Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile metrow od płotu ogród Zimowy?

piwko444

Recommended Posts

Witam bardzo serdecznie. Mam problem z sąsiadem. Właśnie dobudowuje do swojego domu ogród zimowy (wysoki na 7 metrów ) Odległość od płotu to ok 2m. Probowalem z nim grzecznie porozmawiac ze bedzie mi zaslanial swiatlo itd... Ale skonczylo sie awantura :( Chalem jeszcze dodac ze ten ogrod bedzie sie łączył bezposrednio z jego domem? Czy wymagany jest jego projekt? Jaka minimalna odleglosc powinien zachowac od plotu? Gdzie sie moge zglosic z tym problemem?

Pozdrawiam i zgory dziekuje za odpowiedzie

a czy w tym ogrodzie od strony Twojego płotu będa okna i jak duży bedzie ten ogród zgodnie z prawem budowlanym odległość ściany z oknami od granicy wynosi 4 metry bez okien 3 metry, budowa w mniejszej odlegosci wymaga specjalnego pozwolenia, skoro łączy sie t oz domem można uznać że jest to rozbudowa budynku mieszkalnego na to już wymagane jeast pozwolenie na budowę - musisz podac ewentualnie wiecej danych o tej budowie

ale w skrócie jeżeli to co sąsiad robi narusza przepisy prawa budowlanego to nalezy zgłosić do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego właściwego dla Twojego miejsca zamieszkania i nadzór przyjedzie na kontrolę jeżeli stwierdzi naruszenie to ukara sąsiada, nakaże rozbiórkę bądź zastosuje inne środki ale zawsze coś

no i powodzenia w walce z sąsiadem

Z tego co zauwazylem to bedzie bardzo duze ( szerokosc calego domu ) Dowiedzialem sie zebedzie zbudowane tylko z duzych okien i polaczone z domem. Czyli wynika z tego ze prowo stoi po mojej stronie? A i jeszcze jeden mam z nim problem :( Na podworku zbudowal jakies swoje wynalazki z ktorych niby bedzie pozyskiwal prąd. Jeden z nich znajduje się na kontenerze, zamontował jakieś 3 blachy do metalowego stelarza o wyskosci ok 6 metrow. Po pierwsze strasznie hałasuje, po drugie ochydnie wygląda, a po trzecie jest niebezpiczne. Dzis podczas deczu jedna blacha sie zerwala, boje sie pomyslec jak by mocniej zawial wiatr i poleciala w kogos...

Acha i jeszcze jedno. Nie myślcie sobie czasem że tylko ja to wiedzę. Wszyscy sasiedzie sie na niego skarżą.

Pozdrawiam bardzo serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedzi!!!

Moim zdaniem, prawnie wygląda to tak:

Jeśli całkowita powierzchnia tego obiektu nie przekracza 25m2 – buduje się na zgłoszenie, a wtedy sąsiad nie jest stroną i nie jest zawiadamiany. Jeśli przekracza 25m2 – normalny tryb PnB.

Zgodnie z prawem budowlanym, tego typu obiekt spełnia definicje budynku, bo przy podanej wysokości tj. 7m, raczej będzie musiał mieć fundamenty – a w związku z tym nie może być usytuowany bliżej niż 4m od granicy działki.

Można zaryzykować tezę, że w przypadku braku otwieranego okna na ścianie zwróconej w kierunku granicy działki, ta odległość może wynosić 3m.

Argument o przysłanianiu „światła” – nie do obronienia.

Ps. Określenie użyte w PB „przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych)” może sugerować minimalną, wręcz symboliczną, odległość od budynku mieszkalnego, choć całość zapisu sugeruje, że ma to być „wolno stojące” – ale interpretacja urzędników może być różna.

Tak więc, w tym przypadku, definicja rozbudowy może nie być aktualna.