Robak 04.05.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 czy 10 cm tłucznia wystarczy aby utwardzić co nieco teren przed domem, aby na tym parkować auto, a właściwie dwa? chciałbym tymczasowo, powiedzmy na rok w ten sposób utwardzić sobie kawałek działki; w tej chwili mam glinę, wystarczy godzina deszczu i robi się mało przyjemnie no i czy pd ten tłuczeń należy wysypać np. cement zmieszany z piachem, czy po prostu w miarę równo nasypać tego tłucznia? ile ton może wazyć metr sześcienny tłucznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foczki 04.05.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 u mnie było podobnie, od sąsiada przywiozłem 3 worki gruzu i same się wbiły w glinę, to wystarczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ok, ale gruz to jednak co innego niż tłuczeńobawiam się czy wysypać to tylko, czy jednak wcześniej "zaimpregnować" podłoże tym cementem z piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 04.05.2009 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 ok, ale gruz to jednak co innego niż tłuczeńobawiam się czy wysypać to tylko, czy jednak wcześniej "zaimpregnować" podłoże 11tym cementem z piachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 04.05.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Wg mnie musiałbyś wybrać z tej drogi gdzieś ok.40cm i wysypać tłuczniem bo 10 cm nic nie da,raz dwa glina znowu wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 04.05.2009 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 zależy jak chcesz /możesz/ podnieść teren jak do woli - to sypiesz gruz/tłluczeń na trawę do skutku aż się zrobi twardo jak nie możesz - bo dom znajdzie się w dołku - trzeba wybrać przynajmniej ten osławiony na forum"humus" czyli trawę i przerośnięta korzonkami glebę jakieś te 30-40cm przynajmniej i na to sypnąć tłuczeń/gruz na równo z uprzednim poziomem ładnie ubić zagęszczarką i będzie OK nawet TIRa sobie będzie można parkować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 04.05.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Jak pod auta osobowe i niezbyt duża powierzchnia to można położyć "porozbiórkowe" płyty chodnikowe (1 zł/szt). Pod nie można podsypać żwiru z wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slovian 05.05.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Na rok czy dwa wystarczy, jako taki dorażny krok , póżniej trzeba będzie sie bardziej wysilić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slovian 05.05.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Na rok czy dwa wystarczy, jako taki dorażny krok , póżniej trzeba będzie sie bardziej wysilić. Nie dawaj zadnych mieszanek cementowych pod spód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 05.05.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 jeśli to ma być miejsce docelowe na parking/podjazd, to zrób tak aby za chwilę nie wybierać tego co już nawiozłeś. Wykorytuj 20-30cm, wysyp 10 cm piasku jako warstwę odsączajacą, na to 10 cm gruzu betonowego/ceglanego, i 10cm tłucznia. Potem masz dobra podbudowe pod kostkę, granit, itp.... Trochę zaoszczędzisz i sam tłuczeń szybko wymiesza się z gliną, potem to za co zapłaciłeś bedziesz korytować i wywozić... a można raz i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blady 05.05.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 U siebie robię podobnie - warstwa piachu 10-15cm, na to drobne otoczaki warstwa 10 cm (zostały po drenie). Jak będzie stabilnie to zostanie (podobają mi się te kamienie), a jak nie, to będę kombinował z płytami/kostką. Zastanawiałem sie nad wymieszaniem piachu z betonem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej mieć elastyczne podłoże, niż twarde i przez to skłonne do pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.05.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 otoczaki się nie nadają bo będą rozchodzić się na boki pod kołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facet27 05.05.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 może połóż kostke od razu ja w kostce ma zrobiony chodnik do drzwi i podjazd do garażu wcale nie wychodzi drogo a raz a na zawsze masz problem z głowy, a co do tłucznia to uważam że 10cm w zupełności wystarczy w komisach jest mniej wysypane i nie ma problemu (akurat dwa sa obok mojej firmy) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts