Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe, a schnięcie ręczników

Recommended Posts

witam,

jak w temacie :).

przyznam, że jestem tradycjonalistą i do podłogówki podchodzę z pewną taką dozą nieśmiałości, ale ostatecznie w kuchni, łazienkach i holu zdecydowałem się na podłogówkę (+ew. w salonie pod marmurem, jak nie dam parkietu),

nurtuje mnie tylko jedno zagadnienie, a więc schnięcie mokrych rzeczy.

czy rozwieszone na jakimś wieszaku w łazience ręczniki po wieczornym prysznicu są rano suche?

ew. mokre ścierki od wycierania naczyń w kuchni - czy przy podłogówce to zdążą w sensownym czasie wyschnąć?

trochę głupio robić i podłogówkę i ścienny kaloryfer do suszenia, co nie?

witam,

przyznam, że jestem tradycjonalistą i do podłogówki podchodzę z pewną taką dozą nieśmiałości, ale ostatecznie w kuchni, łazienkach i holu zdecydowałem się na podłogówkę (+ew. w salonie pod marmurem, jak nie dam parkietu),

czy rozwieszone na jakimś wieszaku w łazience ręczniki po wieczornym prysznicu są rano suche?

ew. mokre ścierki od wycierania naczyń w kuchni - czy przy podłogówce to zdążą w sensownym czasie wyschnąć?

Ja przy podłogówce (a robię w całym domu) w łazienkach daję ręcznikowce.

witam,

Nie głupio - jak ręcznikowca nie zrobisz wilgotne ręczniki i ścierki nie będą Ci schnąć - no chyba że poukładasz je na podłodze ...

wyschną. W sezonie grzewczym wilgotność w domu z reguły spada.

Dodatkowa drabinka w łazience dobra rzecz.

Też się nad tym zastanawiam. W tej chwili nie mam podłogówki, a w łazience nie ma kaloryfera (takie mieszkanie zastaliśmy i nie było sensu na krótko coś zmieniac) i jakoś schną te ręczniki (o dziwo nie jest też zimno, ale może dlatego, że łazienka w środku mieszkania). Ale w domu chyba jednak zrobimy drabinkę (chociaż nie powiem, żeby mi się to podobało), przyda się ,kiedy trzeba coś szybko wysuszyc, przez noc np.

Latem to chyba wysychają bez włączonych grzejników to i zimą wyschnie.

Mam podłogówkę w łazience - temp utrzymywana w tym pomieszczeniu to ca 24 stopnie / moja żona lubi ciepełko :lol: / , gdy powieszę wilgotne ręczniki po kąpieli na wieszakach to nie ma szans aby przez noc przeschły - ranem są nadal wilgotne pomimo panującej tam takiej temperatury . Wentylacja grawitacyjna w łazience działa poprawnie - w łazience nie ma ani grama wilgoci .

Gdy powieszę te ręczniki na ręcznikowcu / lub położę na podłodze :D / są suche jak pieprz .

Latem to chyba wysychają bez włączonych grzejników to i zimą wyschnie.

Mam podłogówkę w łazience - temp utrzymywana w tym pomieszczeniu to ca 24 stopnie / moja żona lubi ciepełko :lol: / , gdy powieszę wilgotne ręczniki po kąpieli na wieszakach to nie ma szans aby przez noc przeschły - ranem są nadal wilgotne pomimo panującej tam takiej temperatury . Wentylacja grawitacyjna w łazience działa poprawnie - w łazience nie ma ani grama wilgoci .

Gdy powieszę te ręczniki na ręcznikowcu / lub położę na podłodze :D / są suche jak pieprz .

To chyba bym sprawdził jeszcze raz tą wentylację. U mnie w łazience ręczniki wyprane wieczorem i powieszone nad wanną rano, najpóźniej po południu są suche, a wentylacja grawitacyjna. Wilgotność w łazience między 50-70%, po kąpieli spokojnie chwilowo powyżej 90%.

To chyba bym sprawdził jeszcze raz tą wentylację. U mnie w łazience ręczniki wyprane wieczorem i powieszone nad wanną rano, najpóźniej po południu są suche, a wentylacja grawitacyjna. Wilgotność w łazience między 50-70%, po kąpieli spokojnie chwilowo powyżej 90%.

Sprawdzana codziennie - mam w łazience higrometr - wilgotność nigdy nie przekracza 60 % ... / oczywiście podczas kąpieli jest zdecydownie wyższa , ale już po około pół godzinie wraca do normy / .

Wentylacja może działać poprawnie, jak się ręcznik powiesi w "przeciągu" to wyschnie, a jak nie to nie wyschnie.

Przy podłogówce jest minimalna konwekcja dlatego ręczniki nie schną, od samej temperatury nie wyschną dlatego zalecany jest dodatkowo ręcznikowiec.

Inna sprawa, z reguły trudno jest uzyskać temperaturę 24° z małej powierzchni podłogi w łazience, zwłaszcza że bywa przykryta wanną i brodzikiem a w łazience są spore okna. W projektach podłogówki często wychodzi że trzeba jeszcze dodać grzejnik i wtedy sprawa jasna.

Wentylacja mechaniczna znacznie poprawia proces schnięcia mokrego ręcznika !

Czy się mylę ? :roll:

Przy grawitacji to myślę że grzejnik jest potrzebny bo małą wydajność wentylowania wspomoże dogrzanie powietrza,czyli jedno "goni" drugie i razem dają dobry efekt !?

Ja nie robiłem, jak będzie to się okaże się ,,,

Może ktoś z mechaniczną się wypowie bo ciekaw jestem :wink:

Pozdr.

wentylacja mechaniczna, tylko podłogówka, żadnych drabinek, i nawet tam pewnie nie ma tych przepisowych 24st.C, tylko bliżej reszty domu. i podoba mi się taka łazienka jak nic tam nie wisi - ale to kwestia gustu :)

ręczniki schną - ale nie są ciepłe - niektórzy to też lubią :)

Eee tam w łazience musi byc ręcznikowiec bo miły jest ciepły ręcznik (no dla mnie przynajmniej).

Ale interesuje mnie czy te ręcznikowce są "duo" tzn zima jadą z wody a latem podgrzewa sie je pradem? Czy to nie mozliwa opcja?

Możliwa - można nabyć elektryczne grzałki do ręcznikowców które montuje się w grzejniku - i jak c.o nie funkcjonuje można sobie prundem napędzić grzejnik :D

hmh, zdania są niestety ostro podzielone :(,

chyba zabawię się w ryzyka-fizyka i zrobię bez - jak mi ręczniki będą pleśnieć, to najwyżej zrobię coś na prund.

łazienki są dosyć spore, więc i powierzchnia grzewcza duża, tylko w "sypialnianej" jest mało, ale tam za to nie ma okien :).

PS-kolega, który ma podłogówkę + elektryczne ręcznikowce twierdzi, że jeszcze ani razu ich nie użył - ręczniki same wysychają.