manieq82 04.05.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Witam, Czytałm jakieś stare wątki na w/w tematy ale nic nie zaspokoiło mojego problemu o co cho.. Potrzebuję zastosować system coś a'la videodomofon ale: sygnał nie potrzebuję na jakiś panel tylko może być na TV, a nawet lepiej bo dałbym na multiswitcha i każdy w pokoju mógłby podejrzeć kto przed furtką stoi w jakimś starym wątku polecana była taka kamera -NOVUS NVC-HDN100B - zastosował bym takie dwie - tylko jakie obudowy do tego? dalej - sygnał z nich można by dać na.. - no właśnie na co żeby multiswitch to odczytał. dalej otwieranie furtki i bramy - będzie u mnie grał w instalacji sterownik FATEK więc mogę zaprogramować każdy przycisk aby otworzyć furtkę - ale co z głosem? czytałem gdzieś aby zastosować bramofon i centralkę telefoniczną i wtedy z aparatu telefonicznego otwieramy furtkę - fajne ale ja bym wolał aby i głos poszedł na TV - da się? Jeśli temat był już w takiej formie opowiedziany (sorki ale nie znalazłem) to proszę linka Z góry dzieki za pomoc instalator amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 05.05.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witam. Wiem ,że wolisz odpowiedzi jak pytania ale...... Interesuje mnie jak z multiswitcha dasz sygnał (z kamery bramowej) na tv?. To po pierwsze.Przecież jakieś max odległości przesyłania obrazu po kablu tyż som .Po drugie .Jak każdy ze swojego pokoju jest dysponentem podglądu takiego obrazu z bramy?Zakładam ,że masz już np. jakiś pomysł na ilość kabli dodatkowych ,że toto zadziała ?Czy po prosu użyjesz tych które używasz do rozdzielania sygnału satelitarnego i internetu.Czy okablowanie które posiadasz w ziemi pozwala na taki rozdział i jaki to ma wpływ na jakość obrazu(jeżeli takowy dojdzie do skutku)?.I ostatnie.Czy taki sygnał po zastosowaniu różnych "urządzeń wspomagających" będzie widoczny na starym tv?.(żeby nie inwestować w rozbudowanie istniejącej sieci wideodomofon-tv czyli monitory itp). pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 no troche mi namieszałeś w głowie ale prubuję odpowiedzieć: Interesuje mnie jak z multiswitcha dasz sygnał (z kamery bramowej) na tv?. za pomocą modulatora AV... To po pierwsze.Przecież jakieś max odległości przesyłania obrazu po kablu tyż som hmm? nie mam posesji w km - od bramy do budynku 15m .Po drugie .Jak każdy ze swojego pokoju jest dysponentem podglądu takiego obrazu z bramy? tak jak zwykłego kanału - programuje sie jakąś częstotliwość Zakładam ,że masz już np. jakiś pomysł na ilość kabli dodatkowych ,że toto zadziała ?Czy po prosu użyjesz tych które używasz do rozdzielania sygnału satelitarnego i internetu. muktiswich miał sumować sygnał z różnych anten i dawać go do każdego pokoju Czy okablowanie które posiadasz w ziemi pozwala na taki rozdział i jaki to ma wpływ na jakość obrazu(jeżeli takowy dojdzie do skutku)? okablowanie właśnie kładę stąd moje pytania jak to zrobić dobrze .I ostatnie.Czy taki sygnał po zastosowaniu różnych "urządzeń wspomagających" będzie widoczny na starym tv?.(żeby nie inwestować w rozbudowanie istniejącej sieci wideodomofon-tv czyli monitory itp). są wzmacniacze które można zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.05.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jak dla mnie bez sensu ... - nawet pomijając kwestie techniczne - conajmniej jeden odbiornik tivi bedzie musiał być załączony cała dobę ... - no bo jak nie będzie to nic nie bedziesz widział ...A jak już wszyscy domownicy bedą mieli załączone tivi / sygnał nie potrzebuję na jakiś panel tylko może być na TV, a nawet lepiej bo dałbym na multiswitcha i każdy w pokoju mógłby podejrzeć kto przed furtką stoi / - to koszt opłat takiego systemu będzie niemały ... Z góry dzieki za pomoc - instalator amator - z tym się natomiast w pełni zgadzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jak dla mnie bez sensu ... - nawet pomijając kwestie techniczne - conajmniej jeden odbiornik tivi bedzie musiał być załączony cała dobę ... - no bo jak nie będzie to nic nie bedziesz widział ... a przy zwykłym wideodomofonie patrzysz cały czas na obraz? A jak już wszyscy domownicy bedą mieli załączone tivi / sygnał nie potrzebuję na jakiś panel tylko może być na TV, a nawet lepiej bo dałbym na multiswitcha i każdy w pokoju mógłby podejrzeć kto przed furtką stoi / - to koszt opłat takiego systemu będzie niemały ... jaki koszt - dochodzi modulator i trochę kabla ja jestem amator dlatego pytam, jak kolega zna się na rzeczy to może podpowiedzieć jak sam ma wykonane lub jakby radził to zrobić - na razie zanegował część moich pomysłów i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 05.05.2009 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Sorry ale ja bym sie zapytał, po co Ci to wszystko? Jeśli budujesz dom niesamowicie duży i rozległy lub planujesz jakieś biuro/mieszkania w wielodostepem (baaardzo często różni goście do różnych domowników) to widze jakieś praktyczne zastosowanie. Bo normalnie to wystarcza jakieś np 2 ekrany wideodomofonów w hallu na parterze i na pietrze, gdzie ktoś może podejść i "obsłużyc" gościa. Ja tak mam i to zupełnie wystarcza (ale bez video, tylko głos - furtke mam blisko domu). Za to czego brakuje i co bym doradzał? Jakiegoś co najmniej brzęczyka w ogrodzie z tyłu domu, zebym słyszał, że ktoś dzwoni, jak jestem w ogrodzie. Ale jak jestes po prostu pasjonatem to szacuneczek - to wszystko tłumaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 05.05.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jak dla mnie bez sensu ... - nawet pomijając kwestie techniczne - conajmniej jeden odbiornik tivi bedzie musiał być załączony cała dobę ... - no bo jak nie będzie to nic nie bedziesz widział ... a przy zwykłym wideodomofonie patrzysz cały czas na obraz? A jak już wszyscy domownicy bedą mieli załączone tivi / sygnał nie potrzebuję na jakiś panel tylko może być na TV, a nawet lepiej bo dałbym na multiswitcha i każdy w pokoju mógłby podejrzeć kto przed furtką stoi / - to koszt opłat takiego systemu będzie niemały ... jaki koszt - dochodzi modulator i trochę kabla ja jestem amator dlatego pytam, jak kolega zna się na rzeczy to może podpowiedzieć jak sam ma wykonane lub jakby radził to zrobić - na razie zanegował część moich pomysłów i tyle Panel videodomofonu zasilany napięciem 24V pracując cały czas pożre Ci dobowo może kilka/kilkanaście Wat energii , jeden odbiornik tivi / LCD'ek załóżmy / załączony pożera ca 200W/h - chcesz go wyłaczać ?? - a jak ktoś zadzwoni do furtki to bedziesz biegł do odbiornika , załączał go , czekał , przełączał kanał na którym będziesz miał podgląd z kamery ?? , potem wyłączał , i tak za każdym dzwonkiem do bramki ?? , pomnóż zużycie prądu przez jeden odbiornik razy ile ich tam w domu bedziesz miał - no cóż - jak tak chcesz to jak najbardziej tak zrób - dla mnie to bez sensu - i tyle - panel videodomofonu jest w jednym miejscu - z reguły w okolicach hallu na parterze przy drzwaich zewnetrznych/wiatrołapu - ktoś dzwoni - w kilka sekund jestem przy nim i od razu widzę kto zacz - dla mnie to jest komfort - a nie bieganie po chałupie i załączanie/wyłączanie odbiornika . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Sorry ale ja bym sie zapytał, po co Ci to wszystko? Jeśli budujesz dom niesamowicie duży i rozległy lub planujesz jakieś biuro/mieszkania w wielodostepem (baaardzo często różni goście do różnych domowników) to widze jakieś praktyczne zastosowanie. Bo normalnie to wystarcza jakieś np 2 ekrany wideodomofonów w hallu na parterze i na pietrze, gdzie ktoś może podejść i "obsłużyc" gościa. Ja tak mam i to zupełnie wystarcza (ale bez video, tylko głos - furtke mam blisko domu). Za to czego brakuje i co bym doradzał? Jakiegoś co najmniej brzęczyka w ogrodzie z tyłu domu, zebym słyszał, że ktoś dzwoni, jak jestem w ogrodzie. domek duzy nie jest 9link w stopce) ale okolica różna więc lepiej furtke mieć zamkniętą dlaczego tak - aby zejść z kosztów - dobry videodomofon jak napisałaś z 2 monitorami kosztuje ok. 1500 ja robię instalacje na sterowniku więc mogę dowolny klawisz od światła w kominacji naciśnięć zaprogramować do otwarcia furtki/bramy - kwestia tylko komunikacji - powiadomienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 pablitożaden tv nie będzie chodził non stop - chodzi o to aby mieć możliwość podglądu z TV (wieczorem podczas oglądania telewizji lub innych) co się dzieje przed furtką lub w innych częściach posesji - więcej kamerchodzi o redukcję kosztów takiego panela- taki najtańszy kosztuje 1000 koncepcje mam i taka chcę!szukam kogoś kto cos podobnego wykonał - szczegóły techniczne mnie interesują kupno gotowego wideodomofonu zostawiam na ostateczność i jako tą droższą i opcję z mniejszymi możliwościami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 05.05.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 U mnie tez planuje videodomofon, ale raczej klasyczny, zeby nie bylo problemu z montazem kamery i jakos to wszystko wygladalo na scianie. Dodatkowo pewnie (moze nie od razu) bede chcial tez zastosowac modulator (o kabelku antenowym miedzy rozdzielnia a strychem) AV i podczas leniwego ogladania TV w salonie, czy w sypialni pyknac pilotem jak ktos zawita u mojej skromnej furtki Komunikacja glosowa w tym wypadku bedzie jednostronna, brak otwierania (to latwiej dorobic), ale wszystkiego sie nie da tak latwo. Na pewno bede chcial miec panel videodomofnu na scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 05.05.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jeśli masz piloty do tej swojej automatyki to potrzebujesz wykorzystać jeden kanał do sterowania przekaźnikiem, który będzie otwierał Ci furteczkę lub też jak pisałeś kombinacją na włącznikach. Co gadania do telewizora to pojęcia nie mam, ale będę śledził wątek może się czegoś nauczę Pomysł ciekawy. Kilka kamer na posesji i żona robiąc kotlety w kuchni widzi na TV dziecko bawiące się przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 05.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Manieq82 - nie jesteś sam. W swoim domku będę miał 4 kamery (1 przed bramą plus 3 na rogach do monitoringu ogrodu) z podglądem każdej kamery na innym kanale TV plus do tego mam serwer gdzie obraz z tych kamer będzie nagrywany po zarejestrowaniu ruchu w świetle kamery.Schemat instalacji: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm Modulator na 1 kamerę to koszt ok. 70PLN. Ja zakupię od razu 4 kanałowy http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny_4_kanalowy_mixpol_mdp-4_kanaly_1-69_R951664.htm za 527PLN. Przewody oczywiście już rozprowadzone. Tak więc pierwszy temat wizja jest rozwiązany. Teraz fonia. Nie znalazłem nic lepszego niż kupno centralki i bramofonu. Zalety: Odbiór dowolnym telefonem i otwieranie zamka dowolnym przyciskiem. Dodatkowe zalety - numery wewnętrzne, możliwość realizacji połączeń przez VOIP itp. Koszt centralki np takiej http://www.platan.pl/prod_solo5.html około 420PLN plus Bramofon http://www.platan.pl/prod_bramofony.html koszt 240PLN. Dotychczas 527 + 420 + 240 = 1187PLN. Do mojego rozwiązanie kamerki (na dipolu z podczerwienią w miare dobe za ok 200PLN). Jak kupię 4 to faktycznie koszt całkowity wyjdzie ok 2000. Ktoś pisał o 1500 za wideodomofon z dwoma panelami. Tutaj mamy zdecydowanie lepszy komfort obsługi i wyższą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.05.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Manieq82 - nie jesteś sam. W swoim domku będę miał 4 kamery (1 przed bramą plus 3 na rogach do monitoringu ogrodu) z podglądem każdej kamery na innym kanale TV plus do tego mam serwer gdzie obraz z tych kamer będzie nagrywany po zarejestrowaniu ruchu w świetle kamery. Schemat instalacji: http://www.dipol.com.pl/schemat_instalacji_tv_naziemnej_i_satelitarnej_na_multiswitchu_w_domu_jednorodzinnym_schemat04.htm Modulator na 1 kamerę to koszt ok. 70PLN. Ja zakupię od razu 4 kanałowy http://www.dipol.com.pl/modulator_telewizyjny_4_kanalowy_mixpol_mdp-4_kanaly_1-69_R951664.htm za 527PLN. Przewody oczywiście już rozprowadzone. Tak więc pierwszy temat wizja jest rozwiązany. Teraz fonia. Nie znalazłem nic lepszego niż kupno centralki i bramofonu. Zalety: Odbiór dowolnym telefonem i otwieranie zamka dowolnym przyciskiem. Dodatkowe zalety - numery wewnętrzne, możliwość realizacji połączeń przez VOIP itp. Koszt centralki np takiej http://www.platan.pl/prod_solo5.html około 420PLN plus Bramofon http://www.platan.pl/prod_bramofony.html koszt 240PLN. Dotychczas 527 + 420 + 240 = 1187PLN. Do mojego rozwiązanie kamerki (na dipolu z podczerwienią w miare dobe za ok 200PLN). Jak kupię 4 to faktycznie koszt całkowity wyjdzie ok 2000. Ktoś pisał o 1500 za wideodomofon z dwoma panelami. Tutaj mamy zdecydowanie lepszy komfort obsługi i wyższą jakość. Jest to też mój plan docelowy co z tego wyjdzie i kiedy tego nie wiem ale okablowanie wydaję mi się że mam przygotowane do takich myków Może dopisze że niektóre bramofony umożliwiają w przypadku kiedy nikogo nie ma w domu przekierowanie połączenia np. na telefon komorkowy. Także manieq nie zrażaj się nie jesteś sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.05.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Manieq82 - nie jesteś sam. W swoim domku będę miał 4 kamery (1 przed bramą plus 3 na rogach do monitoringu ogrodu) z podglądem każdej kamery na innym kanale TV plus do tego mam serwer gdzie obraz z tych kamer będzie nagrywany po zarejestrowaniu ruchu w świetle kamery. . Jaki serwer masz tutaj na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 05.05.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Te cztery przewody które idą do modulatora rozdzieliłem i poprowadziłem również do serwerowni. Serwer to zwykły PC - może być trochę przestarzały - z zainstalowaną kartą PCI video. Do tego jakiś programik do karty w komplecie albo sporo dobrego freeware http://www.dipol.com.pl/karta_video_gv-250_4_wejscia__program_geovision_M8205.htm i duży dysk twardy Programy mają często opcję że kasują pliki po określonym czasie od ich nagrania (np. po miesiącu). Instalacja i konfiguracja jest bardzo prosta i intuicyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 uff a myślałem że już źle ze mną Misialki - też myślałem o podobnym schemacie jaki dałeś z dipola a jakie kable do kamerek ciągniecie? koncentryk czy jakąś skrętkę? Tylko nie wiem jak ze skrętki przejść na modulaor av a pozostałe opcje opisane przez was - tak podobnie i ja myślałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misialki 05.05.2009 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Wszystko ładnie na dipolu opisane, ale skoro chcesz na tacy to proszę: http://www.dipol.com.pl/przewod_tv_przemyslowej_yap_75-0_59-3_7_2x0_5_z_dwoma_przewodami_zasilajacymi_100m__M6500_100.htm Ja nie robię monitoringu IP tylko na koncentryku. Zatem z kamerek do jednego miejsca powyższym przewodem - tam jeden zasilacz na kamerki i dalej (serwer) już można samym koncentrykiem bez zasilania. Kamera wyposażona jest w złącze z wyprowadzonymi przewodami zakończonymi standardowymi złączami: wizja - BNC, zasilanie - gniazdo 2.1/5.5. http://www.dipol.com.pl/kamera_kolorowa_zewnetrzna_n-cam_115_z_reflektorem_podczerwieni_M11234.htm PS. Dużo tych linków do Dipola ale chcę powiedzieć że nie jestem żadnym przedstawicielem ani nie mam z tego tytułu żadnych korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 spoko - jak często u nich bywam - mają fajne instrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 05.05.2009 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 a mnie jeszcze cos takiego interesuje http://www.qnap.pl/qnap_ts_119.phpi taka funkcjasieciowy system monitoringu video - QNAP NVR-1012 jakby na to dał sygnał z kamerek to mamy i monitoring, tylko jak z tego puścić sygnał video na TV - albo jakoś rownolegle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 05.05.2009 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 a mnie jeszcze cos takiego interesuje http://www.qnap.pl/qnap_ts_119.php i taka funkcja sieciowy system monitoringu video - QNAP NVR-1012 jakby na to dał sygnał z kamerek to mamy i monitoring, tylko jak z tego puścić sygnał video na TV - albo jakoś rownolegle.... Posiadam dwudyskowy QNAP TS-209 II z mozliwoscia podlaczenia do 4 kamerek IP. Kiedys mialem dwie kamerki i przyznam, ze fajnie to dzialalo. Tylko jak to puscic na TV to nie mam pomyslu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts