Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bojler i cieknący prysznic

raczkujacy

Recommended Posts

Witam, przepraszam jesli to nie ten dział co trzeba .

Mam oto taki problem: jest sobie zbiornik na wodę, podłączony do centralnego ogrzewania i coś jest nie tak, ponieważ cieknie mi woda z prysznica. Bateria prysznicowa kosztowala ok 250-300zł, różnica poziomów pomiędzy zbiornikiem a baterią prysznicową to ok 1m. Na rurce doprowadzającej zimną wodę do bojlera jest ogranicznik ciśnienia.

Cieknięcie nasila się gdy wzrasta temp wody. Dodam iż tylko w baterii prysznicowej tak się dzieje, w kranach nie.

wie ktoś może dlaczego tak się dzieje ?

pozdrawiam

Witam, przepraszam jesli to nie ten dział co trzeba .

Mam oto taki problem: jest sobie zbiornik na wodę, podłączony do centralnego ogrzewania i coś jest nie tak, ponieważ cieknie mi woda z prysznica. Bateria prysznicowa kosztowala ok 250-300zł, różnica poziomów pomiędzy zbiornikiem a baterią prysznicową to ok 1m. Na rurce doprowadzającej zimną wodę do bojlera jest ogranicznik ciśnienia.

Cieknięcie nasila się gdy wzrasta temp wody. Dodam iż tylko w baterii prysznicowej tak się dzieje, w kranach nie.

wie ktoś może dlaczego tak się dzieje ?

pozdrawiam

Jak dla mnie ewidentnie sprawa szczelności baterii prysznicowej. Jak woda się ogrzewa to ciśnienie wzrasta i potęguje wyciek.

Oczywiście ta teoria powstała na bazie danych, które przekazujesz i nie jest 100% pewna.

hmm a zalecasz wymianę na jakąś konkretną , bo to że ją wymienimy to sprawa pewna :) ? to jest 3 taka sama bateria która nam padła :/ no i jeszcze jedno pytanie: czy jak wymienimy na jakąś lepszą tą baterię czy nie stanie się tak że ciśnienie, o którym mówisz, nie spowoduje "rozwalanie" zaworów na innych kranach, baterii przy wannie ?

hmm a zalecasz wymianę na jakąś konkretną , bo to że ją wymienimy to sprawa pewna :) ? to jest 3 taka sama bateria która nam padła :/ no i jeszcze jedno pytanie: czy jak wymienimy na jakąś lepszą tą baterię czy nie stanie się tak że ciśnienie, o którym mówisz, nie spowoduje "rozwalanie" zaworów na innych kranach, baterii przy wannie ?

Sprawdź specyfikację baterii. Mają one określone ciśnienie pracy. Jeśli nie odbiegasz ciśnieniem od tych wartości to nie to jest powodem.

Jeśli chodzi o to na jaką baterię wymienić to cena nie ma tu wielkiego wpływu na jakość. Płaci się głównie za wygląd. Są oczywiście różnice jakościowe, ale nie takie, żeby można było powiedzieć, że bateria za 40zł popracuje 5 lat to bateria za 100zł 10 lat.

tak to kocioł węglowy typu Zębiec 25KW, zbiornik na I piętrzew pionie to jakieś 6m(tak na oko), zaworu bezpieczeństwa nie widzę przy tym zbiorniku, czy to jakiś błąd ? muszę go zamontować ?

Zbiornik otwarty? Paliwo stałe?

Mam na myśli zawór bezpieczeństwa nie przy naczyniu wzbiorczym, ale przy wymienniku ciepłej wody.

Rozumiem że pod pojęciem wymiennik ciepłej wody kryje się bojler ;-) Nie ma żadnego zaworu bezpieczeństwa przy tym bojlerze, hmm dołącze schemat z painta :))

http://img190.imageshack.us/img190/48/bojler.th.jpg

Jak na moje sprawa wygląda następująco. Zimna woda wpływa do bojlera z ciśnieniem na jakie pozwala ogranicznik ciśnienia (jeśli jest sprawny). Woda w bojlerze jest podgrzewana przez co zwiększa swoją objętość i ciśnienie. Ten nadmiar wody musi gdzieś się przedostać. Zgodnie z zasadami fizyki pójdzie tam, gdzie ma najmniejszy opór.

no dobra, zgodzę się z Tobą, ale wcześniej mieliśmy inny bojler elektryczny, problemu nie było, czy myślisz że podłączenie zaworu bezpieczeństwa na rurce z wypływającą ciepła wodą rozwiąże problem ? Bo biorąc pod uwagę tą teorie wymiana baterii na "mocniejszą" nie pomoże ;)

Jeśli poprzedni boiler był mniejszy lub ogrzewany do niższej temp. to możliwe, że dopiero po jego zmianie problem się ujawnił.

Zamontowanie zworu bezpieczeństwa problem rozwiąże przy baterii, ale stworzy go przy zaworze.

Prawdziwe rozwiązanie problemu może nastąpić dopiero po znalezieniu rzeczywistej przyczyny i jej zlikwidowaniu.

Upewnij się co do działania ogranicznika ciśnienia, który masz na wlocie do boilera.

Z twojego opisu wynika, że ciśnienie przy baterii masz 2,5bar, a po podgrzaniu wody w boilerze wzrasta do 7-8bar? Czy tak jest rzeczywiście?

Jeśli tak to chyba zostaje zamontować zawór bezpieczeństwa i albo pogodzić się z chwilowymi upływami wody przez ten zawór, albo dołożyć do instalacji naczynie wzbiorcze zamknięte po stronie ciepłej wody.