Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co s?dzicie o piecu Ferrum FE-X PLUS 20/30

Recommended Posts

Rafale. Przygotowywanie ciepłej wody latem za pomocą kotła c.o. na paliwa stałe wg mnie jest średnio dobrym pomysłem. Za dużo zachodu. Tutaj faktycznie przydałby się bufor, czyli akumulator ciepła. Wtedy nabiera to sensu. Najprostrzym sposobem na odcięcie wężownicy, to zawór kulowy. To zależy od kasy i pomysłowości instalatora.

Jak w kotle wygasa, to i pompa wyłącza się automatycznie.

Latem jest dość trudno napalić w kotle. Ciąg jest tym lepszy im większa róznica temperatur pomiędzy powietrzem zewnętrznym, a spalinami. Zawsze jednak można z tym sobie jakoś poradzić.

Kupuj z nadmuchem :)

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafał, dobrze że jesteś dociekliwy bo wiele ciekawych szczegółów można usłyszeć. Dzięki również dla tych którzy odpowiedzi chcą udzielać.

Podzielę się może moimi spostrzeżeniami z użytkowania Ferrum FEE 17 kW a zdaje się, że jest to bardzo podobna konstrukcja do FEX plus. Jest niejaki problem z paleniem weglem. Otóż palenisko nie ma zabezpieczenia dodatkowym zamknięciem (stosowanym przez wielu prodecentów) co powoduje wypadanie węgla do komory popielnikowej. Rozmawiałem z moim montażystą i mozna bez wiekszego problemu takie zamkniecie dołożyć. Dlaczego producent go nie stosuje, chociażby jako opcji, nie wiem. Układanie drewna. Teoretycznie można układać szczapy na stojąco a więc o długości do 80 cm bo tak jest wysoka komora załadowcza. Z mojego doswiadczenia wynika jednak że sa problemy tego typu, że często drewno się wypali ale nie do końca i szczapa stoi na wąskim, wypalonym kawałku i nie chce opaść na dół. Najefektywniejsze i chroniące przed zawieszaniem opału jest układanie poziome a więc drewno ma długość ok. 24 cm ( wymiary komory to 24X26 cm.)

Powietrze mam wtłaczane przy pomocy nadmuchu jednak brakuje mi również możliwosci ręcznego regulowania dopływu powietrza. Otwieranie dolnych drzwiczek i regulacja w ten sposób sprawa kłopot. Jestem umówiony na wycięcie w drzwiczkach klapki z możlwością jej regulacji za pomocą dokręcania śrubki. Myślę, że producent powinien również taką możliwość stworzyć.

Producent podaje, że sprawność kotła wynosi 87 % ale przy średniej wody kotłowej na wyjsciu i wejściu 70 stopni. Takie parametry można spełnić tylko przy pełnym obciażeniu kotła a to zdarza sie tylko wyjatkowo. Gdyby zamontować zawory mieszające to można byłoby takie warunki uzyskać. Czy ktoś może powiedzieć jaka jest sprawność np przy 50 lub 60 stopniach? Kolejna sprawa dotyczy akumulatorów. O ile rozumiem zsadę działania wtórnego spalania to działa ono tylko przy pełnym dostepie tlenu. Podczas zamkniecia dostepu powietrza np. wentylator przestaje działać bo kocioł uzyskał zadaną temperaturę i wtedy w kotle zaczyna się tlić a nie palić. Powstaje wiele gazów, które nie są dopalane. Gdy sa akumulatory to praktycznie mozna palić na pełna moc a więc wtedy jest wykorzystana maksymalna sprawność kotła. Czy mam rację?

Pozdrawiam forumowiczów

Aleksander