Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe, a schnięcie ręczników

Recommended Posts

rozwieszone ręczniki po kąpieli na jakimś dodatkowym wieszaku, suszarce przy włączonej podłogówce do rana wyschną.

Ręczniki wiszące na zwykłym wieszaczku na ścianie niekoniecznie - wiem, bo u mnie nie wysychają.

Choć oczywiście dużo też zależy od mocy i ilości grzania.

Dlatego my w łazience obowiązkowo wstawiamy grzejnik.

Też mi się wydaje, że to nic "zdroznego". Podłogówka jest do ogrzewania a grzejniczek do dogrzewania i ew. podsuszania/ocieplania ręczników :) Ja tam zamontuje to i to. Nawet w kuchni zastanawiam się co zrobić bo jak odliczę od tych moich 11 m2 miejsca zajęte przez szafki, lodówki itp plus jakieś martwe pola przy drzwiach to wydaje się, że mało tej podłogi grzanej zostanie a nie chciałbym aby się okazało, że będzie za zimno a przecież nie można grzac podłogi na 40 stopni. CHyba w kuchni też sobie gdzieś "wkleję" jakiś gustowny grzejniczek albo conajmniej zrobię przyłącze do niego w razie "w".

Dziękować za odpowiedzi :D Skoro ręczniki tak dobrze schną nad podłogówką to można by się pokusić o kilka rurek podłogówki na ścianie. Za jednym rzutem ogrzewanie zrobione bez bawienia się w kloryfer i prowadzenie dodatkowej rurki. Pomysł chyba dobry :-?

Na ścianie czy w ścianie :roll:

cieszynianka Wysłany: Sro, 6 Maj 2009 18:50 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

chef napisał:

Dziękować za odpowiedzi Skoro ręczniki tak dobrze schną nad podłogówką to można by się pokusić o kilka rurek podłogówki na ścianie. Za jednym rzutem ogrzewanie zrobione bez bawienia się w kloryfer i prowadzenie dodatkowej rurki. Pomysł chyba dobry

Na ścianie czy w ścianie

Oczywiście że w ścianie, 1m2 powinien wystarczyć. :D

Ja robie wszedzie podlogowke ale w lazienkach i pralnio-suszarni beda drabinkowe. Wiosna czy tez jesienia zanim uruchomie co bede korzystal z grzalki elektrycznej wmontowanej w grzejniki. Tak mam teraz i sprawdza sie. Gdy jest okres przejsciowy na czas suszenia wlaczamy na godzinke grzalke elektryczna w drabince w lazience i szybko reczniki czy bielizna schnie :)

O sezon grzewczy to bym sie nie martwil ale wspomniane okresy przejsciowe, tuz przed albo po sezonie grzewczym -to jest problem. Mimo ze bede mial went. mech. to drabinki z grzalkami elektrycznymi musza byc. W sezonie drabinki maja temp. podlogowki bo beda podlaczone do niskotemp. systemu z PC (pewnie z 30*C-32*C osiagna max.) i oddzielnymi rurkami do rozdzielacza podlaczam je.

Pzdr.

nie chodziło mi o to, że głupio robić grzejnik ścienny przy podłogówce, tylko na odwrót - po co robić podłogówkę, skoro i tak trzeba (czasem) zrobić grzejnik ścienny? można dać ciut większy i nie komplikować sobie życia podłogówką.

sql zapomniales o stapaniu po cieplej podlodze :lol: Przyznam Ci racje, to tylko podnosi koszty instalacji. Czy mozna wiec by bylo poloyc na scianie ogrzewanie scienne z tego samego obiegu co podlogowke w lazience bez zbednego prowadzenia osobnego zasilania?? Przepraszam za brak polskiej czcionki :D

sql zapomniales o stapaniu po cieplej podlodze

nie zapomniałem, ale to akurat uważam za wadę podłogówki, a nie jej zaletę :),

zalety widzę tylko dwie:

-koszty eksploatacji pieców kondensacyjnych (z powodu niższej temperatury cieczy płynącej w instalacji),

-brak grzejników na ścianach w przypadku, gdy są one ni w 5 ni w 10 w projekcie łazienki,