Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piach-glina-ladna ziemia

Recommended Posts

Witam

Działkę mam taką że gdzie nie popatrzeć to sam piach. Pierwsza warstwa gleby to praktycznie sam proch z bardzo drobniutkim piaseczkiem. Jak powieje wiaterek to prószy tak że sąsiadka pranie z balkonów ściąga.

Na głębokości jednego "sztycha" jest już sam piach żółty.

Muszę nawieźć na to około 20-30 cm ziemi, potem trawka.

Jako że ziemia jest bardzo droga (taka lepsza) a glinka (taka źółta) bardzo tania wymyśliłem cosik takiego:

5-10 cm gliny - pierwsza warstwa a resztę tej ładnej ziemi - druga warstwa.

Na to nasionka potem woda i ma być pięknie i zielono!

Tak na chłopski rozum ta warstwa gliny zatrzyma wilgoć na dłużej w tej przepuszczalnej glebie bo teraz to jak deszczyk popada to zaraz śladu po wodzie nie widać.

Co Wy na to? Czy to ma sens?

Pozdrawiam

Moim zdaniem jest to bardzo dobry pomysł. Gliny nie żałuj, zaoszczędzisz na wodzie.

Ja mam ziemię gliniastą. Jak robiłem trawnik to tylko wierzchnią warstwę, aby ją rozluźnić przerobiłem z piachem (wywrotka na ok 250 m2 - teraz dałbym więcej). Mam najładniejszy trawnik w sąsiedztwie. Jak podleję to wilgoć w glebie długo się trzyma.

Witam, ja też mam na działce sam żółty piasek. Tam gdzie będzie trawnik też nawiozę lepszej ziemi, a w miejscach gdzie go nie bedzie planuję nasadzenia drzew i krzewów, które dobrze się czują na takich piaszczystych ziemiach. Kocham sosny, świerki, dęby i na pewno ich nie zabraknie a działka jest duża - 5000m2 więc nie będzie problemu z ich rozmieszczeniem tak by nie było zbyt blisko domu.

Ktoś kiedyś na tym forum napisał, że rośliny należy dobierać do warunków panujacych na działce a nie odwrotnie wtedy zaoszczędzimy sobie niepotrzebnej pracy i nerwów. Zgadzam się z tym, ale troszkę trawnika można koło domu mieć. Pozdrawiam.