dudirobson 04.05.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam szanownych forumowiczów.Temat oparcia stropu na kominie był już wałkowany na tym forum kilka razy. Rozumiem więc, że jeżeli komin jest integralną częścią ściany nośnej, to przy założeniu, że spełnia on wymogi statyki budowlanej, jest on w pełni uprawnionym elementem nośnym tak jak pozostała część ściany nośnej. A więc budując strop np. monolityczny płyta stropowa opiera się na ścianie nośnej oraz na kominie będącym jej nieodłączną częścią składową, pozostawiając oczywiście przejścia kanałów. A co zrobić, kiedy komin jest naprawdę długi (prawie 3m długości), więc nie możliwości zrobienia tak długiego wymianu, i chciałbym na nim oprzeć strop drewniany? Komin jest murowny z cegły pelnej, a wszystki kanały są wentylacyjne. Podparcie słupkami odpada, ponieważ nie mam na czym z kolei słupków oprzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudirobson 05.05.2009 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Tożeście się rozgadali. Nie pchać się. Każdy będzie miał możliwość wypowiedzenia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudirobson 06.05.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Chyba temat przerasta to forum.Rozumiem takich użytkowników jak ja. Ale chyba jest tu kilka osób ,,kumających cza-czę'' w kwestiach budowlanych, które jeżeli nawet nie znają jednoznacznie odpowiedzi, to chociaż podzielą się swoimi wypowiedziami na powyższy temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.05.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 ...chciałbym na nim oprzeć strop drewniany? ... ze względów konstrukcyjnych jest to możliwe ze względów p.poż. - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudirobson 06.05.2009 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2009 Dziękuję Brzoza za odpowiedź. No więc tego właśnie nie mogę zrozumieć. To jak to jest z tymi przepisami przeciwpożarowymi. W przypadku domów drewnianych np. szkieletowych kanały wentylacyjne ,,puszcza się'' dosłownie w ścianach (między słupkami drewnianymi oraz płytami np. OSB). Sa to zwyczajne kanały systemowe z tworzyw sztucznych (być może niepalne) zakończone systemowym kominkiem wychodzącym na dachu i wszystko jest ok. To samo jest przecież ze wszystkimi instalacjami rekuperacyjnymi. A więc wszędzie wokoło drewno. Dlaczego w przypadku kanału wentylacyjnego w kominie murowanym pojawia się problem przepisów przeciwpożarowych? Dla jasności powtarzam, że chodzi mi wyłącznie o kanały wentylacyjne, a nie dymowe czy spalinowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts