimy ew drobniejsze frakcje, dzięki temu ograniczymy też częstotliwość wymiany wkładu, ponieważ super czysta woda tak naprawdę potrzebna jest tylko w kuchni, sam zmagałem się () z tym problemem przez około rok - na początku filtr czyściłem 2-3 razy w tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 04.05.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Tak się cieszyłam z własnej studni, a tu taka niespodzianka Trzeba zacząć się rozglądać za filtrami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilq 08.05.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2009 Ja miałem podobny problem z iłem po 2 latach studnia nadawała sie do czyszczenia w wyniku namulania sie iłu do studni. Wiec wykombinowałem żeby zasypać połowe ostatniego kręgy kamieniem żwirowym i podniosłem troche rurę ssącą od dna i działa zero iłu zero jakiegokolwiek mułu w studni woda czyściutka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts