Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

10 cm tłucznia wystarczy?

Recommended Posts

czy 10 cm tłucznia wystarczy aby utwardzić co nieco teren przed domem, aby na tym parkować auto, a właściwie dwa?

chciałbym tymczasowo, powiedzmy na rok w ten sposób utwardzić sobie kawałek działki;

w tej chwili mam glinę, wystarczy godzina deszczu i robi się mało przyjemnie

no i czy pd ten tłuczeń należy wysypać np. cement zmieszany z piachem, czy po prostu w miarę równo nasypać tego tłucznia?

ile ton może wazyć metr sześcienny tłucznia?

zależy jak chcesz /możesz/ podnieść teren :-?

jak do woli - to sypiesz gruz/tłluczeń na trawę do skutku aż się zrobi twardo

jak nie możesz - bo dom znajdzie się w dołku - trzeba wybrać przynajmniej

ten osławiony na forum"humus" czyli trawę i przerośnięta korzonkami glebę jakieś te 30-40cm przynajmniej i na to sypnąć tłuczeń/gruz na równo z uprzednim poziomem ładnie ubić zagęszczarką

i będzie OK nawet TIRa sobie będzie można parkować...

jeśli to ma być miejsce docelowe na parking/podjazd, to zrób tak aby za chwilę nie wybierać tego co już nawiozłeś. Wykorytuj 20-30cm, wysyp 10 cm piasku jako warstwę odsączajacą, na to 10 cm gruzu betonowego/ceglanego, i 10cm tłucznia. Potem masz dobra podbudowe pod kostkę, granit, itp.... Trochę zaoszczędzisz i sam tłuczeń szybko wymiesza się z gliną, potem to za co zapłaciłeś bedziesz korytować i wywozić... a można raz i dobrze

U siebie robię podobnie - warstwa piachu 10-15cm, na to drobne otoczaki warstwa 10 cm (zostały po drenie). Jak będzie stabilnie to zostanie (podobają mi się te kamienie), a jak nie, to będę kombinował z płytami/kostką. Zastanawiałem sie nad wymieszaniem piachu z betonem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej mieć elastyczne podłoże, niż twarde i przez to skłonne do pęknięć.

może połóż kostke od razu ja w kostce ma zrobiony chodnik do drzwi i podjazd do garażu wcale nie wychodzi drogo a raz a na zawsze masz problem z głowy, a co do tłucznia to uważam że 10cm w zupełności wystarczy w komisach jest mniej wysypane i nie ma problemu (akurat dwa sa obok mojej firmy)

pzdr.